Liveblog

Coronanieuws: 'Nederland mogelijk begin juli al op groen'

18 juni 2021 om 06:00 • Aangepast 28 juni 2021 om 12:10
nl
Ook deze vrijdag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 128 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, donderdag 144
  • 77 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuis, 9 minder dan donderdag.
  • Voetbal kijken in de kroeg kan vanaf 26 juni
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

Zaterdag starten we een nieuw liveblog waarin we je op de hoogte houden van al het nieuws rondom de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

22.20

Artiesten vieren heropening cultuursector

Verscheidene artiesten hebben vrijdagavond op daken van culturele instellingen door het land een optreden gegeven. De shows, die alle om 20.00 uur begonnen, maakten deel uit van de campagne Mooier Dan Ooit. Daarmee werd voor en achter de schermen afgeteld naar het moment dat theaters, poppodia en musea hun deuren weer mogen openen.

Het was de bedoeling dat alle optredens op daken zouden plaatsvinden maar door het noodweer in verschillende delen van het land, moesten sommige artiesten noodgedwongen naar binnen.

22.02

BOA's ontspannen over versoepelingen

Handhavers staan er wat betreft het versoepelen van de coronaregels ontspannen in. Dat zegt bestuurder Eric Lakenman van de Nederlandse BOA Bond. Hij stelt dat het er over het algemeen in de horeca "netjes aan toe gaat. 'En ook in andere sectoren gaat het goed", aldus Lakenman.

Demissionair premier Mark Rutte zei vrijdagavond op een persconferentie dat bijna alle coronaregels per 26 juni van tafel gaan. Alles wat op 1,5 meter kan, mag vanaf 26 juni. Alleen waar die afstand niet kan worden gehouden, blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

22.02

Winkeliers blij met versoepeling voor horeca

Winkeliers zijn blij dat er straks weer meer mogelijk is in de horeca door de aangekondigde coronaversoepelingen. Volgens directeur Udo Delfgou van winkeliersorganisatie INretail varen binnensteden en winkelcentra hier als geheel wel bij. Ook is hij blij dat mensen straks geen mondkapje meer op hoeven als ze een winkel bezoeken.

22.00

'Nederland mogelijk begin juli op groen'

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge denkt dat Nederland op heel korte termijn code geel zal krijgen en sluit niet uit dat dit begin juli al code groen wordt. Dat betekent dat andere Europese landen geen extra voorwaarden zullen stellen aan Nederlandse reizigers, zoals test- en vaccinatiebewijzen. "De aanname is dat we met het huidige tempo waarin we naar beneden gaan, we begin juli op groen zouden kunnen staan", zei De Jonge tijdens de persconferentie. Nederland staat nu nog op rood.

"Het zou kunnen maar het is nog niet zeker. Dat hebben we ook zelf in de hand", zei de minister die daarom het belang van de basismaatregelen nog eens benadrukte.

21.05

'Delta-variant nu al tien procent in steden'

Het is waarschijnlijk dat de zogeheten Delta-variant van het coronavirus op een gegeven moment de boventoon gaat voeren in het aantal coronabesmettingen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag tijdens de persconferentie. Het RIVM schat dat in de grote steden nu al 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn, meldde hij. Deze variant lijkt iets besmettelijker dan de huidige varianten van het virus en lijkt zich ook minder aan te trekken van één prik van het vaccin AstraZeneca.

21.04

Bedrijfsleven: 'goed dat kabinet doorpakt met versoepelingen'

Het Nederlandse bedrijfsleven vindt het goed dat het kabinet "doorpakt" met de coronaversoepelingen, nu het aantal besmettingen drastisch terugloopt. Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het goed nieuws dat de mondkapjesplicht deels verdwijnt en bijvoorbeeld de evenementensector weer festivals mag organiseren met de inzet van testen, zonder dat daarbij een maximumaantal bezoekers geldt.

20.57

Universiteiten hopen op collegejaar zonder beperkingen

De Nederlandse universiteiten hopen dat de anderhalvemeterregel nog deze zomer komt te vervallen. Het kabinet neemt daarover op 13 augustus een besluit. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, stelt dat door het afschaffen van die maatregel en het vervallen van andere resterende coronabeperkingen, eerstejaarsstudenten toch kunnen genieten van hun introductieweken.

"We kijken uit naar een nieuw studiejaar zonder beperkingen", aldus Duisenberg. "De coronacrisis heeft laten zien dat de academische gemeenschap overal aanwezig is, maar vooral ook dat sociaal contact essentieel is voor academische vorming."

