DNA van politiemol gevonden op politie-uniformen in martelcontainer

21 mei 2021 om 16:10 • Aangepast 25 mei 2021 om 09:45
nl
Op een van de politie-uniformen die zijn gevonden in de zogeheten martelcontainers in Wouwse Plantage is DNA gevonden van een onlangs veroordeelde 'politiemol'. Het gaat om Orm K. uit Utrecht. De officier van justitie maakte dit vrijdag bekend tijdens de vierde voorbereidende zitting in de zaak van de 'containerbende'.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Zeven ingerichte en geïsoleerde zeecontainers werden in juni 2020 door de politie ontdekt in een loods in het buitengebied van Wouwse Plantage. De politie kwam ze op het spoor doordat ze konden meelezen met versleutelde berichten die criminelen via EncroChat verstuurden.

Een van de containers was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. Zes containers waren ingericht als cel. Bij de ontmanteling van de loods werden martelwerktuigen gevonden, waaronder een speciekuip om te kunnen 'waterboarden' en kniptangen om vingers en tenen af te knippen.

Politiemol
In een van de containers werd politiekleding gevonden. Aan de binnenkant van de kraag van een politiejas werd het DNA van de 45-jarige Orm K gevonden. De man uit Vianen speelde als politieagent twee jaar lang vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen door aan criminelen. Ook verkocht hij zijn politiekleding.

Hij werd in december veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Na zijn veroordeling moest hij zijn DNA afstaan. Deze week kreeg het OM het rapport van het Nederland Forensisch Instituut (NFI) waarin staat dat Orm K.’s DNA is gevonden op een uniform in de loods.

Tenlastelegging
In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp was vrijdag een zitting over de zaak rond de 'onderwereldgevangenis' in Wouwse Plantage. In de zaak staan inmiddels twaalf verdachten terecht voor moord, ontvoering, gijzeling, afpersing en zware mishandeling. Alle verdachten blijven in voorarrest, heeft de rechtbank vrijdag besloten.

Nieuw op de gewijzigde tenlastelegging is de aanklacht voor moord. Details zijn niet bekend gemaakt. Negen van de twaalf verdachten zitten vast. De verdachten beroepen zich tijdens verhoren op hun zwijgrecht, zei de officier van justitie.

Hoofdverdachte
Hoofdverdachte in de zaak is de 49-jarige Roger P., alias Piet Costa uit Rotterdam. Hij werd op 6 oktober in zijn cel aangehouden, waar hij in voorarrest zat in verband met een grote cocaïnezaak. Justitie beschouwt P. als de opdrachtgever van de bouw en inrichting van de 'onderwereldgevangenis'. Er zijn geen Brabantse verdachten.

Volgens justitie was de aanleiding 'een zeer hoog oplopend conflict over geld'. In versleutelde berichten die vorig jaar via EncroChat verstuurd werden, las de politie mee over slachtoffers die 'sowieso op de stoel' moesten plaatsnemen en over ontvoeringen van vrouwen en kinderen.

Het OM wil de zaak volgend jaar inhoudelijk behandelen bij de rechtbank. Er lopen nog een paar onderzoeken. Zo heeft het OM aan het NFI en aan TNO gevraagd over de geluiddichtheid van de martelcontainers en hoe het zuurstofgehalte zich ontwikkelt als iemand geruime tijd in zo'n container wordt opgesloten.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.