Liveblog

Coronanieuws: 'Eén mRNA-vaccin volstaat ook na oudere corona-infectie'

2 juni 2021 om 06:30 • Aangepast 3 juni 2021 om 06:18
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Een deel van het kabinet wil de versoepelingen vervroegen.
  • Er kwamen 464 nieuwe besmettingen bij.
  • Jongere groepen krijgen Pfizer- of Modernavaccin.
  • Vandaag geen nieuwe geboortejaren uitgenodigd voor coronaprik.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

25.55

Dit liveblog is afgesloten.

22.45

OMT: één mRNA-vaccin volstaat ook na oudere corona-infectie

Wie al een corona-infectie heeft doorgemaakt, is voldoende beschermd na één dosis van een mRNA-vaccin zoals dat van BioNTech/Pfizer of Moderna, ook als die besmetting langer dan een halfjaar geleden is. Dat staat in een recent OMT-advies, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Het doormaken van Covid-19 leidt tot "een brede stimulering van de afweer". Daardoor is het lichaam in staat een nieuwe besmetting te weerstaan. Tot dusver werd daarbij uitgegaan van een termijn van zes maanden, maar op basis van recente studies concludeert het Outbreak Management Team dat die kan worden losgelaten.

Het maakt ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad of helemaal geen. Mensen uit alle leeftijdsgroepen tot 80 jaar kunnen na een eerdere infectie volstaan met één zogeheten mRNA-vaccin. Alleen wie een verzwakt immuunsysteem heeft, kan beter de gebruikelijke twee prikken krijgen. Het kabinet oordeelt "in beginsel" positief over het advies. "We beraden ons op de uitvoeringsconsequenties", aldus De Jonge.

22.30

Deel kabinet wil eerder loslaten basismaatregelen tegen corona

In het kabinet is woensdag gesproken over het mogelijk eerder loslaten van sommige basismaatregelen tegen het coronavirus, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes. Ook is gesproken over het mogelijk vervroegen van de volgende stap van het heropeningsplan.

Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van De Telegraaf. Van een concreet voornemen om het versoepelingstraject opnieuw te versnellen is evenwel nog geen sprake. De bewindslieden die woensdag bijeen waren, zijn het er naar verluidt onderling nog niet over eens.

Zorgminister Hugo de Jonge zei afgelopen weekeinde dat de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en de mondkapjesplicht, waarschijnlijk begin september kunnen worden losgelaten. Maar sommige ministers vinden dat te lang duren. Zij zouden hebben geopperd om al tijdens de zomer in ieder geval een deel van die regels te schrappen.

De volgende stap in het heropeningsplan wordt volgens de huidige planning op 30 juni gezet. Er komt dan meer ruimte voor evenementen, horecagelegenheden kunnen langer open blijven en er wordt meer mogelijk op het gebied van sport en cultuur. Volgens ingewijden wordt overwogen die versoepelingen al op 25 juni te laten ingaan.

21.15

'Deel kabinet wil versoepelingen vervroegen'

Opnieuw overweegt het kabinet de volgende versoepeling van de coronamaatregelen te vervroegen. Dat zou betekenen dat er niet pas vanaf 30 juni, maar vanaf 25 juni evenementen worden toegestaan. Dat meldt de Telegraaf.

De vervroeging zou ook gelden voor sporten in wedstrijdverband en het dringende advies voor visite thuis, dat dan van vier naar naar acht gaat. Het aantal gasten voor binnenlocaties kan dan per vrijdag 25 juni in plaats van pas op woensdag 30 juni van vijftig naar honderd. De sluitingstijd voor cafés en restaurants kan dan naar middernacht.

De vervroeging zou ook gelden voor sporten in wedstrijdverband en het dringende advies voor visite thuis, dat dan van vier naar naar acht gaat. Het aantal gasten voor binnenlocaties kan dan per vrijdag 25 juni in plaats van pas op woensdag 30 juni van vijftig naar honderd. De sluitingstijd voor cafés en restaurants kan dan naar middernacht. Ook kijkt het kabinet naar het eerder loslaten van de resterende basismaatregelen, zoals de mondkapjesplicht in winkels, maximale groepsgroottes en de anderhalve meter.

Onlangs zei minister De Jonge (Volksgezondheid) dat we daar waarschijnlijk begin september afscheid van kunnen nemen. Volgens ingewijden leeft in het kabinet breed het gevoel dat de tijd van eind juni tot begin september wel erg lang is om met die beperkingen te blijven leven. Als optie is 15 juli genoemd om in elk geval een deel van de resterende maatregelen los te laten.

