Verkenners aan de slag: op zoek naar een stabiel bestuur voor Brabant

26 mei 2021 om 11:06 • Aangepast 26 mei 2021 om 13:47
nl
Marja van Bijsterveldt en Emile Roemer zijn woensdag begonnen met hun werk als verkenner. Zij moeten onderzoeken welke partijen in Provinciale Staten samen kunnen werken. Dat is nodig nadat VVD, CDA en Lokaal Brabant vorige week de samenwerking met Forum voor Democratie opzegden. Daarmee verdampte ook de meerderheid van de coalitie.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Beide verkenners benadrukten bij de start van hun werkzaamheden dat zij ervan uitgaan dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen en een stabiel provinciebestuur vormen.

VVD neemt geen initiatief meer
Normaal gesproken wordt het initiatief voor een verkenning en een formatie genomen door de grootste partij, in dit geval de VVD. Maar de liberalen hebben na twee bestuurscrises binnen anderhalf jaar besloten dat zij niet meer het initiatief willen nemen.

De verkenners praten met de partijen over mogelijke coalities. Als het nodig is worden daarna verdiepende gesprekken gevoerd met partijen die in aanmerking komen om samen het provinciebestuur te vormen. Uiteindelijk rapporteren Van Bijsterveldt en Roemer aan Provinciale Staten, die ook de opdracht voor de verkenning hebben gegeven.

"Fracties moeten urgentie beseffen'
“Brabant is een prachtige provincie met mooie kansen,” zegt Marja van Bijsterveldt. “Dat verdient een stabiel bestuur.” Emile Roemer vult aan: “Het is belangrijk dat alle fracties het belang en de urgentie voor een stabiel bestuur beseffen.”

Emile Roemer is waarnemend burgemeester in Alkmaar en was onder andere Tweede Kamerlid en politiek leider van de Socialistische Partij. Van Bijsterveldt is de burgemeester van Delft en is onder andere minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en partijvoorzitter van het CDA geweest.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.