20.47

Reisbranche verwacht veel lastminute-boekingen

Binnen de reisbranche groeit het vertrouwen in het zomerseizoen, nu mensen naar verwachting vanaf 1 juli met een digitaal coronapaspoort vrij kunnen reizen naar Europese bestemmingen die veilig genoeg zijn. Maar over de precieze invulling hiervan is nog veel onduidelijk. Topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR verwacht een "hausse" aan lastminuteboekingen als de onduidelijkheden komende twee weken worden weggenomen.

20.42

NOC*NSF ook verheugd na versoepelingen

Sportbond NOC*NSF is "hartstikke blij" met de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. "We gaan op een plezierige manier weer open, zonder ingewikkelde beperkingen", zegt Geert Slot namens de organisatie. De regering staat vanaf 26 juni alle sportwedstrijden weer toe.

Heel goed nieuws, vervolgt Slot. "Elke dag dat we eerder aan de slag kunnen is meegenomen, ook nu straks de vakanties aanbreken. Honkbal, softbal en cricket bijvoorbeeld zijn echte zomersporten en die kunnen nu op een gemakkelijke manier beginnen. In enkele andere takken van sport zal men nu langer doorgaan. Er kunnen nog toernooien worden georganiseerd. Het is mooi dat dit nu kan."

20.25

Eerste boetes voor schenden quarantaineplicht

De eerste boetes zijn uitgedeeld voor mensen die zich niet houden aan de wettelijke quarantaineplicht. De boete bedraagt 339 euro. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is de pakkans "zeer reëel" als de regel wordt overtreden.

Reizigers die terugkomen uit een gebied met zeer hoog risico moeten verplicht tien dagen in quarantaine, of op de vijfde dag na aankomst negatief testen op corona. De maatregel werd begin deze maand ingevoerd en verving de vliegverboden. Volgens De Jonge houdt een "paar procent" zich niet aan de thuisblijfplicht.

20.19

Feestcafé De Prins in Tilburg opgelucht na aangekondigde versoepelingen

En óf hij blij is met de aanstaande versoepelingen van de coronamaatregelen. Eigenaar Rick Broers van feestcafé De Prins in Tilburg hoopte voor de persconferentie nog op 'een eerste stap naar een heropening', maar het werd een algehele opening. Tot ieders verrassing. In het feestcafé hangt dan ook na afloop een juichstemming. "Dit is fantastisch en super. Niet alleen voor ons maar voor de hele branche."

20.12

KNVB kijkt uit naar nieuw seizoen

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, reageerde opgetogen op het besluit van het kabinet alle sportwedstrijden vanaf 26 juni weer toe te staan. "Dankzij deze versoepelingen hebben we nu een stralend perspectief op een normaal en volwaardig seizoen, inclusief toeschouwers langs de lijn", aldus de bestuurder.

"De competities in het veld- en zaalvoetbal starten weer in augustus en september", keek Van der Zee alvast vooruit. "We hebben allemaal weer iets om naar uit te kijken. Verenigingsleven, vriendenteams, voetbalhumor en vooral spannende wedstrijden op de eigen velden, wat hebben we het allemaal gemist."

20.07

Musea blij met versoepelingen

Musea zijn blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen, waarmee het kabinet vrijdag kwam. "We zijn blij met deze nieuwe versoepelingen, waardoor nog meer publiek op een veilige manier van musea kan genieten", aldus een woordvoerster van de Museumvereniging.

20.03

Studenten mopperen over onduidelijkheid

Ondanks dat de coronamaatregelen steeds verder versoepelen, is er nog altijd geen duidelijkheid voor het hoger onderwijs. En daarmee worden studenten "wederom aan het lijntje gehouden". Dat stelt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vrijdag in een reactie op de in een persconferentie aangekondigde versoepelingen.

20.01

Zingen en schreeuwen en blaasinstrumenten mogen weer

Vanaf 26 juni kan men weer samen zingen in bijvoorbeeld kerken, schreeuwen tijdens sportwedstrijden en blaasinstrumenten bespelen. Het advies om dat niet te doen vervalt vanaf dan, meldt demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie. In binnenruimtes moeten mensen hiervoor wel 1,5 meter afstand houden.

Eerder werd deze uitingen en gedragingen afgeraden omdat het bijdraagt aan de verspreiding van corona. Onder meer in kerken waren grote corona-uitbraken die waarschijnlijk mede werden veroorzaakt door de samenzang.

19.43

Horeca blij met versoepelingen

Het wordt voor cafés, restaurants maar ook clubs en discotheken weer mogelijk om te ondernemen na de versoepelingen van de coronaregels op 26 juni. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een eerste reactie op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid.

