Video

Je zult maar molenaar zijn van de watermolen die Van Gogh ooit schilderde

1 juli 2021 om 00:00 • Aangepast 13 juli 2021 om 15:25
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. In deze aflevering staat gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De beroemdste Brabander die een deel van zijn leven heeft doorgebracht in Nuenen, is natuurlijk Vincent van Gogh. Zijn vader Theodorus was predikant in het dorp en zijn bijnaam was 'de mooie dominee'. Vader ligt begraven op de Oude Begraafplaats in Nuenen. Hun graf is nog steeds te bezoeken.

Vincent van Gogh woonde twee jaar (1883-1885) in Nuenen. Vincent legde niet alleen de natuur vast, maar ook het ruige boerenleven. In die periode schilderde hij onder meer het hervormde kerkje van het dorp. De Aardappeleters in april 1885, maakte hij een maand na het overlijden van zijn vader.

In mei 1884 schilderde hij de Opwettense watermolen die tussen Nuenen en Eindhoven staat. Verslaggever Ilse Schoenmakers nam een kijkje bij de molen en sprak daar met molenaar Martijn Coenraads.

Wachten op privacy instellingen...

Misschien is Nuenen wel het meest sociale dorp in Brabant. Het verenigingsleven is hier sterk ontwikkeld en het lijkt wel of iedere inwoner er vrijwilligerswerk op nahoudt. Het dorp staat erom bekend dat er op Lintjesdag per inwoner meer onderscheidingen worden uitgedeeld dan waar ook in Nederland.

Voor alle hobby's lijkt er wel een 'clubke' te zijn. Er zijn zangkoren, een menvereniging, een wandelclub, een toerclub, acteerclubs, scoutingafdelingen, een kindervakantievereniging, een showkorps, talloze sportclubs en natuurlijk carnavalsverenigingen. Lang leve de katholieke kerk die dit groepsgebeuren stimuleerde in het verleden.

Gerwen en Nederwetten zijn dan aanzienlijk kleiner, maar niet minder groepsgericht. Wie weet is dat groepsgebeuren de reden dat Nuenen zoveel artistieke talenten heeft voortgebracht.

Wachten op privacy instellingen...

Meer over Nuenen, Gerwen en Nederwetten
Nuenen is voer voor schilders, dichters, en zangers. Zanger Gerard van Maasakkers maakte een vrolijk nummer over het Nuenens Broek: Hee goade mee? Maar ook voor acteer- en presentatietalent is het een vruchtbare bodem. Tanja Jess en Sophie Hilbrand hadden hier hun wieg staan.

De gemeente heeft 24.000 inwoners. Bekende Nuenenaren zijn:

  • Wim van der Leegte (1947) is een ondernemer die tussen 1972 en 2016 president-directeur van de VDL Groep was. Geboren te Nuenen.
  • Adrie Koster (1954) was onder meer trainer van voetbalvereniging Club Brugge en Willem II. Hij woont tot op heden in Nuenen.
  • Django Wagner (1970), zanger.
  • Merlijn Passier (1972), regisseur, winnaar Gouden Kalf in 1997, geboren te Nuenen.
  • Willemijn Verkaik (1975) musicalactrice en zangeres.
  • Steven Kruijswijk (1987), sinds 2010 profwielrenner.
Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.