Video

Ook zonder verdachten gaat de rechtszaak over Operatie Alfa gewoon door

25 mei 2021 om 14:05 • Aangepast 26 mei 2021 om 13:30
nl
Het proces rond de Osse familie R. kan gewoon doorgaan. Verdachten mogen wegblijven als ze dat willen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

"De rechtbank betreurt dat de verdachten hebben aangegeven dat ze geen vertrouwen meer hebben", zei de voorzitter van de rechtbank dinsdagmiddag. "Maar ze hebben hun keuze weloverwogen gemaakt om niet aanwezig te zijn".

Enkele verdachten blijven wel gewoon komen. De advocaten die wegblijven, stoppen niet met hun werk, maar ze zijn niet meer in de zaal.

'Oneerlijk'
Vrijdag kondigde hoofdverdachte Martien R. (50) aan dat hij het proces oneerlijk vindt en daarom liever in zijn cel blijft. Dinsdag volgden zes andere verdachten zijn voorbeeld.

Het lijkt er op dat de meerderheid van de in totaal 15 verdachten niet meer wil komen. Ze zijn bijna allemaal het vertrouwen kwijt, hebben ze zelf laten weten of via hun advocaat.

De rechtbank stelde dinsdagmiddag dat een verdachte niet hoeft te komen. Iemand kan wél verplicht worden als dat nodig is. "Van deze vergaande bevoegdheid zal de rechtbank geen gebruik maken."

De rechtszaak ging tot nu toe bijna alleen over het (afluister)onderzoek, de aanloop naar de zaak en de media-aandacht. Over de afzonderlijke misdrijven is nog niet gepraat.

De bespreking van de misdrijven moest afgelopen vrijdag beginnen maar is vertraagd. Nu start alles komende donderdag met de behandeling van de cokesmokkelzaak van 315 kilo.

In de planning is al rekening gehouden met vertraging. Er zijn reservedagen gepland.

In deze video leggen we de zaak nog eens uit:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.