Nieuwe Van Goghs ontdekt, ze zaten als boekenlegger verstopt in een boek

25 juni 2021 om 20:26 • Aangepast 26 juni 2021 om 08:28
nl
Er zijn een aantal nieuwe tekeningen van Vincent van Gogh gevonden, die getekend zijn in Etten-Leur. Het zijn snelle tekeningen die hij maakte voordat hij besloot kunstenaar te worden, zegt Ron Dirven, directeur van het Van Goghhuis in Zundert. De curator van het Van Gogh Museum in Amsterdam belde hem om te laten weten dat de tekeningen in zijn bezit waren.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel

De tekeningen zijn volgens Dirven interessant, omdat ze nieuw zijn en totaal onbekend waren. "Ze zijn wel in verband te brengen met een aantal uitgewerkte tekeningen", zegt hij.

Volgens The Art Newspaper heeft Van Gogh een heel bijzonder formaat gekozen, een verticale strip papier. Ze zijn gevonden in een boek en ze hadden precies dezelfde lengte als het boek. Het lijkt wel een boekenlegger.

Tekst gaat door onder de tweet:

Wachten op privacy instellingen...

De tekeningen zijn onderdeel van de tentoonstelling 'Here to stay' in het Van Gogh Museum. De in Zundert geboren Van Gogh maakte de tekeningen waarschijnlijk in 1881. Twee jaar later stuurde de schilder ze in een boek aan een vriend. Nadat deze vriend was overleden, bleven het boek en de boekenlegger in het bezit van diens familie. In 2019 verkochten zij de bezittingen aan het museum.

Kindertekening
Een andere tekening wordt ook voor het eerst tentoongesteld. Het gaat om een tekening die de kunstenaar als kind maakte. "Het is de enige onomstreden tekening die echt is gemaakt door Van Gogh in zijn kindertijd in Zundert", zegt Ron Dirven.

Die is niet heel waardevol in artistiek opzicht, maar toch interessant omdat hij er zelf iets achterop heeft geschreven. Hij tekende het als cadeau voor zijn vaders verjaardag.

Deze tekening was ooit in het bezit van zussen van Van Gogh en via nazaten van hen is deze bij een kleine veiling in Frankrijk beland. Daar is die verkocht en vervolgens heeft Dirven die nooit meer gezien, tot nu.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!