Examens kwijt: 44 leerlingen van het Van Maerlant moeten wiskunde overdoen - Omroep Brabant

Examens kwijt: 44 leerlingen van het Van Maerlant moeten wiskunde overdoen

9 juni 2021 om 15:56 • Aangepast 10 juni 2021 om 09:21
nl
De vlag kan donderdag nog niet uit bij zeker 44 eindexamenleerlingen van het Van Maerlant in Den Bosch. Hun wiskunde-examen kwam niet aan bij de tweede corrector en dus is het hele examen ongeldig verklaard. Met dank aan PostNL.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

UPDATE:

Leerlingen van wie examens zijn zoekgeraakt hoeven niet opnieuw examen te doen, meldt het ministerie van Onderwijs rond 19.45.

Van negen van de twaalf scholen zijn inmiddels eindexamens boven water, meldt PostNL. Maar daar zitten de examens van het Van Maerlant voor zover bekend niet bij. "Wij hebben nog niets van PostNL gehoord", zegt de woordvoerder van de school.

Het is ontzettend zuur, zegt Marit Goosen woordvoerder namens de Raad van Bestuur van OMO, die woensdag het woord voert namens de school. "De vmbo-leerlingen hebben al een soort van vakantie en worden nu ineens de dupe van waarschijnlijk een menselijke fout."

Ze zijn niet de enigen. Er zijn in totaal twaalf scholen in Nederland gedupeerd doordat PostNL examens kwijtraakte of doordat de post vertraagd is. Dat komt volgens de bezorgdienst doordat er een groter aantal zendingen was dan verwacht en die in kortere tijd bezorgd moesten worden. Dat ging niet overal goed.

Onderweg naar tweede corrector
De examens van het Van Maerlant waren al een keer nagekeken en waren onderweg van de eerste corrector naar de tweede corrector. Maar daar zijn ze nooit aangekomen. "Daarom heeft het Ministerie van Onderwijs vooralsnog het besluit genomen om de examens ongeldig te verklaren", zegt Goosen. En dus moeten ze opnieuw.

Het ministerie heeft woensdag contact met alle scholen waarvan examens kwijt zijn geraakt, vertelt een woordvoerder van de minister. De school neemt vervolgens weer contact op met alle leerlingen die het betreft en die dus hun examen opnieuw moeten doen. Bij het Van Maerlant hebben alle ouders een brief gehad en zijn alle leerlingen persoonlijk gebeld, vertelt Goosen. "Morgen komen alle leerlingen op school om bijgepraat te worden en dan kijken we wie wat nodig heeft."

Herexamen aanstaande dinsdag
De school zet extra examentrainingen en ondersteuning in om de leerlingen die nu herexamen moeten doen, daar zo goed mogelijk doorheen te slepen. Die examens moeten dinsdag over worden gedaan, in het tweede tijdvak. Mochten leerlingen daarna nog een herexamen moeten maken, dan kan dat in het derde tijdvak, op 7 juli.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.