Video

Op bedevaart naar Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten

20 juli 2021 om 12:41 • Aangepast 21 juli 2021 om 19:13
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. In deze aflevering staat Roosendaal centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Roosendaal werd al in de middeleeuwen genoemd. Toen nog niet als nederzetting, laat staan als stad. De plaats had het zwaar in de zestiende en zeventiende eeuw, tijdens de 80-jarige oorlog en daarna. Geregeld vonden er plunderingen plaats door oorlogstroepen die op doorreis waren. Er brak wel eens brand uit en de turfwinning, wat een goede inkomstenwinning was, viel stil. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd Roosendaal getroffen door bombardementen. Het centrum en de stationsomgeving werden zwaar beschadigd.

Roosendaal is door de eeuwen heen altijd zeer gelovig gebied geweest. Dat resulteert nog steeds in 14 Roomse monumenten en die kun je allemaal bezoeken via een mooie route. Sommige van die kapellen trekken nog steeds ieder jaar honderden bezoekers.

De Kapelberg is een van de vele kapellen in de omgeving. Katholieken in Oud Gastel hebben nog steeds de traditie om op Hemelvaartsdag klokslag zes uur 's ochtends onder muzikale begeleiding van de fanfare in processie naar de Kapelberg te lopen. In september bezoeken honderden tamils uit heel Nederland deze kapel. Deze bedevaart wordt al decennia georganiseerd door het Comité van de Aziatische Pelgrims uit Amersfoort.

De Kapelberg staat op de Deurlechtsestraat. Hier staat al eeuwen een kapel. Voorheen was dat de Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten, dat in 1822 in bezit kwam van burgemeester Van Gilse van Roosendaal en Nispen. Eind van die eeuw liet hij er een volwaardige kapel bouwen, die staat er nu nog.

Minder religieus, maar wel naastenlievend is de Toltuin, een educatief project midden in de wijk Tolberg waar veel vrijwilligers en kinderen aan de slag gaan om hun eigen voedsel te leren verbouwen en op te eten. Iets toeristischer zijn de inmiddels bekende Skydive en wielerExperience Roosendaal, die zie je nergens ter wereld. Ze hebben een klassieke racefietsbaan, een mountainbikeparcours en een pumptrack om allerlei acrobatische capriolen op uit te halen.

Meer over Roosendaal
Roosendaal heeft ruim 77.200 inwoners. Met carnaval heet het Tullepetaonestad. De gemeente wordt verder gevormd door Heerle, Moerstraten, Nispen, Wouw en Wouwse Plantage.

Bekende (oud-)inwoners van Roosendaal zijn: filmregisseur en Oscarwinnaar Fons Rademakers (1920-2007), voormalig bondscoach van de Nederlandse voetballers George Knobel (1922–2012), zanger Frans Bauer, komiek Jeroen van Koningsbrugge, politicus Jesse Klaver en de op 19 juli verongelukte ondernemer/zanger Johnny 'Otis' Tholen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.