19.38

"We zijn er bijna, maar nog niet helemaal"

"We zijn er bijna, maar nog niet helemaal." Het kabinet noemde dat refrein van het bekende liedje twee maal in de persconferentie over de coronaregels. Die gaan vrijwel allemaal van tafel, maar de basismaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand, moet echt goed worden nageleefd, benadrukte demissionair premier Mark Rutte. Het kabinet zal ook in de zomer het land af en toe bijpraten over ontwikkelingen.

19.29

Voetbal kijken kan weer in de kroeg

Vanaf 26 juni, de dag dat de achtste finales van het Europees Kampioenschap van start gaan, mogen supporters deze wedstrijden weer kijken in cafés en op terrassen. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat het kabinet bang was dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen.

Vrijwel alle coronaregels worden losgelaten, en ook schermen mogen dus weer. Nederland zelf speelt op zondag 27 juni tegen een nog te bepalen tegenstander in Boedapest.

19.21

'Ook jongeren vaccineren'

Valt steeds meer voor te zeggen om ook alle 12- tot 18-jarigen te vaccineren, zegt De Jonge. Daarvoor wacht hij nog op advies van de gezondheidsraad. Het is goed voor de samenleving, zegt hij. Maar ook voor de jongeren zelf, die de afgelopen tijd alle nadelen van het thuisonderwijs hebben.

19.18

Als het kan dan 13 augustus de anderhalve meter loslaten

Als de alle coronacijfers het toelaten, hoopt de minister op 13 augustus een beslissing te maken of ook de anderhalvemeter-maatregel losgelaten kan worden.

19.17

Coronacheck-app

We kunnen op vakantie, stelt minister Hugo de Jonge. Vanaf donderdag is de coronacheck-app in te vullen. Daarmee kan in Nederland toegang worden verkregen én het geldt als bewijs om veilig op vakantie te kunnen.

19.13

'Jaargang 2003' kan morgen een afspraak maken voor vaccinatie

Vanaf morgen kan iedereen die achttien is of dit jaar achttien wordt, een afspraak maken voor een vaccinatie. Een belangrijk moment, omdat vanaf dan alle volwassen Nederlanders gevaccineerd kunnen worden.

19.12

Sportwedstrijden kunnen weer

Alle amateursporters kunnen vanaf 26 juni weer wedstrijden spelen. Publiek is vanaf die datum ook weer toegestaan, maar moet wel 1,5 meter onderling afstand houden van elkaar.

19.09

Dierentuinen en pretparken

Vanaf 26 juni mogen er twee keer zoveel mensen in dierentuinen, pretparken en op kermissen zijn dan eerder was gepland. Het kabinet besloot vrijdag in deze zogeheten doorstroomlocaties één bezoeker per 5 vierkante meter toe te staan in plaats van één per 10 m2. Ook hier moeten mensen nog altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden.

19.07

Mondkapjes

In openbaar vervoer blijft de mondkapjesplicht gelden, net als op luchthavens. Net als op alle plekken waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Voor contactberoepen, geldt de mondkapjesplicht niet. In het voortgezet onderwijs dan weer wel, tot aan de zomervakantie.

19.06

Restaurants mogen gevuld worden, op anderhalve meter

Ook restaurants en andere horeca mogen weer gasten ontvangen, zoveel als past op anderhalve meter afstand. Ook mag er ná tien uur 's avonds weer alcohol worden verkocht. Het verkoopverbod vervalt vanaf volgende week zaterdag. Eerder stond in het openingsplan dat de eindtijd voor de horeca zou verschuiven naar middernacht, maar het kabinet laat een eindtijd nu volledig los.

Verder mogen nachtclubs hun deuren dus weer openen, zolang ze op een negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs controleren. Ook voor nachtclubs gaan de reguliere openingstijden gelden, zoals voor de coronacrisis. Een herstelbewijs laat zien dat je eerder corona hebt gehad.

19.05

Maximaal 50 procent werktijd op kantoor

We mogen weer naar kantoor, zegt Rutte. Maar alleen als er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. In de praktijk betekent dat, dat mensen maximaal de helft van de tijd ook op kantoor werken, zegt hij.

19.03

Vanaf zaterdag 26 juni is anderhalve meter afstand de centrale maatregel

Alles wat op anderhalve meter kan, mag dan. Zonder beperkingen van groepsgrootte of mondkapjesplicht. Als anderhalve meter niet kan dan blijft mondkapjesplicht gelden.

