Video

2000 handtekeningen tegen hoge woontorens bij de IJzeren Vrouw in Den Bosch

16 juni 2021 om 17:15 • Aangepast 17 juni 2021 om 10:50
nl
Er zijn al ruim tweeduizend handtekeningen verzameld tegen de bouw van drie grote ronde woontorens aan de oever van de IJzeren Vrouw in Den Bosch. "Ze zijn met hun zestig meter veel te hoog en staan veel te dicht bij het water. Het hele park wordt erdoor geruïneerd", zegt Mat van Essen.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

Samen met Peter Bloemen loopt Mat, die voorzitter is van de stichting IJzeren Vrouw, druk gebarend op de plek waar de drie torens gepland staan. "Het is veel te hoog. Het is veel te veel. En het is te massaal", zegt Peter. "Nog niet zo lang geleden is het park hier juist opgeknapt en er wordt heel veel gebruik van gemaakt", vertelt hij verder. "We tellen op sommige avonden tussen de zevenhonderd en duizend mensen die hier lekker recreëren."

Volgens de plannen komen er 180 woningen in de drie torens. Een man op een bankje die al zijn hele leven hier komt, moet er niet aan denken dat de bewoners van uit hun woningen meekijken hoe hij daar zit te zonnen.

Een groepje verderop aan de waterkant ziet de torens juist wel zitten. "Ik wil me meteen inschrijven voor zo'n flat", roept een van de dames, die zeggen dat ze hier dagelijks op hun tuinstoel zitten. "Als de gemeente dit wil dan doen ze dat. En de mensen in de stad moeten toch ergens wonen", vult haar buurman aan.

Artist impression van de woontorens aan de IJzeren Vrouw (foto: stichting IJzeren Vrouw)
Artist impression van de woontorens aan de IJzeren Vrouw (foto: stichting IJzeren Vrouw)

"We hebben een petitie opgesteld en al meer dan tweeduizend handtekeningen opgehaald", gaat Peter verder. "Komende maandag gaan we met een groep die handtekeningen aanbieden aan de raadsleden van de Bossche gemeenteraad.

"Het is op een moment dat het Nederlands elftal speelt, dus ik vrees dat we met een kleine delegatie bij het gemeentehuis op de stoep staan", zegt Peter lachend. "Het is niet dat we tegen woningbouw zijn in de stad, we willen daar graag over meedenken. Maar niet zo massaal en niet op deze plek", zegt Mat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.