'Benoeming Wim van de Donk tot voorzitter 'Comité 4 en 5 mei' stopzetten'

27 mei 2021 om 07:01 • Aangepast 28 mei 2021 om 09:14
nl
Voormalig commissaris van de Koning Wim van de Donk is in verlegenheid gebracht door een open brief van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland. Volgens deze belangenorganisatie heeft hij zich in 2018 discriminerend uitgelaten over Sinti, Roma en de Woonwagengemeenschap.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De vereniging vindt dat hierdoor zijn recente benoeming tot voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei teruggedraaid moet worden, zo meldt De Telegraaf. De in Tilburg wonende Van de Donk is zich van geen kwaad bewust.

'Tweehonderd jaar overlast'
De kritiek van de vereniging staat in een open brief, die volgens de krant is gericht aan onder anderen koning Willem Alexander, premier Mark Rutte, de Tweede Kamer en het Comité 4 en 5 mei. Sabina Achterbergh, voorzitter van de vereniging, schrijft dat Van de Donk heeft gezegd 'dat Nederland al ruim tweehonderd jaar overlast heeft van deze groep.’

Dat zou hij hebben verklaard na de presentatie, op 24 november 2018, van het lustrumprogramma van het Comité 4 en 5 mei. Achterbergh sprak Van de Donk aan op de ondersteuning door de toenmalige commissaris van de Koning van een brief van burgemeesters. Hierin koppelden zij georganiseerde criminaliteit aan de woonvorm en cultuur. Van de Donk zou hiervan geen afstand hebben genomen.

“Extra pijnlijk op een bijeenkomst die ook gaat over mijn Sinti-familie, waarvan 95 procent werd vermoord in de oorlog. We hebben een warme band met het Comité. Helaas zullen we die, zo lang Van de Donk voorzitter is, op pauze moeten zetten”, zo zegt Achterbergh tegen De Telegraaf.

'Kom op de koffie'
In hetzelfde dagblad zegt Van de Donk: "Uiteraard staat een commissaris van de Koning achter zijn burgemeesters en ik heb die brief ondersteund. De inhoud had ik op dat moment niet paraat en ik zei: Ik kan me voorstellen dat jullie boos zijn dat het gaat om groepen in plaats van over problemen. Kom een keer op de koffie, praten we erover." Tot een gesprek is het nooit gekomen.

Van de Donk: "Die open brief is pijnlijk, want er worden mij dingen in de mond gelegd. Dat wat tussen aanhalingstekens staat, iets van ‘tweehonderd jaar en groepen’, heb ik niet gezegd. Ik zou me diep schamen als ik zo iemand zou beledigen.”

De huidige Rector Magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University staat nog steeds open voor een gesprek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.