19.00

Rutte: op weg naar mooie zomer

"Iedereen kan zien dat we de goede kant op gaan", zegt Rutte. Belangrijkste boodschap vanavond is dat we de volgende stap in het openingsplan een paar dagen eerder durven zetten. En er kan meer dan we eerder dachten, zegt de minister president.

18.47

Brabanders blij met afzetten mondkapjes, al gaat het sommigen wat snel

In de supermarkt, op straat of het terras: de mondkapjes mogen binnenkort af als je anderhalve meter afstand kunt houden. En veel Brabanders zijn daar maar wat blij mee, blijkt uit een poll op de website en in de app van Omroep Brabant. "Het is een heel lekker vooruitzicht", klinkt het ook op straat. Maar er zijn ook mensen die vinden dat het wel heel snel gaat.

18.09

Knuffelen mag weer in gevangenissen

De coronaregels worden ook in de gevangenissen versoepeld. De gedetineerden mogen meer bezoekers ontvangen en in een aantal gevangenissen mogen ze bezoekers weer kort knuffelen, mits ze een mondkapje dragen. Dit schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

Het RIVM adviseert de Dienst Justitiële Inrichtingen om nog niet de schermen van plexiglas weg te halen uit de ruimten waar gedetineerden hun bezoek ontvangen. Dit omdat juist tijdens gesprekken het coronavirus kan worden overgedragen en de 1,5 meter afstand niet wordt nageleefd.

17.43

Aantal treinreizigers blijft toenemen

Het aantal mensen dat met de trein reist, neemt toe sinds de aanpassing van het reisadvies in mei. De NS meldde vrijdag dat de drukte op doordeweekse dagen is opgelopen tot ongeveer 45 procent ten opzichte van 2019. Vorige week vrijdag was er zelfs een bezetting van boven de 50 procent, met bijna 600.000 reizigers. Dat is het hoogste aantal van dit jaar.

17.12

'Mondmaskers blijven, ook na versoepelingen'

De mondmaskers zullen niet direct uit beeld verdwijnen als de mondkapjesplicht op veel plekken wordt opgeheven. Dat komt naar voren uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 leden van het opiniepanel van het actualiteitenprogramma. Bijna een kwart (23 procent) is voorlopig van plan om bij contactberoepen en in winkels een mondkapje te blijven dragen.

Drie op de tien deelnemers (31 procent) aan het onderzoek zeggen een mondmasker te blijven dragen in supermarkten. In het openbaar vervoer blijven de mondkapjes het meest zichtbaar. Ook als daar geen verplichting meer geldt, zou bijna de helft (44 procent) toch een mondmasker dragen.

16.52

Gele boekjes ook via boekhandels en ANWB te koop

De gele inentingsboekjes, waarop nog steeds een enorme run is doordat mensen er hun coronaprikken in willen laten zetten, worden over dik een week te koop aangeboden via boekhandels en de ANWB. De leverancier van de boekjes, de SDU, bevestigt een bericht van de NOS hierover.

De productie wordt intussen opgevoerd naar 100.000 exemplaren per dag. Dat is nodig omdat de levertijden oplopen door de niet aflatende vraag. Er worden volgens een woordvoerster nog steeds 30.000 tot 40.000 bestellingen per dag geplaatst. Met de extra productie moeten achterstanden worden ingehaald.

16.49

Prijs van vlees kan stijgen door versoepelingen

Met de heropening van de horeca is de vraag en dus ook de prijs van vlees toegenomen. Vooral de luxere vleessoorten zoals entrecote en rosbief zijn in trek, vertelt de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Horecagroothandel Vermaning zegt tekorten te hebben aan rundvlees.

Sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld hebben veel bedrijven geheel nieuwe voorraden moeten inkopen. Daardoor moet flink worden ingekocht om weer op een "normaal peil te komen". Deels hierdoor is een druk op de markt ontstaan en konden prijzen dus stijgen.

16.47

Gevaar van Oranjesupporters on tour

Dat duizenden Nederlandse supporters straks naar Hongarije reizen om Oranje aan te moedigen, hoeft op zich geen gevaar voor de volksgezondheid te zijn. Hongarije heeft naar verhouding minder coronabesmettingen dan Nederland. Hongaren hebben dus meer te vrezen van de Nederlandse bezoekers dan andersom. Maar het risico bestaat wel dat Nederlandse supporters elkaar aansteken, zegt hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

16.39

Cateraars zoeken weer personeel

Na de ontslaggolf onder cateraars afgelopen jaar begint nu het werven van personeel weer. Dat zeggen Sodexo, Albron en Hutten in een rondgang van het ANP. Ook uitzendbureau Randstad ziet de roep om personeel voor bedrijfsrestaurants toenemen. De cateraars verwachten het drukker te krijgen nu het kabinet mogelijk het advies om thuis te werken vanaf 26 juni deels intrekt.

