Liveblog

Coronanieuws: Vanaf 30 juni 'volle' evenementen mogelijk met test of vaccin

11 juni 2021 om 07:09 • Aangepast 12 juni 2021 om 11:39
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 107 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Mensen uit 1991 kunnen een vaccinatie-afspraak maken.
  • Vandaag besluit over hoe evenementen door kunnen gaan.
  • Honderden kinderen houden ernstige klachten na coronabesmetting.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.10

We sluiten dit liveblog

21.32

Burgemeester Paul Depla heeft zijn eerste prik gehad

Wachten op privacy instellingen...
19.53

Vanaf dinsdag quarantaineplicht voor reizigers uit VK

Wegens zorgen om een nieuwe coronavariant moeten reizigers die met ingang van dinsdag in Nederland aankomen vanuit het Verenigd Koninkrijk, verplicht in quarantaine. Dat land wordt, samen met Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal, aangemerkt als zeer hoog risicogebied. De reden is de "zorgwekkende" Indiase coronavariant die in die landen rondgaat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hiertoe besloten na advies van het RIVM.

19.50

André Rieu gaat voor het eerst weer toeren

André Rieu gaat in het najaar weer op tournee in het buitenland. De 71-jarige violist en orkestleider speelt naar verwachting met zijn orkest in oktober en november in onder meer Chili, Uruguay, Israël, Oostenrijk en Duitsland. Dat kondigt hij vrijdag aan op Instagram. De eerste optredens in Nederland die Rieu geeft sinds de coronalockdown zijn half december in Maastricht en begin januari in de Ziggo Dome in Amsterdam.

19.48

Kabinet kijkt naar extra check quarantaineplicht na risicoreizen

Reizigers die in quarantaine moeten nadat ze zijn teruggekomen uit landen "waar zorgelijke virusvarianten veel voorkomen", worden mogelijk extra gecontroleerd. Het kabinet kijkt of een "stringentere controle en handhaving" van die quarantaineplicht mogelijk is na terugkeer uit landen met bijvoorbeeld een zeer besmettelijke coronamutant. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer, die deze week een voorstel op initiatief van D66 aannam om de vliegverboden te heroverwegen.

18.39

Coronahelikopter kan aan de grond blijven nu druk op zorg daalt

Het aantal coronapatiënten is de laatste weken zo hard gedaald dat het niet meer nodig is om mensen door de lucht naar ziekenhuizen elders te vervoeren. De enige coronahelikopter heeft op 1 juni zijn laatste patiënt verplaatst. Op vrijdag is officieel besloten dat het toestel niet meer hoeft te worden ingezet.

17.57

Politievakbonden twijfelen aan doorgaan buitenevenementen

Politievakbonden zijn sceptisch over het laten doorgaan van eendaagse buitenevenementen per 30 juni. De bonden spreken van een tekort aan collega's en vrezen voor een stortvloed aan evenementen.

Het kabinet besloot vrijdag dat eendaagse buitenevenementen per 30 juni kunnen doorgaan, mits bezoekers een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

17.32

'Janssen moet van VS 60 miljoen doses coronavaccin weggooien'

Farmaceut Janssen moet 60 miljoen doses van zijn coronavaccin weggooien. Die zijn mogelijk vervuild. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA besloten, meldt The New York Times op basis van bronnen. De FDA heeft nog geen besluit naar buiten gebracht.

17.30

Brouwers klaar voor 'zinderende zomer vol mooie festivals'

De brouwers zijn blij met het kabinetsbesluit dat vanaf 30 juni evenementen zonder grote beperkingen kunnen plaatsvinden. Heineken hoopt op een "zinderende zomer vol mooie festivals en evenementen". Bierbrouwer Grolsch is er ook klaar voor en hoopt vooral "dat de organisatoren alles op tijd rond kunnen krijgen".

Bavaria is blij dat het personeel dat zich normaal met de festivals bezighoudt, en vorig jaar op andere plekken in de organisatie is geplaatst, weer naar zijn oude baan terug kan. De brouwer is al een tijd met klanten in gesprek over de draaiboeken voor komende zomer, maar door het kabinetsbesluit kunnen de voorbereidingen echt beginnen. Bavaria verwacht in september een enorme toename van festivals, omdat er in mei en juni veel zijn gecanceld. Veel daarvan worden nu wellicht verplaatst naar september, daar houdt de brouwer rekening mee. "We gaan het voor elkaar krijgen, want het belangrijkste is dat we weer ongedwongen een biertje kunnen drinken met vrienden", aldus Bavaria.

16.49

KNVB blij met volle stadions: hier hebben we lang op gewacht

De KNVB is uiterst blij met het naderende besluit van het kabinet per 30 juni weer toe te staan dat de stadions vol zitten met publiek. "Dit is het nieuws waar we lang op hebben gewacht", stelt de voetbalbond, mede namens de partners Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie.

16.46

Festivalbranche: onwerkelijk dat het zover is

De festivalbranche heeft opgelucht gereageerd op het besluit van het kabinet om evenementen vanaf 30 juni weer toe te staan zonder grote beperkingen. Het tussentijds testen bij meerdaagse evenementen wordt nog wel "een logistieke uitdaging", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), tegen het ANP.

