Liveblog

Tropische dag: bijna overal in Brabant is de 30 graden aangetikt

16 juni 2021 om 09:01 • Aangepast 16 juni 2021 om 19:28
nl
Het was vandaag bloedheet in Brabant. op Woensdrecht na werd bij alle meetstations de grens van 30 graden gepasseerd.
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Karin Kamp & Jesse van Kalmthout

Liveblog

19.30

Dit liveblog is afgesloten.

17.30

Bloedheet in Budel

 Tropisch heet in Budel (Foto: Ben Saanen).
Tropisch heet in Budel (Foto: Ben Saanen).
16.55

Warm en warmer

Op Woensdrecht na is in heel Brabant inmiddels de 30 graden aangetikt. In Gilze-Rijen is het met 30,8 zelfs het warmst. Eindhoven volgt met 30,6 en in Volkel wordt 30,3 graden gemeten. In Woensdrecht, dichter bij de kust, staat de teller op 29,3.

16.00

Best warm voor een rondje fietsen

Foto: Ab Donker, Buurmalsen.
Foto: Ab Donker, Buurmalsen.
15.50

Overal in Brabant 29 graden

Overal in Brabant is de 29 graden aangetikt. Dat blijkt uit een kaart van Buienradar. In Eindhoven en Gilze-Rijen staat het maximum zelfs op 29,9 graden. In Volkel komt de teller op 29,2 graden en in Woensdrecht 29,1.

14.10

Hondenplons

Wachten op privacy instellingen...
14.00

Spelen onder de waterstralen van de fontein

Foto: Henk Voermans, Breda
Foto: Henk Voermans, Breda
13.30

29 graden in Gilze-Rijen

In Gilze-Rijen is het kwik opgeklommen naar de 29 graden. In de rest van de provincie liggen de temperaturen iets lager: 28,1 in Eindhoven, 28 in Volkel en 27,7 in Woensdrecht.

13.05

Languit in het gras

Foto: Ben Saanen
Foto: Ben Saanen
12.45

27 of 28 graden

Overal in Brabant is inmiddels de 27 of 28 graden aangetikt. En volgens Wilfred Janssen van Weerplaza krijgen we de komende uren nog te maken met flinke klimmers qua temperatuur. "Brabant is sowieso een provincie waar het erg warm wordt", zegt hij. "Het ligt zuidelijk en er zijn veel zandgronden." Vooral in Woensdrecht en Eindhoven wordt het flink heet, stelt de meteoroloog.

11.15

Reddingsbrigade waarschuwt voor koud zwemwater

Ondanks het warme weer van woensdag moeten mensen oppassen voor zwemwater dat nog koud kan zijn. Bij een watertemperatuur van 14 graden ligt onderkoeling op de loer, zegt Reddingsbrigade Nederland. "Het water is heerlijk om te plonzen, spetteren en af te koelen, maar diep het water in gaan, is af te raden", vertelt een woordvoerder. Dan kunnen na enige tijd krampen optreden, wat het terug zwemmen lastig maakt.

10.55

'Zwem alleen in goedgekeurd natuurwater'

Rijkswaterstaat, de waterschappen en provincies waarschuwen zwemmers om alleen in goedgekeurd natuurwater te zwemmen. Op een aantal plekken is de giftige blauwalg al opgedoken en ook botulisme ontwikkelt zich snel bij hoge temperaturen. Op zwemwater.nl zijn honderden zwemlocaties in het hele land te vinden, die regelmatig door de waterbeheerders worden gecontroleerd.

Blauwalg en botulisme worden veroorzaakt door bacteriën, die harder groeien naarmate het water opwarmt. Mensen kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met deze bacteriën. Ook honden moeten niet in verontreinigd water zwemmen, waarschuwen de beheerders. Bij water waar een verontreiniging is aangetroffen, worden verbodsborden geplaatst.

10.45

Verkoeling zoeken

Wachten op privacy instellingen...
9.15

Op alles voorbereid

Foto: Ab Donker
Foto: Ab Donker
08.55

'Nog geen hitteplan om leed in vee-industrie tegen te gaan'

Op de eerste tropisch hete dag van het jaar is er nog geen hitteplan om dieren in de vee-industrie te beschermen tegen hoge temperaturen, waarschuwt Wakker Dier. Demissionair landbouwminister Carola Schouten komt volgens de organisatie begin juli met een hitteplan. Wakker Dier wil daar in ieder geval drie maatregelen in hebben: een schaduwplek voor elk dier, een maximale temperatuur van 27 graden in de stal en een verbod op transport boven de 27 graden.

"Bij warm zomerweer is het voor de dieren in de vee-industrie moeilijk om af te koelen. Oververhitting leidt tot stress, gezondheidsproblemen en overlijden", aldus de dierenorganisatie.

08.45

Hier wordt het ongetwijfeld druk

Wachten op privacy instellingen...
08.30

Hittegolf op komst

We stevenen vandaag af op een regionale hittegolf. Woensdag wordt het op veel plaatsen in onze provincie tropisch warm. Voor een hittegolf moet je vijf zomerse dagen op rij hebben, waarvan drie tropische dagen. En dat lijkt te gaan lukken, want maandag en dinsdag konden we met 25 graden al twee zomerse dagen afstrepen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.