Cateraars hadden het tijdens de coronacrisis zwaar. Bedrijfsrestaurants moesten door het thuiswerkadvies de deuren veelal sluiten.

16.13

'Koning baalt zelf ontzettend van overtreden coronaregels'

Koning Willem-Alexander "baalt er zelf ontzettend van" dat hij tijdens een bezoek aan een oranje straat in Den Haag geen 1,5 meter afstand hield. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vrijdagmiddag.

In de voorbereiding was "alles erop ingericht" om de coronaregels wel na te leven, maar het werd snel druk. "Daardoor was het uiteindelijk niet mogelijk de 1,5 meter te houden", zegt Rutte. Dat de koning zelf ook handen schudt "is niet goed, maar op een gegeven moment is het ook niet te houden, weet je", aldus de minister-president.

15.59

Deltavariant coronavirus wordt wereldwijd dominant

Delta is wereldwijd goed op weg de overheersende variant van het coronavirus te worden, zegt WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Dat komt doordat deze mutatie extra besmettelijk is.

De Delta-variant dook dit voorjaar voor het eerst op in India, dat vervolgens met een zeer zware tweede coronagolf worstelde, en werd daarna ook vastgesteld in andere landen. In het Verenigd Koninkrijk gaat het nu in 99 procent van alle besmettingsgevallen om de Delta-variant. Een week geleden was dat 90 procent.

15.57

Supermarkten blij dat mondkapjesplicht verdwijnt

Supermarkten juichen het toe als de mondkapjesplicht vanaf volgende week niet meer geldt. Ze merken dat het draagvlak voor de mondkapjes afneemt, zegt de directeur van supermarktkoepel CBL, Marc Jansen.

"Mondkapjes zijn de op een na meest gehate coronamaatregel; supermarkten merken een toename van irritatie bij klanten over de maatregel", licht Jansen toe. "Ook voor de medewerkers van supermarkten is het belastend om de hele dag met een mondkapje op te werken."

Het kabinet kondigt mogelijk vrijdagavond aan om de mondkapjesplicht gedeeltelijk af te schaffen vanaf 26 juni. De overheid wil ze dan niet meer verplichten op plekken waar 1,5 meter afstand kan worden bewaard.

15.42

Minder dan duizend nieuwe besmettingen

Afgelopen etmaal zijn er 918 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de tweede keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.

Ook het weekgemiddelde is weer gedaald. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1035 positieve tests per dag geregistreerd.

15.25

LCPS deelt ziekenhuisbezetting alleen nog doordeweeks


Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gaat alleen nog doordeweeks berichten over de ziekenhuisbezetting. Reden is het lage aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. De weekendcijfers worden maandagmiddag op de site van het coördinatiecentrum gedeeld, samen met de dagcijfers van maandag.

De wijziging gaat direct in. Dat betekent dat aankomende maandag voor het eerst weer cijfers over de bezetting op de intensive cares en de verpleegafdelingen worden gepubliceerd. Als de ziekenhuisbezetting weer toeneemt, wordt het delen van de cijfers in de weekenden weer hervat.

15.20

128 nieuwe coronabesmettingen in Brabant


In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 128 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Donderdag ging het om 144 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.18

School stelt toetsweek uit wegens coronabesmettingen leerlingen

Het Keizer Karel College in Amstelveen heeft de toetsweek uitgesteld wegens coronabesmettingen onder de leerlingen. In drie klassen zaten twee of meer besmette scholieren, zo vernam de school van de GGD. De eerste dag van de toetsweek heeft nog wel plaatsgehad, toen hebben er ook besmette kinderen in een ruimte met dertig anderen gezeten, zo bleek later.

Om verdere besmetting te voorkomen, is tot uitstel van de toetsweek besloten, aldus rector Nan Botting. Ze heeft gehoord dat er leerlingen deze beslissing woensdagavond gevierd hebben, maar geeft daar verder geen commentaar op.

14.55

Rechter geeft AstraZeneca meer tijd voor vaccinleveringen aan EU


AstraZeneca hoeft de EU minder snel coronavaccins te leveren dan de Europese Commissie eist. De EU mag voor eind september nog eens 50 miljoen vaccins verwachten, heeft de rechtbank in Brussel volgens de commissie vrijdag bepaald.

De Europese Commissie wilde dat de Brits-Zweedse fabrikant veel meer zou leveren. Voor iedere dag dat de vaccins op zich zouden laten wachten, eiste zij een schadevergoeding die in totaal in de miljarden zou kunnen lopen.