20.40

GGD-directeur: 10 tot 15 procent zegt prikafspraak Janssen af

Directeur Sjaak de Gouw van de koepelorganisatie GGD GHOR verwacht dat tussen de 10 en 15 procent van de mensen die een afspraak hebben voor het Janssen-vaccin afziet van de prik. Dat zei hij woensdag in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Hij reageerde daarmee op het nieuws dat het vaccin van Janssen niet meer gebruikt wordt voor jongere groepen.

Exacte cijfers had De Gouw nog niet over hoe de woensdag bij de GGD is verlopen. "Landelijk zijn er een paar duizend mensen geweest die hebben gezegd: ik wil een andere afspraak", schat hij. "Maar er zijn ook heel veel mensen die zeggen: ik blijf gewoon Janssen vertrouwen."

Het kabinetsbesluit heeft volgens De Gouw in ieder geval niet geleid tot chaos bij de GGD. "Er was zeker geen paniek", zegt de GGD-directeur. En ook de drukte bij de callcenters viel relatief mee. "We hebben gisteren regulier 180.000 telefoontjes gehad. Vandaag waren het een paar meer in verband met Janssen."

De boodschap om Janssen grotendeels niet meer in te zetten was volgens hem dan ook "evenwichtig gebracht". De GGD werd kort daarvoor over het besluit ingelicht. Maar dat was voldoende om alle 5000 callcentermedewerkers tijdig te informeren, aldus De Gouw.

18.30

Sporters kunnen coronavaccin voor Spelen halen in Qatar en Rwanda

Sporters die meedoen aan de Olympische of Paralympische Spelen en in hun land niet de mogelijkheid hebben om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, kunnen een prik halen in Qatar of Rwanda. De sporters krijgen dan het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sloot een maand geleden een deal met die twee bedrijven voor de levering van vaccins aan Tokio-gangers.

17.20

Onbekend aantal mensen loopt vaccinafspraak mis door storing site

Door een storing in de website voor het maken van vaccinatieafspraken kan een onbekend aantal mensen geen afspraak maken. Dit bevestigt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland na berichtgeving van de NOS.

Hoewel gedupeerden van de storing wel aan de beurt zijn voor een coronavaccin, krijgen zij op de website te zien dat ze geen afspraak kunnen maken. De link onder deze melding moet informatie geven over waarom het maken van een afspraak niet mogelijk is, maar als websitegebruikers op de link klikken worden zij naar de verkeerde pagina geleid. Hoewel het specifieke aantal gedupeerden onbekend is, benadrukt GGD GHOR Nederland dat het "niet gaat om honderden of duizenden mensen".

De GGD-GHOR weet van het probleem en geeft aan te werken aan een oplossing. Zolang die oplossing er nog niet is, krijgen gedupeerden het advies om cookies te verwijderen of bijvoorbeeld de site in een incognitovenster te openen. De GGD GHOR weet niet wanneer de site weer goed werkt.

16.15

Horeca hoopt al tijdens poulefase EK op verdere versoepelingen

Verdere versoepelingen in de horeca vinden mogelijk al in de derde week van juni plaats. Mogelijk dat de laatste poulewedstrijd van het Nederlands elftal op 21 juni tegen Noord-Macedonië voetbal in de kroeg kan worden gekeken. Die hoop sprak de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland uit na een gesprek met demissionair premier Mark Rutte op woensdag.

Willemsen benadrukt dat er geen harde afspraken zijn gemaakt tijdens de ontmoeting. "Dat kan ook niet. Maar we hebben de premier duidelijk gemaakt dat de sector gebaat is bij nog snellere versoepelingen.

Volgens de routekaart van het demissionaire kabinet staat een volgende ronde versoepelingen voor eind juni gepland. Maar de laatste tijd wordt wel vaker van de planning afgeweken. Willemsen verwacht in de derde of vierde week van juni dat fase 4 en 5 worden genomen, waarbij de meeste van de maatregelen worden losgelaten.

15.45

Vier maanden cel voor bedreiger RIVM-baas Jaap van Dissel

De politierechter in Den Haag heeft woensdag een 48-jarige man uit Sittard veroordeeld tot vier maanden cel voor het bedreigen van RIVM-baas Jaap van Dissel. Dat is conform de eis. Bart van W. uitte doodsbedreigingen in een besloten Facebook-groep en ook vorige maand tijdens een demonstratie voor de Haagse rechtbank, waar op dat moment twee vrouwen terechtstonden voor eveneens het bedreigen van de RIVM-baas.

