Coronanieuws: 177 nieuwe besmettingen, 12 miljoenste prik gezet - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 177 nieuwe besmettingen, 12 miljoenste prik gezet

13 juni 2021 om 09:23 • Aangepast 14 juni 2021 om 14:06
nl
Ook deze zondag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 106 coronapatiënten opgenomen, net zoveel als zaterdag.
  • Er kwamen 177 nieuwe besmettingen bij. Er zijn inmiddels 12 miljoen prikken gezet.
  • De afgelopen 24 uur zijn er vijf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.
  • Het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag licht gestegen vergeleken met een dag eerder.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is afgesloten.

18.45

Cabaretier Weijers noemt versoepelingen 'positiever op papier'

De veronderstelde versoepelingen voor de theaterbranche die het kabinet heeft aangekondigd, gaan er bij cabaretier Guido Weijers uit Boxmeer niet in. Tegen dj Lex Gaarthuis in het programma De 10 Van op Radio 10 zei hij dat het "allemaal positiever wordt gebracht dan dat het in de praktijk is".

Volgens Weijers zijn de theaters op dit moment "nog helemaal niet open". Hij vindt dat de capaciteit van de zalen achteloos weggewuifd wordt. "Vijftig man in een zaal waar er 850 in kunnen slaat helemaal nergens op", meent hij. "Dat is gewoon verliesgevend."

Weijers schetst het scenario dat theaters in de zomer weer op 1,5 meter open mogen, "maar dat was vorige zomer ook. Dus tot nu toe is er de afgelopen persconferentie heel veel gezegd, maar op papier mogen theaters niks meer dan dat ze vorig jaar mochten. Het wordt allemaal positiever gebracht dan dat het in de praktijk is."

15.45

Coronadashboard meldt 12 miljoenste prik

Het coronadashboard van de rijksoverheid heeft zondagmiddag de 12 miljoenste prik gemeld. Volgens de teller zijn er nu 12.208.790 prikken gezet met een vaccin tegen het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldde zaterdag al op Twitter dat er 12 miljoen prikken waren gezet. De officiële teller was pas op zondag zover.

Afgelopen week waren er 1.448.907 prikken gepland. Het gaat dan om eerste of tweede prikken, omdat van sommige vaccins twee doses nodig zijn voor optimale bescherming. Gemiddeld kregen in de afgelopen zeven dagen 319 mensen per minuut een prik.

Volgens de planning moeten alle volwassenen die dat willen half juli ten minste een eerste dosis hebben gekregen.

15.30

177 nieuwe besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Brabant blijft maar dalen. Van zaterdag op zondag werden er 177 nieuwe gevallen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

In heel Nederland kwam het aantal nieuwe coronagevallen onder een belangrijke grens uit. Het afgelopen etmaal testten er 1066 mensen positief op het coronavirus. Nederland blijft daarmee onder de limiet van 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners. De laatste keer dat het aantal besmettingen onder de zogeheten signaalwaarde kwam, was op 13 september vorig jaar, 273 dagen geleden.

De signaalwaarde werd een jaar geleden ingesteld zodat de alarmbellen bij de overheid zouden afgaan omdat het aantal coronagevallen te hard oploopt. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast. Om dat te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zou de overheid misschien strengere maatregelen moeten nemen. Dat gebeurde ook: in oktober besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown en half december volgde een harde lockdown.

Wachten op privacy instellingen...
14.43

Totaalaantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt licht

Het totaalaantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag licht gestegen vergeleken met een dag eerder. In de ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er vier meer dan op zaterdag en de eerste stijging van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen na twaalf achtereenvolgende dagen.

De verpleegafdelingen tellen nu 411 mensen met het coronavirus. Dit zijn er acht meer dan op zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde wel. Daar worden nog 265 mensen behandeld, vier minder dan zaterdag. Het is de 21e achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten op de ic daalt. Het gemiddelde aantal opnames blijft ook dalen. De afgelopen 24 uur zijn 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling.

13.58

Fans Oranje in lange wachtrijen voor coronatest

Supporters van het Nederlands voetbalelftal moeten zondag in Amsterdam soms lang wachten voordat ze een coronatest kunnen doen. Op sommige testlocaties is de doorstroom goed, op andere plekken loopt het flink vast. Bij de openingswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oekraïne zijn zondagavond in de Johan Cruijff ArenA 16.000 supporters welkom. De fans komen alleen het stadion in als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien.