14.50

Duitsland haalt drie Nederlandse provincies van risicolijst


Duitsland beschouwt drie Nederlandse provincies vanaf zondag niet langer als risicogebied met veel coronabesmettingen. Wie uit Friesland, Groningen of Zeeland naar Duitsland reist hoeft dan geen negatieve test of inentingsbewijs meer te tonen en de quarantaineplicht vervalt. Voor de overige provincies blijven de regels nog wel gelden.

Het Duitse beleid werd rond Pasen aangescherpt vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland. Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, meldde vrijdag dat de drie genoemde provincies van de lijst van zogeheten hoogincidentiegebieden worden afgevoerd.

14.35

Weer flinke daling aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw flink gedaald. Op dit moment verzorgen de ziekenhuizen nog 533 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Donderdag stond dat aantal nog op 573 patiënten.

Woensdag lagen er nog 605 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In twee dagen tijd is de bezetting dus met 72 patiënten afgenomen en vergeleken met dinsdag gaat het om een afname van meer dan honderd patiënten.

13.25

'Vakantieparken trekken meer buitenlandse toeristen'

De afgelopen drie weken boeken steeds meer buitenlandse toeristen een plek op een Nederlands vakantiepark voor deze zomer. Het gaat vooral om Duitsers, gevolgd door Belgen. Dat komt naar voren uit een rondgang langs verschillende vakantieparken en toerismebureaus. Vergeleken met voorgaande jaren is het aandeel buitenlandse toeristen wel kleiner, omdat meer Nederlanders in eigen land op vakantie gaan.

12.33

'Afstand houden was niet mogelijk door drukte bij bezoek koning'

Het onverwachte bezoek van koning Willem-Alexander aan een oranjeversierde straat in Den Haag trok veel meer mensen dan verwacht. Daardoor lukte het niet om afstand te houden, zegt een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen, die de koning begeleidde door de Marktweg in de wijk Transvaal. "Iedereen heeft gepoogd gepaste afstand te houden, er zijn echt pogingen gedaan, maar dat is mede door de toestroom niet steeds gelukt. Veel mensen kwamen erop af, daardoor ontstaat een drukte om de koning en de burgemeester heen", aldus de woordvoerder. Hoeveel mensen er waren, kon de gemeente niet aangeven.

12.15

'Voetbalschermen op straat en in horeca blijven nog verboden'

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn niet van plan om een oogje dicht te knijpen nu Oranje de knock-outfase van het EK voetbal heeft bereikt. Grote schermen op straat en in de horeca blijven verboden, omdat de geldende coronamaatregelen dat niet toestaan. Pas als het kabinet met versoepelingen over groepsvorming en afstand houden komt, zou dat kunnen veranderen, zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad.

11.51

'UEFA dreigt EK-finale van Londen naar Boedapest te verplaatsen'

De finale van het huidige EK voetbal wordt alleen in Londen gespeeld als alle bezoekers niet eerst in quarantaine moeten. Op dit moment moeten reizigers bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in zelfisolatie. Daarom dreigt de Europese voetbalbond UEFA de wedstrijd naar Boedapest te verplaatsen, zo is te lezen in de Britse krant The Times.

11.35

Helft van Duitsers heeft eerste coronaprik gehad

Net iets meer dan de helft van de Duitse bevolking heeft minstens één coronaprik gehad. Gezondheidsminister Jens Spahn meldt ook dat 29,6 procent van de bevolking alle benodigde prikken heeft gehad en dus maximaal beschermd is tegen Covid-19.

11.30

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 77 coronapatiënten opgenomen, negen minder dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn drie nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat tien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een werd er overgeplaatst en twee coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.20

Horeca gaat ervan uit dat EK op schermen vanaf maandag kan

De horeca gaat er vanuit dat vanaf maandag 21 juni de wedstrijden van het EK voetbal op schermen in kroegen en cafés bekeken kunnen worden. Dan speelt Nederland een vroege wedstrijd om 18.00 uur tegen Noord-MacedoniÙ. "Dat zou goed moeten komen", verwacht Dirk Beljaarts, directeur van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Vrijdagavond maakt het kabinet nieuwe coronaversoepelingen bekend tijdens een persconferentie.

10.52

'Coronapatiënten minder lang op ic door leukemiemedicijn'

Coronapatiënten die ernstig ziek zijn, liggen na toediening van een leukemiegeneesmiddel gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dat stellen onderzoekers in een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. Aan het onderzoek deden dertien Nederlandse ziekenhuizen mee, waaronder het Amsterdam UMC, het LUMC en het Erasmus MC.

