Boeren mogen het land niet meer beregenen met water uit slootjes en beken

11 juni 2021 om 13:12 • Aangepast 15 juni 2021 om 20:17
nl
Het regende wekenlang, maar door de warmte van de laatste weken begint de grondwaterstand alweer te zakken. Waterschap Brabantse Delta in West- en Midden Brabant grijpt dan ook in. Boeren mogen in verschillende gebieden hun land vanaf vrijdag niet meer beregenen met water uit de sloten en beken.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het gaat om vijf zogenoemde stroomgebieden.

  • Groote Leij en de Hultense Lei
  • Brandse Vaart en zijbeken
  • Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop
  • Wouwse gronden Oost
  • Bleekloop en Zoom

Het zijn de eerste onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater in 2021. Afgelopen jaren ontstonden in deze gebieden ook als eerste verschijnselen van droogte, met een verbod tot gevolg.

Onduidelijk is wanneer het verbod weer wordt ingetrokken. Het waterschap kan dat nu nog niet zeggen. Er mag wel beregend worden met grondwater en leidingwater.

Nat voorjaar
Het verbod is opvallend. De weerkundige dienst Weerplaza stelde eerder nog dat door het natte voorjaar bij een warme zomer niet meteen een beregeningsverbod zou volgen.

Kees de Jong van waterschap Brabantse Delta: "Ondanks de regen die er dit voorjaar is gevallen, moeten we tóch onttrekkingsverboden instellen. Dat doen we om voldoende water in de sloten en beken te houden. De waterstanden in deze gebieden zijn al aan de lage kant. En met het vooruitzicht van aanhoudende hoge temperaturen en hogere verdamping, is de kans groot dat we meer water kwijtraken dan dat er bijkomt. Deze onttrekkingsverboden zijn dus nodig om verdroging in de gebieden tegen te gaan.

Bron: wsbd.maps.arcgis.com
Bron: wsbd.maps.arcgis.com

LEES OOK:


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.