D66 begrijpt niet waarom de verkenners de partij in de wachtkamer zetten

11 juni om 09:45 • Aangepast 11 juni om 10:11
Provinciale Staten in Den Bosch (archieffoto).
Provinciale Staten in Den Bosch (archieffoto).
De coalitievorming voor een nieuw provinciebestuur is deze week in volle gang. D66 staat even in de wacht en Forum voor Democratie doet helemaal niet mee. Hoe vinden ze dat?
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Verkenners Emile Roemer en Marja Bijsterveldt geven een 'lichte voorkeur' aan een coalitie van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en SP. Tot verbazing van D66 dat donderdag te horen kreeg dat de partij even plaats moet nemen op het wachtbankje.

Geen blokkades
Voor Ine Meeuwis, fractievoorzitter van D66 in de Provinciale Staten, komt die 'lichte voorkeur' van de verkenners als een verrassing. "Ik ben verbaasd en had niet anders verwacht dan dat we erbij zouden zitten", bekent Meeuwis. "D66 heeft volgens haar tijdens de gesprekken geen blokkades opgeworpen. Ze zet ook vraagtekens bij de toelichting van Roemer en Bijsterveldt dat een brede coalitie van conservatief, liberaal tot progressief nodig is voor een stabiel bestuur. "Juist dan is D66 voor alle partijen een geschikt alternatief. Dat hebben we ook zo van de andere partij begrepen."

Meeuwis: "De verkenners suggereerden dat wij in 2019 iets fout hebben gedaan. Dat wij hadden gebroken met de coalitie, maar dat was het CDA. Dus dat kan ik evenmin rijmen. Ik ga deze vrijdag opheldering vragen." Terug naar de coalitie die ontstond na de verkiezingen 2019, dus mét D66, lijkt haar volstrekt logisch.

Ook terug naar de oude vergadercultuur? Nee, liever niet, bekent ze. "Maar we zijn gekozen volksvertegenwoordigers. Je kunt niet zomaar iemands spreekrecht inperken. Dat er dertien fracties in de Staten zitten helpt niet echt mee. Evenals de beperkingen door corona. We moeten op een zorgvuldige en nette wijze de manier van vergaderen verbeteren. Meer op inhoud, zodat burgers zich niet gaan afvragen waar die Statenleden eigenlijk mee bezig zijn. "

Forum voor Democratie
Voor fractievoorzitter Eric de Bie staat het 'buiten kijf' dat Brabant een stabiel bestuur nodig heeft. "Maar ook een goed bestuur. En als dat 'stabiel links' wordt, vind ik dat niets. Maar dat zal geheel wederzijds zijn."

De Bie vindt het nog steeds vreemd dat CDA en VVD besloten om het bestuursakkoord met Forum voor Democratie te verlaten. "Daar was geen enkele reden voor. Het was een goed akkoord, we hadden een stevige meerderheid en het team van gedeputeerden marcheerde geweldig."

Vergadercultuur
Dat Forum voor Democratie nu naar de oppositiebanken is verwezen, betekent niet dat de partij in de Provinciale Staten de kont tegen de krib gaat gooien. De Bie: "We zullen op constructieve wijze oppositie gaan voeren. En van punt tot punt ons oordeel vormen, zoals het hoort."

Ook hij vindt het hoog tijd dat de vergadercultuur verandert op het provinciehuis. Geen urenlange debatten meer met ellenlange interrupties. "Dat is weinig productief. Maar die cultuur veranderen, zal niet meevallen. Wat partijen zeggen en hoe ze het vervolgens doen, ligt niet altijd op één lijn."

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...