Video

Moeierboom en Van Gogh Kerk blikvangers in Etten-Leur

1 juli 2021 om 18:26 • Aangepast 13 september 2021 om 14:36
nl
Omroep Brabant toert de hele zomer door onze provincie. Iedere gemeente bezoeken we in juli en augustus. De toeristische tips en bijzondere verhalen vind je in #VerrassendBrabant. Ditmaal gaat het over de gemeente Etten-Leur.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Waar kennen we deze gemeente in West-Brabant van? Uiteraard van de Leurse Havenfeesten, die helaas dit jaar door corona ‘slechts’ online konden plaatsvinden. Normaal gesproken is het sfeervolle evenement een publiekstrekker van jewelste.

Groots cultuurcentrum
Maar Etten-Leur staat ook voor het MaMi-spektakel tijdens vastenavond, wanneer Etten is omgedoopt in het 'Stijlorenrijk' en Leur 'Ut Zwaajgat' heet. Elk jaar wordt dan een bijzonder wereldrecord neergezet of een poging daartoe ondernomen. Verder wordt er in juli, als het meezit, een kermis gehouden. Etten-Leur heeft ook een cultuurcentrum om u tegen te zeggen: de (Nieuwe) Nobelaer.

Ook buiten spreekt de gemeente op cultuurgebied een woordje mee. In de zogeheten openbare ruimte staan enkele tientallen kunstwerken. Samen met Pierre van Damme van Etten-Leur City App heeft de gemeente een fietsroute gemaakt langs 35 kunstwerken: Beeldig Etten-Leur.

Wandelingen van en naar Moeierboom
Diezelfde Van Damme, verbonden aan het toeristisch informatiepunt Etten-Leur, is ook aan de slag gegaan met een initiatief van Helga Vermeulen. De Etten-Leurse had al een wandeling uitgezet van de Moeierboom naar De Menmoer. Het is niet het enige stukje natuur dat wandelaars binnen en buiten de gemeente zal aanspreken. Sterker nog, speciaal voor deze zomer is een boekje met vijf nieuwe wandeltochten uitgegeven, allemaal uitgestippeld door Vermeulen.

De gevarieerde routes (14 tot 18 kilometer) hebben allemaal de naam gekregen van de uiteindelijke bestemming. Het gaat om Kelsdonk en de Westpolder; De Naald en ‘s Heeren Vrunten; Het Liesbos; De Menmoer, De Pannenhoef en De Koekoek en ten slotte De Kogelvanger en De Vloeiweide. Ze leiden langs horecazaken die het boekje mogelijk hebben gemaakt.

Een wandelbrug in De Pannenhoef (foto: Ria Mol/Toeristisch Informatiepunt Etten-Leur).
Een wandelbrug in De Pannenhoef (foto: Ria Mol/Toeristisch Informatiepunt Etten-Leur).
Zo mooi kan Etten-Leur ook zijn (foto: Ria Mol/Toeristisch Informatiepunt Etten-Leur).
Zo mooi kan Etten-Leur ook zijn (foto: Ria Mol/Toeristisch Informatiepunt Etten-Leur).

Beginpunt is steeds de Moeierboom, die sinds kort ook internationaal meetelt. De monumentale boom op de Markt werd vorig najaar uitgeroepen tot Boom van het jaar in ons land en deed daarna (vergeefs) een gooi naar de Europese titel. Maar de boom staat nu wel meer dan ooit op de kaart.

Beelbepalend voor de gemeente is verder de Van Gogh Kerk, die ook raadskerk wordt genoemd. Hier kreeg ene Vincent van Gogh in 1881 op 28-jarige leeftijd zijn allereerste atelier. Op afspraak kan de toren worden beklommen om daarna te genieten van een wijds uitzicht (als het weer meezit).

Meer over Etten-Leur
Tot slot wat zakelijke gegevens: de gemeente bestaat uit de kernen Etten en Leur, heeft een oppervlakte van bijna 56 km² en er wonen bijna 43.900 mensen. En onder anderen Carolien Bogers (cabaretier en presentator) komt uit Etten-Leur.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.