LIVEBLOG

Coronanieuws: 636 nieuwe besmettingen in Brabant

29 mei om 06:30 • Aangepast 30 mei om 11:22
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
Ook deze zaterdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van het coronavirus, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn zaterdag 636 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
  • Mensen geboren in 1976 kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat het RIVM weten.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 219 coronapatiënten opgenomen, elf minder dan vrijdag.
  • De afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

19.10

Nederlandse coronasceptici luidkeels vreedzaam door Brussel


Enkele honderden Nederlanders hebben hun strijd tegen het coronabeleid zaterdag verlegd naar Brussel. Ze kwamen met Belgen en andere Europeanen bijeen in een Brussels stadsbos en trokken vervolgens naar de Europese instellingen. Met voorman Willem Engel in de voorste gelederen, die opnieuw de liefde predikte en grapte over zijn twittergekibbel met de Belgische viroloog Marc Van Ranst. De organisatoren mikten op 40.000 demonstranten uit heel Europa, maar het bleef zaterdag naar schatting bij enkele duizenden.

19.05

Voetballer De Ligt wil zich toch laten vaccineren tegen coronavirus


Matthijs de Ligt wil zich toch laten vaccineren tegen het coronavirus. "In mijn recente interview was ik niet duidelijk met mijn antwoord", laat hij op Twitter weten. "Om alle twijfels weg te nemen, ik ben absoluut voorstander van een COVID-19-vaccinatie en zal deze zo snel mogelijk nemen."

De Ligt vertelde vrijdag nog voor de camera van sportzender ESPN dat hij het aanbod om zich te laten vaccineren heeft afgeslagen. "Het is niet verplicht", zei de verdediger van Juventus die in januari al positief testte op corona. "Ik vind dat je baas moet zijn over je eigen lichaam. Het risico voor een besmetting is er altijd. Ik probeer met zo min mogelijk mensen in contact te komen buiten het Nederlands elftal om." De Ligt laat niet weten waarom hij van mening is veranderd.

15.18

Coronabesmettingen

In Brabant zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 636 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen ging het om 692 besmettingen.

In heel Nederland gaat het om 3438 nieuwe besmettingen. Een dag eerder werden nog 3884 positieve tests geregistreerd. Het weekgemiddelde ligt op 3161.

Wachten op privacy instellingen...
15.09

Optimisme dat Tilburgse kermis doorgaat

In Tilburg is er goede hoop op het doorgaan van de kermis dit jaar. Waarschijnlijk niet zo groots als iedereen eigenlijk gewend is van de Tilburgse kermis. Kermiswethouder Rolph Dols: "We willen een grootse kermis met ambitie neerzetten, maar zonder de gezondheid in gevaar te brengen". Volgende week wordt er een besluit genomen over het doorgaan van de kermis. "Dan volgt er een definitief besluit. We gaan er goed naar kijken", zegt Dols.

14.54

Voor het eerst in 5 maanden minder dan 500 coronapatiënten op ic

Het is voor het eerst in vijf maanden tijd dat er minder dan vijfhonderd coronapatiënten op de intensive care liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag lagen er namelijk 499 coronapatiënten op de intensive care, 22 minder dan een dag eerder. De laatste keer dat er minder dan vijfhonderd coronapatiënten op de ic lagen, was op 13 december 2020. Toen ging het om 497 patiënten.

14.10

Minder wilde dieren gegeten door corona

Mensen zijn door de coronapandemie minder vlees van wilde dieren gaan eten. Dat blijkt uit onderzoek dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten uitvoeren. Bijna dertig procent van de ondervraagden gaf aan dat ze minder wilde dieren zijn gaan eten door corona of daar zelfs helemaal mee opgehouden zijn.

14.00

Vaccineren kinderen houdt corona onder controle

Als kinderen tussen de twaalf en achttien jaar worden gevaccineerd, blijft het coronavirus komende winter gemakkelijker onder controle zonder andere maatregelen. Dat heeft het RIVM berekend. Daarbij is gekeken naar modellen die laten zien welk effect het vaccineren van die groep heeft op het reproductiegetal vanaf september. "Als alles meezit, kan het reproductiegetal net onder de 1 uitkomen", zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga tegen de NOS. Hij heeft het daar over de situatie dat alleen volwassenen gevaccineerd worden. Als ook kinderen een vaccin krijgen, komt het reproductiegetal waarschijnlijk rond de 0,85 uit.

12.20

Illegaal feest stopgezet in Eindhoven

Op het dakterras van een studentencomplex aan de Europalaan in Eindhoven heeft de politie vrijdagnacht een illegaal feest stopgezet. Alle ruim tachtig feestgangers mogen een bekeuring verwachten omdat ze de coronamaatregelen negeerden. "Het leek wel open huis", laat een agent weten. "De hoofdingang stond wagenwijd open en het dakterras was vrij toegankelijk.

11.49

Mensen uit 1976 opgeroepen voor coronavaccinatie

Mensen geboren in 1976 kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie, laat het RIVM weten. Zij krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging, maar kunnen vanaf zaterdag al online een afspraak inplannen. De 205.000 mensen geboren in 1976 krijgen het vaccin van Janssen. Wie zich wil laten vaccineren, kan terecht bij een van de 136 vaccinatielocaties van de GGD.

