LIVEBLOG

Coronanieuws: vertraging bij Testen voor Toegang gevolg van hackpoging

25 juni 2021 om 07:00 • Aangepast 26 juni 2021 om 09:48
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 49 coronapatiënten opgenomen, negen minder dan donderdag.
  • 85 nieuwe besmettingen gemeld in Brabant.
  • Vertraging bij Testen voor Toegang na hackpoging.
  • De afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, een coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal.
  • De 'anderhalve meter afstand-regel' blijft zeker tot half augustus overeind, om mensen te beschermen die zich nog niet konden laten vaccineren.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Liveblog gesloten

22.32

'Uitgaanspubliek in spanning: uitslag toegangstest mogelijk te laat'

Het is nog maar de vraag of alle mensen die vanavond willen uitgaan, op tijd de uitslag van hun coronatest binnen hebben. Dat schrijft RTL Nieuws.

De 35-jarige Dieter uit Amsterdam is een van de mensen die in spanning op een uitslag wacht. Hij liet zich vanmorgen om 11 uur testen in het centrum van zijn woonplaats, maar heeft nog niets gehoord, zo zegt hij tegen de nieuwssite. "Mijn partner heeft inmiddels al twee keer een mailtje gehad. Ik check iedere vijf minuten mijn inbox maar ik heb nog niks gekregen."

20.03

Vertraging bij Testen voor Toegang gevolg van hackpoging


De vertraging bij de teststraten van Testen voor Toegang zijn het gevolg van een hackpoging. Dat zegt de Stichting Open Nederland, het bedrijf achter deze testfaciliteit. De poging om van buitenaf het systeem binnen te dringen, leidde vrijdag tot technische problemen en dus tot lange wachttijden.

Volgens Testen voor Toegang wijst niets erop dat de hackers daadwerkelijk in het systeem hebben kunnen doordringen. Er zijn direct maatregelen genomen om verdere aanvalspogingen uit te sluiten en de systemen veilig te stellen.

19.30

Zorginstituut: vaccinatiebeleid voor risicogroepen versnipperd


Er zit te weinig lijn in de vaccinatiezorg voor mensen met een verhoogd medisch risico. De richtlijnen zijn te vaag en de zorg is te versnipperd, schrijft Zorginstituut Nederland in een rapport dat minister Tamara van Ark vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport gaat over alle vaccinaties, niet per se over de inentingen tegen het coronavirus.

Bij de vaccinatie van mensen die in een medische risicogroep zitten zijn nu te veel mensen betrokken. Het beleid is bovendien niet duidelijk, er zijn te weinig afspraken gemaakt over wie waarvoor verantwoordelijk is en soms ontbreekt het aan kennis. Bovendien is niet altijd bekend wie de kosten moet dragen, waardoor zorgverleners hun patiënten moeten matsen, of soms een vaccin moeten ontzeggen.

19.15

Dansende agenten om versoepelingen


De politie in Bergen op Zoom viert dat de horeca weer meer mag, dankzij de coronaversoepelingen. In een vrolijk filmpje vol dans uiten ze hun vreugde. "Houd rekening met elkaar en met de nog geldende regels. Maar vooral: geniet ervan en ontzettend veel plezier toegewenst."

Wachten op privacy instellingen...
18.58

Miljoenste vaccinatiebewijs afgegeven, app kan meer bezoekers aan


Een miljoen mensen hebben een vaccinatiebewijs aangemaakt in de app CoronaCheck. Ze kunnen daarmee vanaf dit weekend naar plekken waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is. De enorme drukte sinds de lancering van de mogelijkheid in de app is volgens het ministerie van Volksgezondheid afgenomen.

Volgens het ministerie probeerden direct na de lancering zo'n half miljoen mensen per minuut in te loggen. In de avond zou dat zelfs zijn opgelopen naar een miljoen mensen per minuut. Om de systemen niet te zwaar te belasten was er echter een limiet gesteld van ongeveer 1500 inlogpogingen per minuut. Veruit de meesten kregen daarom een scherm te zien dat ze het later nog eens moesten proberen. De capaciteit is inmiddels verhoogd van 25 aanvragen naar 30 per seconde, ruim 100.000 per uur.

18.30

Langste rij ooit bij teststraat


Nog nooit was het zo druk bij de teststraat in het beursgebouw in Eindhoven, er staan zo'n honderd mensen in de regen te wachten. Bij deze teststraat kunnen mensen terecht voor 'testen voor toegang', die bijvoorbeeld een kroeg willen bezoeken en daarvoor een negatieve testuitslag moeten hebben.