15.30

464 nieuwe besmettingen


In Brabant zijn sinds dinsdag 464 nieuwe besmettingen geteld. In heel Nederland waren er dat 2602 . Dat zijn er 141 minder vergeleken met vorig week woensdag. Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is hiermee ook weer iets verder gedaald.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Schotten missen zeven spelers tegen Oranje na coronageval

Nog eens zes Schotse spelers ontbreken vanavond in de oefeninterland tegen Oranje. Dinsdag al werd bekend dat middenvelder John Fleck positief was getest op corona en in zelfisolatie moest. Bondscoach Steve Clarke heeft nog eens zes spelers thuisgelaten, onder hen aanvaller Che Adams en middenvelder John McGinn. Dat meldt de BBC Scotland.

14.33

CDA bekijkt verzoek tot royement van Sywert van Lienden

Het CDA bekijkt het verzoek van één CDA-lid om Sywert van Lienden te royeren als partijlid. Van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van de partij en is in opspraak gekomen door de miljoenen die hij heeft verdiend met de import van mondkapjes. Hij gaf eerder aan dit zonder gewin te doen.

14.22

Van Dissel heeft zeer veel vertrouwen in komende versoepelingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet de versoepelingen van de coronamaatregelen die zaterdag ingaan 'met zeer veel vertrouwen tegemoet', zegt Jaap van Dissel. De derde stap in het openingsplan zal nauwelijks invloed hebben op de dalende trend in het aantal besmettingen, zo maakte hij woensdag duidelijk tijdens een presentatie aan Tweede Kamerleden.

14.20

Minder dan 1200 coronapatiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot onder de 1200. Het is voor het eerst sinds begin oktober dat de totale bezetting onder die grens uitkomt. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1189 coronapatiënten. Dat zijn er 51 minder dan op dinsdag.

In de afgelopen maand zijn meer dan 1400 bedden op corona-afdelingen vrijgekomen. In de afgelopen zeven dagen kwamen 623 nieuwe coronapatiënten in een ziekenhuis te liggen, gemiddeld 89 per dag. Dat gemiddelde daalt nu vier weken onafgebroken.

14.15

Zingen in de kerk mag weer, maar zachtjes

Kerkgangers mogen zondag weer zingen in de kerk. Maar wel zachtjes en niet te lang. Op praatniveau zingen, zegt het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Het CIO is het samenwerkingsverband van 29 christelijke kerken en twee joodse gemeenschappen. Het CIO behartigt hun belangen bij de overheid.

De versoepelingen die vanaf zaterdag gelden in het coronabeleid, geven de kerken na lange tijd weer wat meer ruimte. Zo mogen er vanaf zondag zestig mensen naar de kerk, als er tenminste onderling voldoende afstand kan worden gehouden. Grote kerken met meer dan duizend zitplaatsen mogen maximaal 250 kerkgangers toelaten.

13.25

Jongere groepen krijgen Pfizer- of Modernavaccin

Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om jongere groepen alleen nog tegen corona te vaccineren met Pfizer of Moderna. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vandaag bekendgemaakt. Dat kan omdat er nu meer vaccins van dit type beschikbaar zijn en de virussituatie het toelaat.

De verwachting is dat het hierdoor ongeveer een week langer zal duren voor iedereen haar of zijn eerste prik heeft gehad.

13.23

Oorlogsmuseum Overloon heropent met nieuwe tentoonstelling

Na een lockdown van bijna zes maanden mag Oorlogsmuseum Overloon de deuren eindelijk weer openen. Zaterdag wordt de eerste tijdelijke tentoonstelling aan het publiek gepresenteerd: Jeep Sensation. In deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling is het mogelijk om veel verschillende types Jeeps bij elkaar te zien. Van vroege vooroorlogse modellen tot een exemplaar dat in 1945 tegen het einde van de oorlog nog van de band rolde.

Een van de jeeps die te zien is in het Oorlogsmuseum in Overloon, de Crosley Pup (foto: Oorlogsmuseum Overloon).
Een van de jeeps die te zien is in het Oorlogsmuseum in Overloon, de Crosley Pup (foto: Oorlogsmuseum Overloon).
13.10

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdag 190 coronapatiënten, veertien minder dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ woensdagmiddag rond een uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn elf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 21 coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Vier werden er overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal.

13.07

'Stevige investeringen nodig, lastenverzwaringen uit den boze'

Er is een stevige investeringsagenda nodig om uit de coronacrisis te komen en daarbij zijn lastenverzwaringen uit den boze. Daarover zijn alle partijen binnen de Sociaal-Economische Raad het eens, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland over het akkoord dat de vakbonden en werkgevers hebben bereikt over de hervorming van de arbeidsmarkt, waarbij flexwerk aan banden wordt gelegd.