11.04

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 219 coronapatiënten opgenomen, elf minder dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ zaterdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 28 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Niemand werd overgeplaatst en één coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.

10.00

Pius X-College Bladel wil nog niet volledig open

Het Pius X-College in Bladel besluit ondanks de versoepelde coronaregels nog niet volledig open te gaan binnenkort. "Ik sta voor de veiligheid van mijn personeel", legt rector Maarten de Veth uit. "De minister stelt dat als 75 procent van de leerlingen twee keer per week een zelftest zou afnemen, het veilig is en je gewoon kunt functioneren voor de klas. Maar ik durf te beweren dat we die 75 procent niet gaan halen. Daarnaast zien we dat nogal wat mensen niet gevaccineerd zijn. We willen heel graag alle leerlingen binnen de school, maar dit moet wel verantwoord gebeuren."

Wachten op privacy instellingen...
09.52

Kabinet verlengt subsidie voor 'coronabanen in de zorg'

Instellingen kunnen 'op zo kort mogelijke termijn' subsidie aanvragen voor coronabanen in de zorg in het tweede helft van het jaar. Het kabinet heeft besloten de subsidie te verlengen, waarvoor veertig miljoen euro is uitgetrokken. Belangrijk is wel dat medewerkers die met deze subsidie worden aangenomen, uiterlijk 1 oktober in dienst komen.

09.30

Zwangere vrouwen niet met voorrang gevaccineerd

Zwangere vrouwen krijgen toch niet met voorrang een prik tegen het coronavirus. Het kabinet heeft dit wel overwogen en hierover advies gevraagd aan het RIVM. Maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zo'n vervroegde uitnodiging weinig effect heeft op de snelheid waarmee deze groep wordt gevaccineerd.

Een coronavaccinatie (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
Een coronavaccinatie (foto: ANP 2021/Robin Utrecht).
08.13

Persconferentie over versoepelingen trekt ruim drie miljoen kijkers

Iets meer dan drie miljoen Nederlanders keken vrijdagavond naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. In totaal kwam het neer op 3.033.000 kijkers die via de verschillende zenders keken. In de persconferentie werden nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd.

Wachten op privacy instellingen...
06.03

Van Lienden probeerde via Pieter Omtzigt extra order te krijgen

Sywert van Lienden heeft via Kamerlid Pieter Omtzigt geprobeerd om een extra megaorder voor mondkapjes binnen te slepen. Van Lienden meldde niet dat hij toen al commerciële belangen had via een eigen bedrijf. Dat meldt de Volkskrant. Het betrof volgens Van Lienden een 'non-profitaanbod hoe je met medische mondkapjes de samenleving kunt ondersteunen'. Hij benadrukt dat Omtzigt niet wist dat hij en zijn zakenpartners via een commerciële bv leverden aan de overheid.

03.21

CBS krijgt gegevens uit teststraten van de GGD voor onderzoek

Informatie uit de coronateststraten van de GGD's wordt beschikbaar gesteld aan statistiekbureau CBS. Dat gaat op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid statistische analyses uitvoeren. Het ministerie wil zo 'meer inzicht verkrijgen voor de bestrijding van de pandemie en de gevolgen voor specifieke groepen binnen de samenleving'. De overheid belooft dat de privacy van mensen gewaarborgd blijft.

01.21

Effect app CoronaMelder 'klein maar merkbaar'

De toegevoegde waarde van de app CoronaMelder bij het opsporen van coronabesmettingen is 'klein maar merkbaar'. Dat stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in een evaluatie. Volgens het onderzoek zijn minstens 14.000 besmettingen aan het licht gekomen door de app. Bijna 190.000 mensen lieten zich testen na een melding.

01.19

Suriname naar hoogste risiconiveaus om slechte coronasituatie

In Suriname is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus. De coronasituatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi vrijdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

23.34

Van Dissel: 'Vierde golf onwaarschijnlijk bij vlotte vaccinatie'

Als het lukt om begin juli het merendeel van de Nederlandse bevolking te hebben gevaccineerd, zoals het kabinet wil, dan is een groot deel van de kwetsbaarheid weg en maakt dit een vierde coronagolf onwaarschijnlijk. Dat zegt directeur Jaap van Dissel van het RIVM in een interview met het NRC. "Maar er is nog een grote groep niet gevaccineerd, daar blijft sprake van een besmettingsrisico. Je wil een stuk verder zijn met vaccineren voordat je het sein brand meester geeft."

Jaap van Dissel van het RIVM over de ontwikkelingen rond het coronavirus. (Foto: ANP)
Jaap van Dissel van het RIVM over de ontwikkelingen rond het coronavirus. (Foto: ANP)

23.02

Politie bij schoonvegen Maastrichts park bekogeld

Boze recreanten hebben vrijdagavond in Maastricht de politie bekogeld met stenen en glas. Dat gebeurde toen de politie een park aan de Maas wilde ontruimen wegens de te grote drukte. Toen mensen werden aangesproken op het niet naleven van de coronamaatregelen werd de sfeer grimmig en keerden ze zich tegen de politie. Vier mannen en een vrouw werden aangehouden tijdens de ongeregeldheden die daarop volgden.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...