LIVEBLOG

Coronanieuws: 130 nieuwe besmettingen in Brabant

20 juni om 09:04 • Aangepast 21 juni om 11:04
Een corona-vaccin (foto: Pexels).
Een corona-vaccin (foto: Pexels).
Ook deze zondag hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Nu het aantal coronagevallen blijft dalen en het kabinet het land van het slot haalt, kan ook het zogeheten risiconiveau omlaag.
  • Sinds zaterdag werden 130 nieuwe besmettingen geteld.
  • Condooms ontbreken dit keer in olympisch dorp vanwege het coronavirus.
  • Politie stopt te druk verjaardagsfeest in Berkel-Enschot.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.45

Dit liveblog is afgesloten

18.45

Nederland stuurt 160.000 vaccins naar Suriname

Nederland stuurt komende week 160.000 doses van het AstraZeneca-vaccin naar Suriname, heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag bekendgemaakt. De zending wordt gedaan op verzoek van zijn Surinaamse collega Amar Ramadhin.

Deze vaccins komen op een goed moment, zegt directeur Rakesh Sukul van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. Op dit moment zijn er volgens hem nog ongeveer 30.000 doses beschikbaar in Suriname. We zijn blij met de komst van deze vaccins. Als we doorgaan zoals de afgelopen tijd, met gemiddeld tussen de vijf- tot zesduizend prikken per dag, kunnen we de nieuwe vaccins uit Nederland deze maand al gebruiken.

De zending van volgende week is onderdeel van een eerder door Nederland toegezegde donatie van tussen de 500.000 en 750.000 doses entstof. Behalve deze levering heeft Nederland eerder ook al 90.000 vaccins, zuurstofcontainers, beademingsmachines, persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch team naar Suriname gestuurd. De regering heeft hiervoor een aanvullend budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.

16.30

Helft nieuwe corona-infecties in Lissabon door Delta-variant

Meer dan de helft van de nieuwe corona-infecties in de regio Lissabon komt momenteel voor rekening van de Delta-variant. Dat blijkt uit voorlopige gegevens die zondag bekend werden gemaakt. De Portugese autoriteiten gooien alles in de strijd om de zorgelijke toename van het aantal besmettingen te keren.

De nationale gezondheidsdienst Ricardo Jorge meldde dat rond de hoofdstad inmiddels 60 procent van de nieuwe Covid-19-gevallen veroorzaakt wordt door de oorspronkelijk in India ontdekte mutatie. Deze staat als extra besmettelijk te boek. In de noordelijk helft van Portugal is de Delta-variant verantwoordelijk voor nog geen 15 procent van de nu geregistreerde infecties. Daar liep 80 procent van de nieuwe patiënten de Britse Alfa-variant op.

Portugal meldde vier dagen op rij meer dan duizend besmettingen, vergelijkbaar met eind februari toen nog een lockdown gold, maar dook daar zondag met 941 weer net onder. Mede door de voortvarende inentingscampagne - 2,5 van de 10 miljoen Portugezen zijn inmiddels volledig gevaccineerd - blijft het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen door corona momenteel beperkt.

15.20

130 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds zaterdag 130 nieuwe coronabesmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er 40 meer dan gisteren. In heel Nederland waren het er 735. Het weekgemiddelde bleef daarmee dalen: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 910 positieve tests per dag geregistreerd. Zaterdag lag dit gemiddelde nog op 954 en vorige week zondag op 1418.

Wachten op privacy instellingen...
14.55

Surplus aan mondmaskers krijgt 'nuttige' bestemming


De grote voorraden medische mondkapjes die nu nog in pakhuizen liggen, zijn niet voor niets gekocht. De beschermende maskers worden voor "andere nuttige dingen gebruikt", zegt voormalig topambtenaar Erik Gerritsen van het ministerie van Volksgezondheid in het tv-programma Buitenhof. "We kunnen er andere landen mee helpen."

Nederland sloeg vanaf het voorjaar van 2020 op grote schaal beschermingsmiddelen in, op het moment dat door de uitbraak van de coronapandemie wereldwijd tekorten dreigden. Niet al die spullen bleken achteraf nodig. Volgens Gerritsen werd er, mede op aandringen van de Tweede Kamer, meer aangekocht dan strikt noodzakelijk was.