12.41

'Geen AstraZeneca meer bij voldoende alternatieven'

Het inenten met AstraZeneca zou voor alle leeftijden kunnen worden stopgezet als er voldoende alternatieve coronavaccins zijn. Dat heeft bestuurder Marco Cavaleri van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gezegd in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. Het EMA beschouwt AstraZeneca als veilig voor alle leeftijdscategorieën. Toch zijn meerdere EU-landen gestopt met het toedienen van het vaccin aan mensen onder een bepaalde leeftijd vanwege de zeldzame gevallen van bloedstolling, voornamelijk bij jonge mensen.

12.14

Illegaal feest in Teteringen beëindigd

Aan het Cadettenkamp in Teteringen heeft de politie om twee uur zaterdagnacht een eind gemaakt aan een illegaal feest. Het grootste deel van de vierhonderd bezoekers vluchtte een bos in en lieten veel afval en spullen achter. Dat is met de overblijvers opgeruimd. De geluidsapparatuur is in beslag genomen.

11.34

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 106 coronapatiënten opgenomen, net zoveel als zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn er vijf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat drie coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.07

Honderden illegale feestgangers bezorgen politie handenvol werk in Tilburg

De politie heeft zaterdagnacht in Tilburg en Loon op Zand illegale feesten stopgezet. De honderden feestgangers bezorgden de politie handenvol werk, omdat ze zich steeds op een andere plek verzamelden nadat de politie aan een eerder feest een eind had gemaakt.

De politie had het druk met feestende lui (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
De politie had het druk met feestende lui (foto: Toby de Kort/SQ Vision).
10.15

GGD-familie uit Helmond

Je zou de familie Van der Steen uit Helmond met recht een GGD-familie kunnen noemen. Vader, moeder en hun twee thuiswonende zonen, ze zijn alle vier betrokken bij de bestrijding van het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...
10.05

ME beëindigt illegaal feest

Met behulp van de Mobiele Eenheid (ME) is in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegaal feest in Deventer. Dat was in een leegstaand pand. De ME was erbij geroepen, omdat er volgens een eerste schatting tussen de 200 en 300 mensen binnen waren. Alle in- en uitgangen werden geblokkeerd en alle feestgangers kregen een bekeuring. Dat waren er in totaal 261. Verder is professionele muziekapparatuur in beslag genomen, meldt de politie.

09.50

Geboren in 1993? Prikafspraak maken kan


Mensen die geboren zijn in 1993 kunnen sinds tien uur 's ochtends online een afspraak voor een coronavaccinatie maken. Dat heeft gezondheidsminister Hugo de Jonge op Twitter meegedeeld. Er zijn ruim 227.000 mensen in ons land geboren in 1993. Ze ontvangen vanaf woensdag de uitnodigingsbrief ook nog per post en komen in aanmerking voor het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Wachten op privacy instellingen...
07.30

Laagste aantal positieve gevallen sinds september?

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde van het aantal positieve tests. Nederland blijft onder die limiet als in een etmaal minder dan ongeveer 1220 mensen positief testen. Dat zou dan voor het eerst sinds 13 september zijn, meer dan 270 dagen geleden.

De signaalwaarde is een jaar geleden ingesteld zodat de alarmbellen bij de overheid zouden afgaan wanneer het aantal coronagevallen te hard oploopt. De grens ligt bij zeven besmettingen op elke 100.000 inwoners. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast en veel mensen zullen dan sterven.

Het aantal positieve tests daalt sinds eind april hard. Het aantal nieuwe gevallen bleef zaterdag nog net boven de grens. Overigens zijn op zondagen, maandagen en dinsdagen de aantallen doorgaans het laagst.

05.30

Dagelijks minder dan duizend besmettingen in België

Het aantal coronabesmettingen in België is voor het eerst weer onder de duizend per dag gezakt, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 3 en 9 juni zijn bij onze zuiderburen dagelijks 984 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het gaat om een daling van 38 procent ten opzichte van de week daarvoor. In totaal raakten in België sinds het begin van de pandemie ruim een miljoen mensen geïnfecteerd. Sinds enige weken boet die duidelijk aan kracht in.

Dagelijks worden er nog 52,3 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een daling van dertig procent in vergelijking met een week eerder. In totaal liggen nu nog 721 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 285 op de intensive care. Er overleden dagelijks gemiddeld 9,7 Belgen aan corona, een daling met 26,1 procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.