15.25

Inmiddels 172.000 prikafspraken voor Janssen-vaccin

Ongeveer 172.000 mensen hebben een afspraak gemaakt voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dit meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat betekent dat er op vrijdag zo'n 18.000 vaccinaties zijn ingepland.

Vooralsnog is dat aanzienlijk minder dan de 76.000 afspraken van donderdag en de 78.000 van woensdag. Er waren 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 28.000 mensen.

15.20

Ook volgend jaar coronasteun voor openbaar vervoer


Ook in 2022 krijgt het openbaar vervoer financiële steun vanwege de dalende reizigersaantallen door corona. Tot september dat jaar is er 140 miljoen euro uitgetrokken om 93 tot 95 procent van de vervoerderskosten te vergoeden.

Het gaat volgend jaar om veel minder geld dan de 1,5 miljard euro die in 2021 beschikbaar was. Naar verwachting trekken de reizigersaantallen weer aan en is er volgend jaar dus minder steun nodig.

15.15

Janssen krijgt akkoord voor vaccinfabriek


De Nederlandse farmaceut Janssen mag nog een fabriek gaan gebruiken voor de productie van zijn coronavaccin. Een installatie in het Italiaanse Anagni is goedgekeurd door de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

De goedkeuring betekent dat de fabriek van Catalent Anagni meteen betrokken kan worden bij de vaccinproductie, zodat Janssen vaccin aan Europese landen kan blijven leveren.

15.18

85 nieuwe besmettingen in Brabant


In onze provincie zijn 85 nieuwe coronabesmettingen gemeld tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat meldt het RIVM vrijdag. Een dag eerder ging het om 97 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.53

Wachttijden bij Testen voor Toegang door technische problemen

Bij meerdere teststraten van Testen voor Toegang loopt de wachttijd vrijdag op door technische problemen in het ICT-systeem, laat de organisatie weten. Er zit vertraging in het mailsysteem, waardoor afspraken minder snel kunnen worden verwerkt.

"We hebben dit weekend een redelijke toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk", licht de woordvoerder toe. "Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen."

Een aantal testlocaties draait vrijdag op volle bezetting, zegt Testen voor Toegang. "We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen." Of er daardoor lange rijen staan en of er mensen moeten worden weggestuurd, kan de woordvoerder niet bevestigen.

14.33

Gemiddelde ziekenhuis behandelt nog drie coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen. Artsen en verpleegkundigen behandelen momenteel nog 363 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 29 minder dan donderdag. In een week tijd zijn 170 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu nog 3 coronapatiënten, maar dat is niet gelijkmatig verdeeld over het land. Meerdere ziekenhuizen hebben hun coronavleugels kunnen sluiten.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 216 coronapatiënten. Dat zijn er 18 minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 147. Met beide cijfers is Nederland terug op het niveau van eind september, aan het begin van de tweede golf.

14.23

Festivals zijn alert op 'overcompensatie' na coronapauze

De Nederlandse evenementen en festivals zijn zeer alert op 'overcompensatie' door bezoekers de komende zomer. Dat heeft Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), laten weten. "We zijn zeer alert op inhaalgedrag door jongeren die het gevoel hebben dat ze misschien nog net iets harder moeten feesten dan normaal", stelt Schans.

De leden van zijn koepelorganisatie hebben van het Trimbos-instituut een overzicht ontvangen van de risico's op dit gebied tijdens de doorstart van de evenementensector. "Ieder festival zal van tevoren zijn eigen risico-inventarisatie maken en indien nodig de normale procedure daarop aanpassen. We gaan daar heel professioneel mee om."

11.15

Storing in CoronaCheck-app: na besmetting en prik nog geen vinkje

Door een storing in de CoronaCheck-app krijgen mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt en daarna een prik hebben gehad - en dus in principe volledig gevaccineerd zijn - momenteel geen groen vinkje te zien als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt het probleem in de loop van de vrijdag nog opgelost.

11.13

'Geen punt als kroeg vrijdagavond open mag blijven'


Justitieminister Ferd Grapperhaus vindt het goed als cafés deze vrijdagavond tussen tien uur en middernacht open blijven. Eigenlijk gaat de versoepeling van de coronaregels voor de horeca pas zaterdag in, maar de bewindsman vindt het geen probleem als burgemeesters hier mild mee omgaan. Wel benadrukt hij dat het een 'lokale beslissing' is, en dat die dus per gemeente anders kan uitvallen.

