Efteling gaat Monsieur Cannibale aanpassen, thema wordt Sindbad de Zeeman - Omroep Brabant
Video

Efteling gaat Monsieur Cannibale aanpassen, thema wordt Sindbad de Zeeman

24 juni 2021 om 10:15 • Aangepast 25 juni 2021 om 10:03
nl
'Monsieur Cannibale' verdwijnt uit de Efteling. De attractie met een kannibaal met een pollepel door de neus en ronddraaiende kookpotten wordt aangepast naar het thema Sindbad de Zeeman. "De Efteling wil op een inclusieve manier verhalen vertellen en wil met het nieuwe thema zorgen voor een positief geschetst beeld van de rijke Arabische cultuur”, schrijft het attractiepark in een verklaring.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Over 'Monsieur Cannibale' was de laatste jaren het nodige te doen. Volgens sommige mensen zou er bij deze attractie namelijk sprake zijn van 'racistische stereotypering'. Vorig jaar ondertekenden ruim vijftienhonderd mensen zelfs een petitie met het verzoek om ‘Monsieur Cannibale’ uit De Efteling te verwijderen. De initiatiefnemer, Sammie Straub, noemde 'Monsieur Cannibale' een ‘problematisch racistische karikatuur van een attractie'.

De Efteling benadrukte destijds dat in het park 'uitvergrotingen worden gemaakt van karakters uit verhalen, mythes en sagen'. "Het is absoluut niet zo dat we willen generaliseren." Maar nu wordt de attractie dus toch aangepast.

Miljoeneninvestering
Direct na de zomer begint het attractiepark in Kaatsheuvel de werkzaamheden aan het gebied waar nu nog 'Monsieur Cannibale' staat. De kookpotten van Monsieur Cannibale worden handelsschuitjes. Ook het Avonturen Doolhof krijgt een oosters thema. Dit wordt een spannend eiland, waar jonge ontdekkingsreizigers de (speel)elementen kunnen trotseren en de verrassingen kunnen ontdekken die op het eiland verscholen liggen.

In totaal kost de aanpassing naar het thema Sindbad de Zeeman, een karakter uit de welbekende sprookjes van 1001 Nacht, de Efteling zo'n 2,8 miljoen euro. Op een later moment wordt ook horecalocatie Panorama aangepast naar dit thema.

Vogel Rok
De ondernemende en welgestelde koopman Sindbad de Zeeman is al sinds 1998 in de Efteling te vinden. De attractie Vogel Rok - die tegenover 'Monsieur Cannibale' en het doolhof te vinden is, is een element uit één van zijn zeven zeereizen. Sindbad is volgens de Efteling 'herkenbaar voor een heel brede en diverse doelgroep'.

"Dit biedt vele mogelijkheden die, in combinatie met de ambitie van de Efteling om op een inclusieve manier verhalen te vertellen, vast zorgen voor een positief geschetst beeld van de rijke Arabische cultuur”, laat Richard van Leeuwen weten. Hij helpt de Efteling bij de uitwerking en toepassing van de verhalen van Sindbad de Zeeman in het park.

'Perfecte kapstok'
Volgens hoofdontwerper Sander de Bruijn vormen de zeereizen van Sindbad de Zeeman de 'perfecte kapstok om een logische samenhang binnen dit deel van de Efteling te creëren en om de thematisering van Vogel Rok verder uit te breiden'. "Zo ontstaat een completere wereld van Sindbad en daarmee een avontuurlijke belevingswereld voor onze gasten.”

De attractie Monsieur Cannibale is al jaren onderwerp van discussie. Zo reageerden bezoekers in 2016 op de omstreden attractie:

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Op de plek van 'Monsieur Cannibale' komt een Sindbad de Zeeman-attractie (afbeelding: Efteling).
Op de plek van 'Monsieur Cannibale' komt een Sindbad de Zeeman-attractie (afbeelding: Efteling).
Een bovenaanzicht van de nieuwe 'Wereld van Sindbad' in de Efteling (afbeelding: Efteling).
Een bovenaanzicht van de nieuwe 'Wereld van Sindbad' in de Efteling (afbeelding: Efteling).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.