CDA en SP willen twee verkenners om uit bestuurscrisis te komen

21 mei 2021 om 11:17 • Aangepast 22 mei 2021 om 09:23
nl
Het CDA en de SP in Provinciale Staten stellen voor om twee verkenners aan te wijzen die met alle partijen in de Brabantse politiek de ontstane situatie gaan onderzoeken. Voor het onderzoek zijn twee zwaargewichten in beeld: Marja van Bijsterveldt, burgemeester van de gemeente Delft, en Emile Roemer, waarnemend burgemeester in Alkmaar.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon kwam met dit voorstel tijdens een digitale vergadering van Provinciale Staten. Aan het begin van deze vergadering maakten Eric de Bie en Peter Smit hun vertrek als gedeputeerde bekend. Zij reageerden op het besluit dat de VVD, het CDA en Lokaal Brabant donderdag namen om de stekker uit de coalitie te trekken.

'Stabiel en slagvaardig provinciebestuur'
Zowel Van Bijsterveldt als de uit Boxmeer afkomstige Roemer heeft onder meer een geschiedenis als Tweede Kamerlid. Zij moeten na hun inventarisatie met een voorstel komen hoe er een stabiel en slagvaardig provinciebestuur kan worden gevormd, zo was de toelichting van De Hoon.

Het is aan de Staten om hiermee al dan niet in te stemmen. De VVD en het CDA hebben bij monde van fractievoorzitter Suzanne Otters en De Hoon tijdens de vergadering al laten weten dat het huidige bestuursakkoord een prima basis is om te kunnen (blijven) regeren. Alexander van Hattem van de PVV had grote moeite met de snelheid waarmee het voorstel door het CDA en de SP is gelanceerd. Hij vroeg zich ook af waarom de SP de andere oppositiepartijen niet van tevoren heeft ingelicht.

Volgens SP's fractievoorzitter Maarten Everling is voor twee verkenners gekozen, om 'vaart aan het proces' te geven 'in het belang van Brabant'. Bewust is ingezet op Van Bijsterveldt en Roemer, omdat het bij uitstek personen zijn van een 'bepaalde statuur' en die boven de partijen kunnen staan, aldus Everling.

Discussie over 'achterkamertjespolitiek'
Van Hattem sprak van 'achterkamertjespolitiek' en suggereerde dat vanuit Den Haag was aangestuurd op de val van de coalitie. De VVD en het CDA wuifden deze beschuldiging pertinent weg. Van Hattem wilde ook weten wie als eerste heeft besloten om het vertrouwen op te zeggen. Zowel de VVD als het CDA verklaarde onafhankelijk van elkaar een beslissing te hebben genomen.

De Hoon bood wel haar excuses aan voor het feit dat deze partijen niet tegelijk hun besluit om te breken met Forum naar buiten hebben gebracht, nadat ze van elkaar hadden vernomen om te stoppen.

De Groep Rutjens, die ontstond door het vertrek van onder anderen Willem Rutjens bij Forum, wil vooralsnog het bestuursakkoord ondersteunen. "Als hieraan niet gemorreld gaat worden, blijven we ons constructief opstellen", aldus Rutjens, die de breuk wel betreurt.

Voor Harold van den Broek, die de eenmansfractie van coalitiepartner Lokaal Brabant vormt, was het onvermijdelijk dat ook zijn partij afscheid zou nemen van Forum én de Groep Rutjens.

Hermen Vreugdenhil van de ChristenUnie maakte in zijn reactie duidelijk dat hij vertrouwen heeft in de verkenners. Hij hoopt wel dat ze in hun bevindingen voortborduren op dingen die de huidige coalitie al voor elkaar heeft gekregen.

De Bie twijfelt over toekomst
Het is overigens nog onduidelijk waar de toekomst ligt van De Bie. Hij zou één van de lege zetels van Forum in Provinciale Staten kunnen innemen, maar of de oud-gedeputeerde dat gaat doen weet hijzelf nog niet.

"Het is allemaal nog zo vers, dat ik alles even moet laten bezinken. Ik heb de politiek als zeer boeiend ervaren, maar of een rol als Statenlid op dit moment bij mij past weet ik nog niet." Voor De Bie waren de afgelopen twee jaar zijn eerste periode als politicus. "Het waren jaren onder hoogspanning. Ik heb het gevoel dat ik in die twee jaar voor vijftien jaar aan politieke ervaring heb opgedaan. Dus neem ik graag de tijd om over mijn toekomst na te denken." Een politieke toekomst buiten Forum voor Democratie sluit hij hierbij niet uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.