Forse daling coronabesmettingen, regio Brabant-Noord blijft achter - Omroep Brabant

Forse daling coronabesmettingen, regio Brabant-Noord blijft achter

18 mei 2021 om 15:03 • Aangepast 19 mei 2021 om 09:20
nl
Het aantal positieve coronatests in onze provincie is met ongeveer een kwart afgenomen ten opzichte van vorige week. De afgelopen zeven dagen kwamen 6573 meldingen binnen bij het RIVM. Een week geleden waren dat er nog 8623. Wel blijft de regio Brabant-Noord achter, meldt het RIVM. Relatief gezien hebben daar veel mensen het coronavirus.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door

Provinciebreed volgt Brabant wel de landelijke trend, namelijk ook een daling van een kwart. In heel Nederland testten vorige week 35.142 mensen positief op het coronavirus. Deze daling in de meldingen is volgens het RIVM waarschijnlijk deels veroorzaakt doordat minder mensen (-23%) zich hebben laten testen bij de GGD's.

Vooral het aantal geteste kinderen is de afgelopen drie weken flink afgenomen. Dit heeft vermoedelijk te maken met de sluiting van scholen vanwege de meivakantie. Als een leerling positief test, wordt de rest van de klas gevraagd zich te laten testen. Mogelijk heeft ook het toenemende gebruik van zelftesten invloed op de afname van tests door de GGD's. Onder alle leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve coronatests.

Aantal coronameldingen per 100.000 inwoners, per leeftijdsgroep (bron: RIVM)
Aantal coronameldingen per 100.000 inwoners, per leeftijdsgroep (bron: RIVM)

Veel minder besmettelijken
Naast de feitelijke aantallen positieve coronatests, schat het RIVM ook wekelijks hoeveel mensen daadwerkelijk besmettelijk zijn. Het instituut denkt dat 130.000 Nederlanders op 10 mei het virus konden overdragen. Een week daarvoor lag dit aantal nog op 149.000.

Oud-hoofd infectieziektebestrijding van GGD Hart voor Brabant Jos van de Sande ziet afnemende aantallen coronabesmettingen met genoegen aan. Een nieuwe, grote opleving van het virus ziet hij niet gebeuren. "Misschien lokaal, op plekken waar weinig mensen zijn ingeënt."

Van het versoepelen van coronamaatregelen denkt Van de Sande alleen dat het volledig opengooien van middelbare scholen mogelijk een negatief effect heeft op het aantal coronagevallen. Maar verder 'zijn de versoepelingen goed te volgen'.

Ziekenhuiscijfers
Ook in de ziekenhuizen is een dalende coronalijn te zien. Zo is het aantal nieuw opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen in één week tijd met 17 procent gedaald tot 400. Bovendien hebben er sinds eind maart niet meer zo weinig mensen met het coronavirus op de intensive care gelegen als nu: 95. In totaal liggen 332 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, ruim 15 procent minder dan een week geleden.

Bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg verwacht dat de dalende trend de komende periode doorzet.

Aantal opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (bron: ROAZ)
Aantal opgenomen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (bron: ROAZ)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.