11.10

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 49 coronapatiënten opgenomen, negen minder dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdag rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat zes coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een werd overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.43

Hugo de Jonge blijft erbij: 1,5 meter afstand nodig tot half augustus

De 'anderhalve meter afstand-regel' blijft zeker tot half augustus overeind, juist om mensen te beschermen die zich nog niet konden laten vaccineren. In de Tweede Kamer klonk donderdag de roep van vooral de PVV om deze basismaatregel nu al los te laten of in ieder geval een paar weken eerder. Maar demissionair zorgminister Hugo de Jonge vindt dat niet verstandig en houdt vast aan de anderhalve meter. Hij volgt daarmee het advies van het OMT.

Minister Hugo de Jonge.
Minister Hugo de Jonge.
10.41

Meer bezoekers welkom in Tweede Kamer na versoepelingen

De Tweede Kamer in Den Haag ontvangt vanaf volgende week weer meer bezoekers. Het is dan op alle vergaderdagen mogelijk om debatten in de plenaire zaal bij te wonen. Nu kan dat in verband met de coronamaatregelen alleen op woensdag. Het versoepelde regime geldt nog voor twee weken, aangezien na donderdag 8 juli het zomerreces begint. Dan verhuist de hele Tweede Kamer tijdelijk naar een vervangende locatie omdat het Binnenhof de komende jaren wordt gerenoveerd.

09.45

Soldaat van Oranje - De Musical speelt weer vanaf oktober

NEW Productions, de producent van de musical Soldaat van Oranje - De Musical, hervat in oktober de voorstelling in de TheaterHangaar in Katwijk. De succesvolste Nederlandse musical aller tijden kan na een coronapauze van bijna achttien maanden weer voor publiek gespeeld worden. Het stuk was sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart 2020 slechts een paar weken te zien, in september en oktober.

Wachten op privacy instellingen...
08.00

Gele boekje nu te koop bij ANWB-winkel

De gele inentingsboekjes zijn vanaf deze vrijdag te koop bij ANWB-winkels en in boekhandels. Verwacht wordt dat de gewilde vaccinatieboekjes snel zijn uitverkocht, want er komen dertigduizend gele boekjes in de schappen te liggen. De productie wordt intussen opgevoerd naar 100.000 exemplaren per dag. Dat is nodig omdat de levertijden oplopen door de niet aflatende vraag. Er worden volgens een woordvoerster nog steeds 30.000 tot 40.000 bestellingen per dag geplaatst.

07.16

Speciale voorlichting Rutgers voor 'summer of love' na corona

Het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers geeft samen met andere partijen speciale onlinevoorlichting met het oog op de komende 'summer of love', zoals het centrum het noemt. De coronacrisis heeft jongeren belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling, wees Rutgers-onderzoek in februari uit. De nieuwe campagne moet jongeren op weg helpen naar een 'leuke, sexy en veilige zomer'.

04.13

Experts vrezen problemen met drugsgebruik bij feestende jongeren

Verslavingsexperts vrezen dat als jongeren vanwege de versoepelde coronaregels straks weer ongelimiteerd feest mogen vieren op festivals en in nachtclubs, ze te hard van stapel lopen met drugs. In het AD waarschuwen ze gebruikers om het rustig aan te doen. De instellingen roepen organisatoren van feesten op zich voor te bereiden en aandacht te besteden aan overmatig drugsgebruik.

03.30

Eerste mensen krijgen zelfgekozen prik met coronavaccin Janssen

Voor het eerst krijgen mensen in heel Nederland op eigen verzoek een specifiek vaccin tegen het coronavirus. Tienduizenden mensen krijgen vanaf vrijdag het vaccin van Janssen toegediend, nadat ze daar een afspraak voor hebben gemaakt via een speciaal telefoonnummer, 0800-1295. Er zijn voorlopig genoeg doses beschikbaar om ongeveer 200.000 mensen te vaccineren. Op woensdag en donderdag hebben 154.000 mensen een prikafspraak gemaakt, wat betekent dat er nog plek is voor zo'n 46.000 mensen.

Het coronavaccin van Janssen (foto: ANP 2021/Rob Engelaar)
Het coronavaccin van Janssen (foto: ANP 2021/Rob Engelaar)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!