12.56

'Economie herstelt snel, maar ook risico op bubbel op beurs'


De wereldeconomie lijkt sneller te herstellen dan gedacht en de vooruitzichten voor de Nederlandse economie zien er goed uit, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank woensdag in de Tweede Kamer. Hij denkt dat naarmate de contactbeperkende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd, het economisch herstel in de tweede helft van dit jaar behoorlijk zal versnellen. Knot gaf ook aan dat na het derde kwartaal het punt is bereikt waarop de coronasteun weer moet worden afgebouwd en de markt weer zijn werk moet doen.

12.48

De Nederlandse ggz pleit voor een herstelplan mentale gezondheidszorg na corona


Voorzitter Jacobine Geel van de Nederlandse ggz wil dat het nieuwe kabinet met een herstelplan komt voor de mentale weerbaarheid na de coronacrisis. "Denk niet dat wanneer deze coronacrisis voorbij is, iedereen mentaal fit is”, zei ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Geel denkt dat de mentale golf door corona nog moet komen. “We staan voor de uitdaging de geestelijke gezondheid en mentale weerbaarheid van alle getroffenen - jongeren, werknemers en mensen die toch al kwetsbaar waren - te herstellen.”

12.42

'Schoolbestuur negeert medezeggenschapsraad bij opening school'

De Algemene Onderwijsbond krijgt verschillende signalen dat schoolbesturen middelbare scholen verder openen zonder te wachten op toestemming van de medezeggenschapsraden. Deze raden, waarin personeel, ouders en leerlingen zijn vertegenwoordigd, hebben instemmingsrecht. Het kabinet vindt dat, onder strikte voorwaarden, de anderhalve meter afstand tussen leerlingen in het voortgezet onderwijs kan worden opgeheven.

"Dat levert wel besmettingsrisico's op voor de leerlingen en het personeel. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om in elke nieuwe situatie de risico's voor de gezondheid van de werknemers te beoordelen, en over de noodzakelijke maatregelen overleg te voeren met de medezeggenschapsraad of de ondernemingsraad als het gaat om een vo/mbo-school", benadrukt de AOb, de grootste onderwijsvakbond van Nederland.

12.31

'Alleen nog Pfizer of Moderna voor jongeren'

Mensen uit jongere groepen die nog uitgenodigd moeten worden voor vaccinatie tegen het coronavirus, moeten uitsluitend nog zogeheten mRNA-vaccins krijgen. Dat vindt de Gezondheidsraad. Als het kabinet het advies overneemt, krijgen mensen die nog wachten op hun inenting het vaccin van Moderna of dat van Pfizer/BioNTech.

De Gezondheidsraad heeft een voorkeur voor mRNA-vaccins, omdat die effectiever zijn gebleken en minder bijwerkingen kennen dan de zogeheten vectorvaccins van AstraZeneca en Janssen. In zeldzame gevallen zijn mensen die met deze vectorvaccins zijn ingeÙnt, getroffen door een ernstige combinatie van trombose (bloedstolselvorming) en een tekort aan bloedplaatjes.

12.05

Seniorenorganisatie wil simpel papieren vaccinatiepaspoort

Ouderen die geen moderne smartphone hebben of lastig kunnen omgaan met een computer, maken zich zorgen dat ze van de zomer niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. Dat meldt ouderenbond ANBO.

De seniorenorganisatie vindt dat ouderen met een simpel papieren vaccinatiepaspoort moeten kunnen reizen. In de plannen voor een Europees coronapaspoort gaat de aandacht nu vooral uit naar een digitale versie, een QR-code in een app op de telefoon. "Maar lang niet alle ouderen hebben een moderne smartphone. Ook weten niet alle ouderen hoe zij via een computer de QR-code kunnen downloaden en printen", aldus ANBO.

11.50

Vandaag geen nieuwe geboortejaren uitgenodigd voor coronaprik

Mensen uit 1982 en 1983 moeten iets langer wachten voor ze een afspraak kunnen maken voor een coronavaccinatie. GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nodigen woensdag geen nieuwe geboortejaren uit voor een prik.

Mensen uit 1981 waren dinsdag uitgenodigd. Op maandag konden mensen uit 1979 en 1980 een prikafspraak maken. Vorige week kwamen mensen uit 1969 tot en met 1978 aan de beurt. Elk geboortejaar bestaat uit ongeveer 200.000 mensen. Na die 'sprint' is het nodig om nu even pas op de plaats te maken, aldus het RIVM. Mensen uit 1982 en 1983 kunnen misschien donderdag alsnog inloggen om de prikafspraak online in te plannen.