Wachten op privacy instellingen...
13.05

Risiconiveau corona kan in hele land omlaag

Nu het aantal coronagevallen blijft dalen en het kabinet het land van het slot haalt, kan ook het zogeheten risiconiveau omlaag. In elke regio van het land wordt het gevaar kleiner. Veel regio's zouden zelfs op het laagste alarmniveau kunnen uitkomen als de landkaart rond dinsdag opnieuw wordt ingekleurd. Dat zou voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig.

11.42

Gevaccineerd met AstraZeneca? Dan niet naar Bruce Springsteen

Bezoekers die met het AstraZeneca-vaccin zijn ingeënt, mogen in een theater in New York niet naar de show van Bruce Springsteen. Fans van Springsteen die naar zijn aanstaande concertreeks 'Springsteen on Broadway' willen gaan, moeten wel zijn ingeënt, maar dus niet met het middel van die farmaceut.

Dat staat op de website van het concert dat plaatsvindt in het St. James Theatre. Springsteen treedt van 26 juni tot en met 4 september op in dit theater. Volgens de concertsite worden alleen bezoekers toegelaten die zijn geprikt met door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA goedgekeurde vaccins, zoals Pfizer-BioNtech, Moderna en Johnson & Johnson.

De trailer van Springsteen on Broadway:

Wachten op privacy instellingen...

09.42

Eerste geval van corona bij buitenlandse sporter spelen Tokio

Een maand voor de start van de Olympische Spelen is voor het eerst het coronavirus vastgesteld bij een van de deelnemende sporters. Een atleet uit Oeganda testte bij aankomst op de luchthaven van Tokio positief en kwam daardoor Japan niet verder in. De overige acht leden van het Oegandese sportteam reisden per bus naar hun gaststad in de buurt van Osaka.

De sporters uit Oeganda doen komende maand bij de spelen mee aan boksen, gewichtheffen en zwemmen. De delegatie van Oeganda is de tweede groep olympische sporters die in Tokio arriveerde. Het vrouwensoftbalteam van Australië kwam eerder al in Japan aan.

09.15

Condooms ontbreken dit keer in olympisch dorp vanwege coronavirus

Het is bij de komende Olympische Spelen in Tokio niet de bedoeling dat atleten in het olympisch dorp seks met elkaar hebben. Als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van het coronavirus deelt de organisatie dit keer geen condooms uit. Dat is voor het eerst sinds de Spelen van 1988 in Seoul.

De atleten krijgen de condooms wel ná de Spelen, als ze Japan weer verlaten. Het gaat om 160.000 stuks. De atleten worden volgende maand bij de Spelen onderworpen aan zeer strikte regels op het gebied van hygiëne en gedrag. In het olympisch dorp wordt mensen gevraagd zich aan de afstandsregels te houden en 'onnodige vormen van fysiek contact' te vermijden. Vanwege de pandemie is het grootste sportevenement ter wereld met een jaar uitgesteld. De Spelen beginnen nu op 23 juli.

06.45

Politie stopt te druk verjaardagsfeest Berkel-Enschot

Een verjaardagsfeest in Berkel-Enschot is voor het feestvarken zaterdagavond geëindigd in de cel. De man had twintig mensen uitgenodigd, wat op basis van de coronaregels op dit moment nog niet mag, en buurtbewoners hadden last van het lawaai. Daarop werd de politie gebeld. Het feestvarken reageerde agressief op de agenten. Daarop mocht hij een nachtje in de cel doorbrengen.

02.30

Brazilië passeert grens van 500.000 coronadoden


Brazilië is gisteren de grens van 500.000 coronadoden gepasseerd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het afgelopen etmaal zijn nog eens 2301 Brazilianen overleden als gevolg van het longvirus en daarmee komt het totale aantal geregistreerde overlijdens door COVID-19 uit op 500.800. Na de Verenigde Staten telt geen enkel ander land zoveel coronadoden.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...