Coronanieuws: 626 nieuwe besmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 275 coronapatiënten opgenomen, twee meer dan zaterdag.
- Er werden 626 nieuwe besmettingen geteld.
- De afgelopen 24 uur zijn veertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
- 'De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse mutant.'
- Moderna gaat begin juni aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van dit coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten.
'Grote twijfel of leerlingen zich gaan laten testen'
Vanaf 31 mei gaan de middelbare scholen weer volledig open, maar dat besluit van het kabinet zorgt voor wisselende reacties. Schoolleiders en docenten zijn kritisch vanwege het risico dat ze lopen op besmettingen, veel ouders zijn opgelucht. Maar een overgroot deel van de Nederlanders twijfelt er zeer aan of de scholieren zich twee keer per week gaan zelftesten, meldt Hart van Nederland.
Het Hart van Nederland-panel is zondag de vraag voorgelegd of de volledige heropening van het middelbaar onderwijs een goed idee is. Ruim twee derde (69 procent) van de 2400 deelnemers zegt daarop 'ja'. Opvallend detail daarbij is dat bij jongeren en ouderen ongeveer hetzelfde percentage ja-stemmers naar voren komt.
Nog opmerkelijker: het panel denkt absoluut niet dat leerlingen zich twee keer per week gaan zelftesten. Liefst 89 procent ziet het niet gebeuren, tegen een kleine groep die het wel positief inziet: 7 procent.
Moskee Arrahma in Den Bosch nog niet open
Moskee Arrahma aan de Vogelstraat in Den Bosch gaat voorlopig niet open. De moskee, die op 7 mei de deuren sloot, heeft de sluiting verlengd met twee weken. De deuren gaan nu pas op zijn vroegst op 6 juni open.
"We hebben meer tijd nodig om een goed plan te maken hoe we de 1,5 meter afstand in de moskee gaan handhaven", zegt woordvoerder Achmed Erassan.
Weekgemiddelde coronagevallen verder gedaald
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen van de afgelopen week is zondag verder gedaald tot het laagste peil sinds 21 februari. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4036 besmettingen per etmaal.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 3471 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 963 minder vergeleken met zondag een week geleden. Ten opzichte van zaterdag nam het aantal positieve tests wel toe, met 268.
Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen maandag tot en met zondag 28.262 mensen positief getest. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 38.000 en de week daarvoor ruim 52.500.
626 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds zaterdag 626 nieuwe coronabesmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse RIVM-cijfers.
Opnieuw minder coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de zesde dag op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er momenteel 1714 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 17 minder dan zaterdag.
Op de intensive cares zijn 27 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Het totaal aantal patiënten met Covid-19 op de intensive cares bedraagt zondag 610. Dat zijn er acht meer dan de dag ervoor. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1104 coronapatiënten, 25 minder dan zaterdag. Het afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 96 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen.
'Britten negeren reisadvies naar oranje landen'
Britten lijken zich niets aan te trekken van het advies van de regering om niet naar landen te reizen met een oranje reisadvies vanwege het rondwarende coronavirus. Dat zegt Ryanair-topman Michael O'Leary tegen de Britse krant Mail on Sunday. Volgens O'Leary boeken gezinnen vluchten naar bestemmingen waarvoor beperkingen gelden in afwachting van verdere versoepelingen zodra ze op vakantie mogen.
Ryanair had tot vrijdag al 1,75 miljoen boekingen voor de zomerperiode genoteerd.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 275 coronapatiënten opgenomen, twee meer dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn veertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Niemand werd overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
Pfizer/BioNTech en AstraZeneca effectief tegen Indiase variant
De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het
coronavirus als tegen de Britse mutant, meldt de Britse gezondheidsdienst Public Health England op basis van eigen
onderzoek. Het vaccin van Pfizer bleek twee weken na de tweede dosis voor 88 procent doeltreffend tegen de Indiase variant van het virus. Tegen de Britse variant is het middel voor 93 procent doeltreffend. Het middel van AstraZeneca bleek zestig procent effectief, tegen 66 procent voor de Britse variant.
Moderna vraagt begin juni gebruik vaccin voor tieners aan
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat 'begin juni' aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van dit coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen. Dat heeft de Franse topman Stéphane Bancel van het bedrijf aangekondigd in de Franse krant Le Journal du Dimanche. Bancel gaat ervan uit dat alle Europese volwassenen in de zomer hun eerste vaccinatie kunnen hebben gehad. "Dan moeten we ons zeer snel richten op de adolescenten van 12 tot 17 jaar oud."
'CDC onderzoekt hartproblemen bij tieners na vaccinatie'
Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie onderzoekt meldingen dat een zeer klein aantal tieners en jongvolwassenen hartproblemen zou hebben gehad na hun tweede dosis van het Moderna- of
Pfizer/BioNTech-vaccin. Zij zouden mogelijk een ontsteking van de hartspier hebben ontwikkeld nadat ze waren ingeënt, zo is te lezen in The New York Times.
Maar er is nog geen bewijs dat de vaccins de hartaandoening daadwerkelijk hebben veroorzaakt, benadrukt de krant.