Pirmin Blaak als beste toernooikeeper met hockeyteam Europees kampioen

12 juni 2021 om 14:14 • Aangepast 14 juni 2021 om 13:35
nl
Het Nederlands hockeyteam is Europees kampioen geworden. De ploeg, met een uitblinkende Pirmin Blaak, won zaterdagmiddag in Amstelveen na shoot-outs van Duitsland. De keeper van het Eindhovense Oranje Rood groeide tijdens deze strafballenserie uit tot de held van het Nederlands elftal. Na afloop werd hij uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Negen tellen voor tijd keek Oranje nog tegen een 1-2 achterstand aan in de enorm spannende pot tegen Duitsland. Net als in de halve finale, tegen België, wist Jip Janssen namens de ploeg van bondscoach Max Caldas in de slotseconde uit een strafcorner gelijk te maken en zo shoot-outs af te dwingen.

Blaak groots tijdens shoot-outs
Tijdens die bloedstollende reeks strafballen in het Wagenaar Stadion keerde Blaak één van de Duitse inzetten. Ook lukte het hem om een andere Duitser zo moeilijk te maken dat ook die speler faalde. Aan Nederlandse zijde scoorde iedereen.

Blaak had de laatste minuut van de wedstrijd nog vanaf de kant moeten toekijken. Caldas moest wat doen bij een 1-2 achterstand: hij offerde zijn doelman op. Met succes, want net voor het eindsignaal trok Janssen de stand gelijk.

Zesde Europese titel
Nederland pakte in 1983, 1987, 2007, 2015 en 2017 ook al de Europese titel. In de groepsfase was het duel met Duitsland overigens ook al in 2-2 geëindigd, mede nadat Blaak in de fout was gegaan en door de scheidsrechter naar de kant was gestuurd. Door een 6-0 zege op Wales werd een halve finale tegen regerend wereldkampioen België afgedwongen, waarna behalve de zuiderburen ook de oosterburen werden geklopt.

Tot de winnende selectie van Caldas behoren ook Blaaks ploeggenoot Joep de Mol, hun voormalige clubmakker Mink van der Weerden (nu Rot-Weiss Köln), Glenn Schuurman uit Boxtel (spelend voor Bloemendaal) en de uit Cuijk afkomstige Sander de Wijn (Kampong). De eerste hoofdprijs sinds 2017 is een mooie opsteker op weg naar de Olympische Spelen, deze zomer in Japan.

'Een goede keeper'
Caldas, de bondscoach die na de Spelen stopt bij Oranje, liep na de beslissende treffer van Thijs van Dam direct van het veld. "Nee, niet vanwege emoties. Ik moest gewoon plassen", zei de geboren Argentijn lachend. "We zijn goed bezig. Dit is een bevestiging van hoe goed we kunnen zijn. We zijn op dit EK veel dingen wijzer geworden. We zijn heel veelzijdig, iedereen kan op zijn manier iets bijdragen. En we hebben een goede keeper. Maar dat wisten we al heel lang."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!