10.50

Ministers: koning had zich aan coronaregels moeten houden

Koning Willem-Alexander had zich aan de coronaregels moeten houden toen hij donderdag voor de tweede EK-wedstrijd van het Nederlands elftal een bezoek bracht aan de 'oranje' Haagse Marktstraat. Daar schudde hij handen met buurtbewoners en hield hij geen anderhalve meter afstand.
Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) geldt er geen uitzondering op de regels voor leden van het koningshuis. Ook Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt dat de regels er 'voor ons allemaal' zijn.

De koning schudde handen en hield geen afstand (foto: Marco de Swart/ANP)
De koning schudde handen en hield geen afstand (foto: Marco de Swart/ANP)
10.49

Advies Japanse medici: tijdens Spelen geen toeschouwers toelaten

Het zou verstandig zijn als er helemaal geen toeschouwers worden toegelaten bij de Olympische Spelen. Dat vindt een groep Japanse medische experts. In een rapport waarschuwen de adviseurs ervoor dat het evenement kan leiden tot een oplopend aantal coronabesmettingen en voor een mogelijke overbelasting van het zorgsysteem.

10.38

Belgische autoriteiten willen Tomorrowland toch laten doorgaan

De Belgische en Vlaamse regering gaan proberen dancefestival Tomorrowland toch door te laten gaan. Ze leggen zich niet neer bij de weigering van de plaatselijke burgemeesters om het festival, dat steevast ook veel Nederlanders trekt, een vergunning te geven.

Tomorrowland werd, als zoveel festivals, vorig jaar geschrapt wegens de coronacrisis. Maar het dancefeest leek dit jaar wel te kunnen doorgaan, nu het coronavirus al maanden op de terugtocht is en het evenement voor alle zekerheid was uitgesteld tot eind augustus. Maar de burgemeesters van Boom en Rumst zien het toch nog niet zitten, gaven ze donderdag te kennen. De organisatoren spraken van "een mokerslag".

10.36

Nog geen verre vakanties met TUI, behalve naar ABC-eilanden

Reisorganisatie TUI Nederland biedt voorlopig geen verre vakanties buiten de Europese Unie aan, afgezonderd van reizen naar Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat meldde de organisatie in een reactie op een aankondiging van zusteronderneming TUI België die alle pakketreizen buiten Europa deze zomer schrapt. TUI hoopt vakanties naar Turkije, dat ook buiten de EU ligt, deze zomer nog wel aan te kunnen bieden. Dit hangt dan wel samen met het reisadvies dat nu nog op oranje staat.

09.40

‘Niet bellen maar mailen bij zorgen over registratie van vaccinatie huisarts’

Mensen die vermoeden dat hun vaccinatie bij de huisarts niet goed geregistreerd is, wordt geadviseerd om de praktijk een mailtje te sturen in plaats van te bellen. "Zo blijft de telefoonlijn vrij voor spoedgevallen", laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) aan de NOS weten.

Donderdag werd bekend dat waarschijnlijk honderdduizenden mensen die door de huisarts gevaccineerd zijn, nog geen gebruik kunnen maken van de CoronaCheck-app omdat hun vaccinatie nog niet geregistreerd is. Het ministerie adviseerde toen: bel je huisarts als je niet zeker weet of jouw prik is geregistreerd. Maar de LHV ziet liever dat mensen een mailtje sturen.

07.54

Geboortejaren 2001 en 2002 kunnen afspraak voor coronaprik maken

Mensen die zijn geboren in 2001 en 2002 kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken om te worden gevaccineerd tegen corona. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een tweet. Deze lichtingen krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Mensen uit 2001 kunnen vanaf 10.00 uur terecht op de website Coronavaccinatie-afspraak.nl, degenen die een jaar later zijn geboren vanaf 13.00 uur. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk. Ze kunnen vervolgens terecht bij rond de 140 vaccinatielocaties van de GGD.

Wachten op privacy instellingen...

06.32

Kritiek op kerken: weinig aandacht voor kwetsbaarsten in coronatijd

Kerkelijke organisaties voor sociaal werk zijn teleurgesteld in de houding van kerken tijdens corona. De diaconale instellingen verwijten kerken te veel gericht te zijn op het draaiend houden van de eigen gemeenschap. De kwetsbaarsten konden er niet terecht, zo is te lezen in Trouw. Docent diaconaat Erica Meijers sprak daarvoor langdurig met directies van twaalf diaconale organisaties.

