Helmond wil schade volkstuintjes door PFAS verhalen op vervuilend bedrijf - Omroep Brabant
Video

Helmond wil schade volkstuintjes door PFAS verhalen op vervuilend bedrijf

7 juni 2021 om 16:50 • Aangepast 8 juni 2021 om 16:27
nl
De gemeente Helmond wil de schade in het volkstuinencomplex Sluisdijk gaan verhalen op het bedrijf Custom Powders. Vorige week meldde het RIVM dat de gebruikers beter geen groenten uit de tuintjes kunnen eten, omdat er een hogere concentratie PFAS in de grond zit.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Volgens de gemeente moet de vervuiler betalen en dat is in dit geval, in de ogen van de gemeente, Custom Powders. Het bedrijf, dat 450 meter van de volkstuintjes vandaan ligt, werkte tot 2017 met stoffen die PFAS bevatten.

De gemeente draait in eerste instantie op voor de schade omdat die de eigenaar is van de grond. Ook vraagt Helmond om een rijksbijdrage.

Onduidelijk wanneer schoonmaak begint
Het is nog onduidelijk wanneer de schoonmaak van de volkstuintjes gaat beginnen. De gemeente streeft ernaar om dit deze herfst en winter te gaan doen, zodat de tuintjes schoon zijn als de lente en het nieuwe groeiseizoen begint.

De gemeente wil dat de gebruikers van de 40 volkstuintjes op dezelfde manier gebruik kunnen maken van hun tuintje als nu. De komende periode heeft de gemeente overleg met de besturen en de gebruikers van de volkstuintjes.

Gemeente wil gebruikers compenseren
Ook wil de gemeente de gebruikers compenseren voor de geleden schade, maar hoe dat gebeurt, is nog onduidelijk. Volgens de gemeente is het nieuws dat de tuintjes gesaneerd moeten worden nog heel vers.

Eerder werd verteld dat de gebruikers van de moestuintjes zich geen zorgen hoefden te maken over PFAS. Maar door aangescherpte normen heeft het RIVM toch geadviseerd om geen voedsel te eten uit de tuintjes. Bij volkstuinvereniging Delta, ook in Helmond, komt nu ook een onderzoek naar PFAS.

Custom Powders laat weten altijd volgens de vergunningen gewerkt te hebben. Het bedrijf beraadt zich nu op haar positie en wil verder niet reageren.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.