Video

Jan bouwt Den Bosch in het klein: 'Het liefst heb ik de hele stad in huis'

9 juni 2021 om 10:30 • Aangepast 9 juni 2021 om 13:36
nl
Het Stadhuis, de oude watertoren en de Moriaan. Het zijn zomaar wat gebouwen die Jan Damen (64) uit Den Bosch in het klein heeft nagemaakt. Ze staan te pronken in zijn woonkamer.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Jan knutselt uren en uren in zijn werkkamer om de modellen te maken. Met één gebouw is hij al gauw drie maanden bezig. “Het is een enorm priegelwerk. Maar het geeft zo’n voldoening. Als je de hele dag een beetje aan het knutselen bent en je ziet dan het resultaat. Een dag is gewoon tekort. Je bent zo heel wat uren verder", vertelt hij.

“Jaren geleden ben ik hier mee begonnen”, vertelt Jan. “Ik was al bezig met de geschiedenis van Den Bosch. Toen kwam het idee om me met al die gebouwen bezig te houden. Zo is het eigenlijk ontstaan.”

Stadhuis in het echte Stadhuis
Zo staan er al veel modellen in zijn huis. Allemaal plekjes in Den Bosch. “Ik vind Den Bosch een prachtige stad. Dat mag best gezien worden. Het liefste zou ik heel Den Bosch in mijn huis hebben staan”, lacht Jan. “Maar dat wordt denk ik een beetje te veel.

Maar stiekem hoopt Jan dat zijn miniaturen ooit een mooi plekje in de stad krijgen. Met zijn Stadhuis is dat al gelukt. Dat staat binnenkort in het echte Stadhuis. Zijn knutselwerken zijn niet te koop: "Voor mij heeft het vooral emotionele waarde."

Het oude Concertgebouw.
Het oude Concertgebouw.
Een stukje van de Markt in Den Bosch.
Een stukje van de Markt in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!