05.34

Vrijwilligers SHA willen dat Van Lienden en co winst terugstorten


Vrijwilligers, medewerkers en andere betrokkenen die zich vanaf maart 2020 hebben ingezet voor de Stichting Hulptroepen Alliantie, de non-profitorganisatie van Sywert van Lienden en zijn compagnons, willen dat zij de miljoenen winst die gemaakt zijn bij de veelbesproken mondkapjesdeal terugstorten. Dat schrijven ze in een brief in de Volkskrant. Ze schrijven zich misleid, gemanipuleerd en voorgelogen te voelen over de hele gang van zaken.

03.35

Kwart van horecamedewerkers is uitgestroomd

De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland schat dat bijna een kwart van de 450.000 horecamedewerkers in coronatijd is uitgestroomd. Een groot deel keerde niet terug, is te lezen in het AD. Personeelskrapte zorgt voor grote problemen in de horeca. Sommige ondernemers vragen familieleden of vrienden om bij te springen, anderen houden het restaurant enkele dagen in de week noodgedwongen dicht.

03.30

Kabinet presenteert nieuwe versoepelingen in persconferentie

Opnieuw presenteert het kabinet niet op een dinsdag, maar op een vrijdag de volgende ronde versoepelingen van de coronamaatregelen. Hoewel de knoop formeel pas vrijdag in de ministerraad wordt doorgehakt, zijn de meeste versoepelingen zoals gebruikelijk al eerder uitgelekt.

02.43

Wereldwijd aantal coronadoden passeert vier miljoen

Het aantal coronavirus-gerelateerde sterfgevallen is vrijdag de vier miljoen gepasseerd, blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Hoewel het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen in landen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is afgenomen, is er in verschillende landen een tekort aan vaccins op het moment dat de Delta-variant de dominante variant in de wereld wordt.

00.32

Organisatie Spelen overweegt 10.000 fans per stadion toe te laten


Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio overweegt maximaal 10.000 toeschouwers toe te laten in de olympische stadions. Dat heeft voorzitter Seiko Hashimoto van het organisatiecomité gezegd, meldt de krant Sankei. De definitieve beslissing over het toelaten van publiek zal op z'n vroegst 21 juni worden genomen na een vergadering van de organisatoren, het IOC, de Japanse regering en het bestuur van de stad Tokio.

00.01

Sterftecijfer weer bijna op normaal niveau na korte piek


Het aantal sterfgevallen is vorige week gedaald, na een onverwachte stijging in de week daarvoor. Daarmee ligt het sterftecijfer bijna weer op een normaal niveau. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In een groot deel van 2020 en 2021 lag het aantal sterfgevallen veel hoger dan gebruikelijk vanwege het coronavirus. De sterftegolf van de afgelopen winter en voorjaar leek voorbij, tot twee weken geleden plots iets meer mensen overleden dan normaal.

Wachten op privacy instellingen...
00.01

Buiten Nederland veel meer faillissementen sinds start coronacrisis


Het aantal faillissementen ligt sinds het begin van de coronacrisis in Nederland veel lager dan in andere landen in Europa. Volgens het CBS kan deze ontwikkeling niet los gezien worden van het palet aan steunmaatregelen door de Nederlandse overheid. De steunmaatregelen verschillen namelijk per land. Volgens het statistiekbureau is in Nederland sprake van een historisch laag niveau van faillissementen.

23.14

Geen mondkapjes vanaf 26 juni, behalve in ov en op vliegveld


Tot minimaal half augustus moet de anderhalvemeterregel blijven gelden. Maar mondkapjes hoeven niet meer vanaf 26 juni, behalve in het openbaar vervoer en op het vliegveld. Dat adviseert het OMT aan het kabinet, zo weet RTL Nieuws. Dit zou betekenen dat vanaf zaterdag 26 juni bijna alle coronamaatregelen vervallen. Ook kunnen mensen weer voorzichtig naar kantoor. Daar mag dan maximaal de helft van het personeel aanwezig zijn, als de anderhalve meter gewaarborgd is.

23.37

Café Deurne negeert coronaregels vanwege EK-voetbalduel


Een kroeg in Deurne is donderdagavond vanwege de EK-voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk langer open gebleven dan volgens de coronaregels zou mogen. "De politie heeft hier een eind aan gemaakt", laat een ooggetuige weten. "In overleg met de kroegbaas hebben de gasten gefaseerd het café verlaten." Er zouden geen boetes zijn uitgedeeld.

De politie liet de cafégasten gefaseerd de kroeg in Deurne verlaten (foto: Walter van Bussel/SQ Vision).
De politie liet de cafégasten gefaseerd de kroeg in Deurne verlaten (foto: Walter van Bussel/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!