16.27

Kabinet wil voetbalstadions weer volledig openen voor publiek

De kans is groot dat alle voetbalstadions in Nederland met ingang van het volgend seizoen weer volledig open gaan voor publiek. Het kabinet overweegt om vanaf 30 juni alle professionele sportwedstrijden met 100 procent van de bezoekerscapaciteit toe te staan, mits gebruik wordt gemaakt van toegangsbewijzen. Dat kan een vaccinatie- of herstelbewijs zijn of een negatieve uitslag van een coronatest.

16.22

Evenementenbranche blij met 'volle' evenementen

Jolanda Jansen namens de Alliantie van Evenementenbouwers: “We hebben in de afgelopen maanden bij de praktijktesten gezien dat Nederland snakt naar evenementen. Daarom zijn wij ontzettend blij met dit kabinetsbesluit, waardoor er weer veel mogelijk wordt. De sector staat te popelen om de zomer onvergetelijk te maken.” Riemer Rijpkema, woordvoerder van Eventplatform: “Het is mooi dat er duidelijkheid voor de markt is. We kunnen nu weer voorbereiden en organiseren en helder communiceren wat er mogelijk is. ”

15.49

1417 nieuwe coronagevallen, laagste aantal sinds half september

Slechts 1417 nieuwe coronagevallen zijn afgelopen dag in het hele land aan het licht gekomen. Dat is het laagste aantal sinds 15 september. Het aantal positieve tests ligt ook lager dan de 1450 die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag meldde en de 1473 van maandag, terwijl vrijdagen doorgaans juist de hoogste aantallen binnen de week hebben.

15.48

Mensen kunnen vanaf 21 juni kiezen voor coronavaccin Janssen


Mensen mogen er binnenkort voor kiezen het coronavaccin van Janssen te krijgen. Het komt vanaf 21 juni beschikbaar als keuzemogelijkheid, liet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. Wie dit vaccin graag krijgt, kan dat aangeven bij de GGD. Ze hoeven dan maar ÚÚn prik te krijgen.

15.42

213 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn in Brabant 213 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is een stuk minder dan een dag eerder, toen ging het nog om 276 nieuwe gevallen.

Wachten op privacy instellingen...
15.25

Vanaf 30 juni 'volle' evenementen mogelijk met test of vaccinatie

Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten.

14.35

Duitsers mogen vanaf 1 juli weer naar veel landen reizen

De inwoners van Duitsland mogen vanaf 1 juli weer naar veel landen reizen. Het gaat om bijna honderd landen wereldwijd waar het risico op een coronabesmetting laag is. Ook omdat steeds meer Duitsers zijn gevaccineerd, kan de regering het reisverbod voor een reeks landen en regio's opheffen, kondigde buitenlandminister Heiko Maas aan.

14.30

Weer meer dan vijftig coronabedden vrijgekomen

Ziekenhuizen behandelen nog 729 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur zijn 54 bedden op de speciale coronavleugels vrijgekomen. Het is de vierde dag op rij dat het totale aantal opgenomen patiënten met meer dan vijftig daalt.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 448 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 38 minder dan op donderdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de negentiende dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 281 mensen, 16 minder dan op donderdag.

De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten.

13.50

Nieuwe bijwerking vastgesteld bij coronavaccin AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca kan in een enkel geval leiden tot lekkages in haarvaten, kleine adertjes. Mensen die daar al eerder last van hebben gehad, mogen dit vaccin dus niet krijgen. Dat heeft de Europese toezichthouder EMA vastgesteld.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed al onderzoek naar de mogelijke bijwerking en concludeert nu dat er waarschijnlijk een verband is. De bijwerking moet daarom op de bijsluiter komen te staan.

12.20

Gevaccineerden mogen deze zomer zonder testen reizen binnen de EU

De EU-lidstaten zijn het eens over versoepeling van de reisbeperkingen in de zomer. Het betekent onder meer dat volledig ingeënte reizigers niet meer hoeven te testen of in quarantaine hoeven te gaan.

'Volledig' betekent twee prikken van AstraZeneca, Pfizer of Moderna en eentje van het Janssen-vaccin. De laatste inenting moet uiterlijk twee weken voor vertrek zijn gegeven.

Reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig zijn ingeënt, zullen wel getest moeten worden. Dat hoeft alleen niet als er wordt gereisd tussen twee zogenoemde 'groene landen', dat zijn landen waar de corona-uitbraak volledig onder controle is. Nederland is nog steeds rood, wat betekent dat het gevaar op besmetting niet is geweken.

Volgens de Europese Commissie zijn 100 miljoen van de ongeveer 350 miljoen volwassenen in de EU inmiddels volledig ingeënt. Vanaf 1 juli gaat in de EU een systeem met een Covid-19-certificaat in werking waarmee een reiziger via een QR-code kan aantonen dat hij volledig is gevaccineerd.

11.50

Geleboekjesgekte en stempelstress

De GGD Brabant-Zuidoost heeft het er maar druk mee: mensen die een stempel willen in hun gele boekje nadat ze gevaccineerd zijn. 'We staan in de rij naar de parkeerplaats toe al te stempelen", vertelt een vaccinatieleider in Helmond.

