Met sigaretten, dameskousen, koeien en fietsen de grens over

3 augustus 2021 om 14:21 • Aangepast 3 augustus 2021 om 14:51
nl
Omroep Brabant gaat deze zomer op vakantie in eigen provincie. We nemen jou mee naar al onze 61 gemeenten en laten je leuke activiteiten en mooie verhalen zien. Deze keer staat Alphen-Chaam centraal. #VerrassendBrabant
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

Ooit werd er volop gesmokkeld tussen Chaam en het vlakbij gelegen België. Via de Smokkelaarsroute, die begint bij restaurant Het Smokkelaartje in Strijbeek kun je letterlijk in de voetsporen treden van de smokkelaars.

De Smokkelaarsroute is om twee redenen de moeite waard. Informatiebordjes nemen je mee naar de geschiedenis van de Nederlandse en Vlaamse boeven die vooral ’s nachts aan het werk waren. Tot 1970, dus nog maar 51 jaar geleden, handelden ze stiekem in dure spullen zoals zout, boter, suiker en koffie. Maar ook sigaretten, zeep, dameskousen, koeien en zelfs fietsen gingen de grens van België naar Nederland en vice versa over.

De wandeling van 9 kilometer is ook de moeite waard door de prachtige omgeving. Op de Strijbeekse Heide waan je je door de uitgestrekte heidevlaktes bijna in Afrika. Ook vind je tussen de Strijbeekse Heide en de Strijbeekse Beek de Goudberg en het Goudbergven. Sommigen omschrijven de sfeer hier als ‘bijna magisch’.

De Smokkelaarsroute is ook leuk en prima te lopen voor kinderen. Mocht het toch te lang zijn, dan is een kortere route geen probleem. Honden mogen mee, maar dan wel aan de lijn.

Meer over Alphen-Chaam
Alphen-Chaam is op 1 januari 1997 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Alphen en Riel, Chaam en Nieuw-Ginneken. Aantal inwoners: ruim 10.000. Tijdens carnaval heet Alphen Struivenlaand en Chaam is dan Bonenpikkerslaand.

Bekende (voormalige) inwoners: darter Jelle Klaasen, die in 2006 wereldkampioen werd bij de BDO (Britisch Dart Organization), en viervoudig Nederlands kampioen wielrennen Natascha den Ouden.

Wie aan Alphen-Chaam denkt, denkt aan de Acht van Chaam, het oudste wielercriterium voor beroepswielrenners van Nederland, die al twee jaar op rij door corona niet kon doorgaan. Voor wielrenliefhebbers is er de ‘Wandel de Acht van Chaam’-route aan te bevelen, te voet of op de fiets natuurlijk.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.