Alle seinen staan op groen: de Efteling mag uitbreiden

2 juni 2021 om 10:25 • Aangepast 3 juni 2021 om 10:32
nl
De Efteling mag gaan uitbreiden. Dat heeft de Raad van State woensdagmorgen bepaald. Nu de seinen op groen staan, kan het attractiepark groeien naar 7 miljoen bezoekers per jaar.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Directeur Fons Jurgens is ‘enorm blij’ met het besluit. “We zijn al sinds 2015 bezig met het bestemmingsplan voor 2030. Heel veel mensen hebben daar veel energie ingestoken. We hebben sowieso al een mooie feestweek. Maandag bestond de Efteling 69 jaar, werd er een nieuwe speeltuin geopend en vandaag kwam de uitspraak, dus er staat een hele blije directeur voor je”, zegt de directeur tegen een verslaggever van Omroep Brabant.

Toch lopen de nieuwe plannen zo’n twee jaar vertraging op: “Door de financiële gevolgen van corona, gaat de schop niet meteen in de grond. Maar de komende jaren kunnen we de plannen die we hebben, gaan realiseren. In eerste instantie gaan we de oostelijke kant op, dat stuk gaan we bij het park betrekken. Daar komen allerlei soorten attracties, binnen, buiten, horeca en verblijven.”

In oktober 2020 zag de hoogste bestuursrechter nog gebreken in de plannen. Zo had de gemeenteraad de uitbreiding niet goed onderbouwd, bood het bestemmingsplan te veel ruimte aan de Efteling en waren de gevolgen voor omwonenden en de natuur niet op alle punten goed beoordeeld.

Er was bijvoorbeeld niet goed onderzocht in hoeverre de groei leidt tot stikstofuitstoot en wat de gevolgen daarvan zijn voor natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen. De gemeente kreeg een halfjaar de tijd om de plannen aan te passen. Dat gewijzigde plan is in februari naar de Raad van State gezonden.

Op het gewijzigde plan zijn geen bezwaren aangevoerd. Daarmee is het bestemmingsplan voor de uitbreiding definitief geworden. De Efteling mag dus gaan uitbreiden.

Rond het park moeten extra parkeerplaatsen en verblijfsrecreatie komen. De plannen voorzien ook in aanpassing en uitbreiding van het wegennet. Met de uitbreiding wil het pretpark groeien naar 7 miljoen bezoekers per jaar. Voor de coronacrisis waren dat 5 miljoen jaarlijkse bezoekers.

"Het voelt voor ons echt als de eerste reuzenstap richting de toekomst van de Wereld van de Efteling die we voor ogen hebben”, aldus algemeen directeur Fons Jurgens.

De gemeenteraad van Loon op Zand stemde in 2018 unaniem in met de plannen van het park. Daarop spanden de tegenstanders een rechtszaak aan. Zij zijn bang onder meer bang voor verkeers- en parkeerproblemen en geluidsoverlast en vinden dat hun privacy wordt geschonden, omdat hun percelen door de uitbreiding worden omsloten door het park.

Het is overigens niet zo dat direct de schop in de grond gaat. Vanwege de coronacrisis zullen de investeringen pas volgend jaar plaatsvinden. De uitbreiding aan de oostkant van het park staat als eerste op de planning.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.