Drama rond NAC duurt voort: drie grootaandeelhouders lopen weg - Omroep Brabant

Drama rond NAC duurt voort: drie grootaandeelhouders lopen weg

20 juni om 16:44 • Aangepast 22 juni om 09:34
 (Archieffoto: Maric Media).
(Archieffoto: Maric Media).
De drie grootaandeelhouders van NAC laten weten per direct 'alle financiële betrokkenheid bij NAC Breda te beëindigen'. Ze doen dit een dag nadat duidelijk werd dat trainer Maurice Steijn is opgestapt, volgens het bestuur van NAC vanwege bedreigingen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door

De aandeelhouders die vertrekken zijn Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema. Zij hebben 68 procent van de aandelen van NAC in hun bezit en zetten die nu te koop.

In een uitgebreid statement zetten ze uiteen hoe zij en andere aandeelhouders ruim zeven jaar geleden een faillissement van de club voorkwamen. Ze omschrijven het NAC van destijds als een club in zwaar verval, met onder meer 'een berg schulden en lijken in de kast.'

'Uit liefde voor de club'
De afgelopen jaren verleenden ze, zo schrijven ze, maar al te vaak extra financiële steun. "We hebben dit gedaan in de luwte met gepaste anonimiteit. Onze enige drijfveer hierbij was de liefde voor de club." Maar luwte moet deze dagen met een vergrootglas gezocht worden, bij de club die compleet in brand staat. En de aandeelhouders hebben hun buik vol van de ellende.

Waar zaterdag het bestuur van NAC hard uithaalde naar supporters en ook naar de krant BN DeStem, krijgen van de grootaandeelhouders de supporters maar ook mensen van binnen de club de zwarte piet toegespeeld: "Zeer recentelijk hebben we te maken gekregen met acties van sommige individuen die alle normen van fatsoen hebben overschreden. Een club kan niet worden bestuurd via een supporters-ultimatum, met als gevolg bedreigingen naar een trainer en meerdere clubbestuurders en hun familieleden."

De maat is vol en de geldkraan gaat dan ook dicht: "Voor ons drieën is hiermee een grens gepasseerd die wij niet accepteren. Ook de gelatenheid, waarmee sommige NAC geledingen dit schouwspel hebben gevolgd of zelfs geëntameerd, hebben wij als zeer stuitend ervaren."

Entameren betekent zoveel als ' in gang zetten'. Op welke NAC geledingen de grootaandeelhouders precies doelen, is onduidelijk.

Hoe nu verder?
Het bestuur van NAC en een deel van de supporters lijken ondertussen ook mijlenver van elkaar verwijderd. De lezing van het bestuur dat Steijn vertrokken is om veiligheidsredenen, wordt door een deel van de achterban resoluut van de hand gewezen. De positie van Steijn was hoe dan ook onhoudbaar, zeker nadat NAC-icoon Ton Lokhoff vertrok, zo stellen ze.

NAC schreef zaterdagavond in een persbericht over het onmiddellijke vertrek van Steijn dat de zaken de komende dagen op een rij worden gezet. Naast de vraag wie de nieuwe trainer en technisch directeur worden, is daar nu nog een prangende vraag bijgekomen: wie leggen er nu een zak met geld neer en kopen de club?

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...