Wachten op privacy instellingen...
11.40

107 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag 107 coronapatiënten, drie minder dan donderdag. Het afgelopen etmaal werden twaalf nieuwe patiënten opgenomen. Elf patiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen. Eén patiënt werd overgeplaatst naar een ander ziekenhuis en twee coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur. Dit blijkt uit de dagelijkse ROAZ-cijfers.

11.00

Ook mensen uit 1991 kunnen vaccinatie-afspraak maken

De eerste twintigers zijn aan de beurt om een afspraak te maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen die in 1991 zijn geboren, kunnen vanaf vrijdag online de prikken inplannen. Hier zijn ook mensen bij die nu nog 29 zijn en later dit jaar hun dertigste verjaardag vieren. Deze groep krijgt, net als dertigers, het coronavaccin van Pfizer en BioNTech of het vaccin van Moderna.

De mensen uit 1991 krijgen binnenkort een uitnodigingsbrief, maar kunnen nu al een afspraak maken online. Het kan zijn dat sommigen van hen al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen. Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien.

Wachten op privacy instellingen...

10.45

Brabantse horeca doet niet aan 'Testen voor toegang'

Het kan al sinds vorig weekend, maar het gebeurt nog amper: extra veel mensen verwelkomen in de horeca als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. 'Te veel gedoe' en 'Hier heeft ons publiek geen zin in' zijn vaak gehoorde geluiden, in Brabant is er geen enkele horecazaak bekend die gebruik maakt van het groots aangekondigde 'Testen voor toegang'-programma.

Een uitzondering is poppodium 013 in Tilburg: zaterdag bezoeken twee keer 450 mensen uitverkochte shows van DJ D-Sturb, en er staat meer op de planning.

07.15

Wereldwijd al meer coronadoden dit jaar dan in heel 2020

Dit jaar zijn er wereldwijd al meer mensen aan de gevolgen van COVID-19 overleden dan in heel 2020, het jaar dat de pandemie uitbrak. Dat heeft zakenkrant The Wall Street Journal uitgerekend op basis van coronagegevens die de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore bijhoudt.

In minder dan zes maanden zijn dit jaar wereldwijd meer dan 1,88 miljoen mensen aan corona overleden. Dat is iets meer dan het dodental van 2020. Volgens de krant laten de cijfers zien dat de pandemie nog lang niet ten einde is.

06.00

Vandaag besluit over hoe evenementen door kunnen gaan

Het kabinet beslist vandaag waaraan evenementen moeten voldoen om na 30 juni te mogen doorgaan. Op die datum gaat de volgende stap van het openingsplan in. Evenementen zijn vanaf dan weer mogelijk. Ook overweegt het kabinet om die stap mogelijk al op 26 juni te laten ingaan, maar daarover is nog discussie.

Volgens bronnen praten de ministers onder meer over het al dan niet handhaven van 1,5 meter afstand of het loslaten van die maatregel dankzij toegangstesten. Belangrijk hierin is het standpunt van de 25 burgemeesters die samen het veiligheidsberaad vormen. Zij spraken donderdag over de handhaving van coronaregels en de voorwaarden waaronder evenementen mogen worden georganiseerd.

05.00

'Rotterdammers relatief het vaakst besmet'

Rotterdam heeft relatief het hoogste aantal vastgestelde coronabesmettingen van de tien grootste steden in Nederland. Dit blijkt uit een inventarisatie van NU.nl. Rotterdam nam sinds het coronavirus zijn intrede deed 78.554 positieve tests af. Dat is minder dan in Amsterdam, waar 88.235 positieve tests werden afgenomen.

Maar zet je het aantal positieve tests af tegen het aantal inwoners van de stad, dan werden meer mensen in Rotterdam positief getest op het virus: ongeveer 121 per duizend inwoners (zo'n 12 procent). Ter vergelijking: in Amsterdam waren dit er ongeveer 101 per duizend inwoners (iets meer dan 10 procent).

03.30

Honderden kinderen houden ernstige klachten na coronabesmetting


Specialisten van het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, schatten dat in Nederland zon 350 kinderen ernstige klachten hebben overgehouden na een corona-infectie. Dat zijn de eerste bevindingen van specialisten die speciaal voor kinderen met langdurige klachten na COVID-19 een polikliniek hebben opgezet, schrijft het AD.

Net als bij volwassenen die kampen met Long-COVID, liggen ook kinderen maanden na hun infectie nog in de kreukels, verklaren de specialisten. "Het is maar een klein percentage kinderen dat last houdt, maar hun klachten zijn echt heel ernstig."

01.00

Iets meer sterfte dan normaal, waarschijnlijk niet door corona


Voor het eerst sinds eind april overleden vorige week meer mensen dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lange tijd was het coronavirus de veroorzaker van hoge sterftecijfers, maar dat lijkt nu niet het geval. Onderzoekers hebben op dit moment geen zicht op een andere oorzaak en denken dat het ook om een toevallige schommeling kan gaan.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!