11.07

Partijen willen dat Booking.com coronasteun terugbetaalt

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen kijken of er een manier is om de coronasteun die Booking.com heeft ontvangen over vorig jaar, terug te krijgen. Vorige week werd duidelijk dat het bedrijf miljoenen aan bonussen uitkeert aan de top, vooral in de vorm van aandelen. Dat terwijl het ook loonsteun via de NOW-regeling heeft ontvangen.

Die loonsteun is bedoeld om bedrijven die flink wat omzet verliezen door de crisis te helpen.

10.08

Geen tweede prik met AstraZeneca bij gevaarlijke bijwerking

Als iemand na een eerste prik met het coronavaccin van AstraZeneca last krijgt van een zeldzame en gevaarlijke bijwerking in het bloed, mag hij of zij geen tweede prik met het middel krijgen. Dat zegt de Nederlandse toezichthouder voor vaccins, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren in plaats van de tweede AstraZeneca-prik. De Gezondheidsraad onderzoekt of het mogelijk is vaccins te combineren, zodat mensen bij de tweede prik een ander middel krijgen dan bij de eerste prik. Zolang daar geen duidelijkheid over is, raadt het CBG mensen aan contact op te nemen met de behandelend arts voor advies.

10.05

Willem Engel gebruikte 50.000 euro aan Viruswaarheid-donaties privé

Coronascepticus Willem Engel heeft vorig jaar 50.000 euro aan donaties, die hij via zijn actiegroep Viruswaarheid had ontvangen, gebruikt om privé de aankoop van een stuk grond in Spanje te financieren. Dat blijkt uit informatie van ING, die de zakelijke rekening van Viruswaarheid om die reden eerder dit jaar blokkeerde.

De rechter oordeelt nu dat die maatregel van ING te ver ging, maar is wel kritisch op de handelswijze van Engel. Dat meldt het AD. Engel ontkent desgevraagd dat er een lap grond is gekocht met donatiegelden.

10.00

Breda Drijft gaat door

Breda Drijft gaat ervoor. Op zaterdag 17 en zondag 18 juli is het zover. Dan vullen opblaasbootjes opnieuw de Bredase Haven. Vorig jaar ging het evenement door de coronacrisis niet door.

Afkoelen bij Breda Drijft in 2018 (archieffoto: Jesse van Kalmthout).
Afkoelen bij Breda Drijft in 2018 (archieffoto: Jesse van Kalmthout).
Wachten op privacy instellingen...
07.30

Verplicht winkelen met karretje heeft geen effect


Of je nou boodschappen doet voor de hele week of alleen een zak chips haalt, bij de meeste supermarkten moet je sinds het uitbreken van het coronavirus verplicht een winkelwagentjes pakken. Maar dat zorgt er helemaal niet voor dat we beter anderhalve meter afstand houden, meldt Hart van Nederland, dat een onderzoek van de UvA hierover heeft ingezien. Wat wél blijkt te werken: een beloning.

Als de klanten in het onderzoek een zak paaseitjes ontvingen wanneer ze tijdens het winkelen voldoende afstand hielden, zorgde dat wél voor minder en nog korter onderling contact.

De PLUS in Veldhoven was het toneel van het experiment. Zeven dagen lang werd er in de winkel van supermarktmanager André van Reijen onderzoek gedaan naar welke maatregelen in de supermarkt ervoor zorgen dat klanten meer afstand houden.

03.30

Gezondheidsraad brengt nieuw corona-advies naar buiten


De Gezondheidsraad brengt deze woensdag een nieuw advies aan het kabinet naar buiten. Waarover dat advies precies gaat, laat de instantie vooralsnog in het midden, maar het heeft te maken met het coronavirus. Het kabinet heeft de Gezondheidsraad onder meer gevraagd om advies over het AstraZeneca-vaccin. Minister Hugo de Jonge besloot in april dat vaccin alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder vanwege het risico op bijwerkingen.

23.21

Door vaccins hebben steeds meer mensen antistoffen tegen corona


Door de vaccinatie tegen het coronavirus hebben steeds meer Nederlanders antistoffen tegen het virus in hun bloed. Zo'n 54 procent van alle bloeddonoren bezit antistoffen, die het virus bij een besmetting kunnen uitschakelen. Een maand geleden was dat 32 procent. Het is volgens bloedbank Sanquin de grootste stijging in een maand tijd tot nu toe. Van de donoren die ouder dan 70 jaar zijn, heeft 90 procent antistoffen. Bij zestigers is dit zo'n 85 procent en bij vijftigers 54 procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!