Liveblog

Coronanieuws: Voor het eerst sinds september geen coronadoden gemeld

26 juni 2021 om 06:31 • Aangepast 28 juni 2021 om 19:14
nl
Ook deze 26e juni was er weer van alles te berichten over het coronavirus - in en buiten Brabant. Via dit liveblog hielden we je op de hoogte.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • In onze provincie zijn 97 nieuwe coronabesmettingen gemeld tussen vrijdag en zaterdag.
  • Ruim vijf miljoen mensen in Nederland zijn volledig gevaccineerd en meer dan vier miljoen gedeeltelijk, meldt minister Hugo de Jonge.
  • In de teststraten van Testen voor Toegang is het zaterdag opnieuw druk.
  • Er zijn de komende weken nog eens 175.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor mensen die liever deze prik krijgen dan het vaccin van Moderna of Pfizer.
  • Het dragen van mondkapjes is vanaf deze zaterdag op veel plekken niet meer verplicht.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

21.34

Meeste afspraken Testen voor Toegang afgehandeld


De meeste van de 100.000 afspraken die voor zaterdag waren gemaakt bij Testen voor Toegang, zijn afgehandeld. Er was in de ochtend nog vertraging, door eerdere technische problemen die het gevolg waren van een hackpoging. Daardoor kwamen e-mails met de testuitslag later aan. Maar alles werkt weer naar behoren, meldt de Stichting Open Nederland.

"Verreweg het grootste deel van de 100.000 mensen heeft hun testuitslag ontvangen en ook de supporters voor de wedstrijd Denemarken-Wales zijn op tijd binnengekomen bij de ArenA met hun testuitslag. Voor enkele duizenden mensen wordt de achterstand nog weggewerkt. Wij werken er hard aan om dit op te lossen maar wij kunnen helaas niet garanderen dat iedereen vanavond nog hun testresultaat krijgt. Sommige resultaten volgen mogelijk pas in de nacht of morgenochtend. Wij vragen hiervoor begrip", aldus Open Nederland.

17.28

LSVb: geef studenten in september volledig fysiek onderwijs


De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat hogescholen en universiteiten in september weer helemaal heropenen en dat studenten volledig fysiek onderwijs krijgen. "Studenten hebben door de coronacrisis te veel tijd alleen in hun kamer doorgebracht. Je ziet dat het daardoor steeds slechter gaat met hun mentale gezondheid. Het is essentieel dat het onderwijs in september weer volledig op locatie plaatsvindt", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene.

De vakbond wijst erop dat onlinelessen geen vervanging mogen zijn voor fysiek onderwijs. "Tijdens onlinelessen mis je sociaal contact en discussie. Dat is niet alleen slecht voor de mentale gezondheid van studenten, maar ook voor de onderwijskwaliteit. We zien ook dat veel studenten door corona studievertraging oplopen. En dat terwijl het hoger onderwijs veilig open kan", aldus de voorzitter.

15.28

Afgelopen etmaal geen meldingen van sterfgevallen door corona


De afgelopen 24 uur zijn er geen nieuwe sterfgevallen door corona vastgesteld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is voor het eerst sinds 7 september. Er kwamen tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 569 meldingen binnen van nieuwe coronabesmettingen. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 655 coronagevallen.

In onze provincie zijn 97 nieuwe coronabesmettingen gemeld tussen vrijdag en zaterdag. Dat meldt het RIVM. Een dag eerder ging het om 85 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.19

Hugo de Jonge meldt 15 miljoenste prik

Ruim vijf miljoen mensen in Nederland zijn volledig gevaccineerd en meer dan vier miljoen gedeeltelijk. Dat meldt minister Hugo de Jonge. Op het coronadashboard van de overheid staat de teller op bijna 14.700.000 vaccinaties, maar die zou nog bijgewerkt moeten worden. De vaccinatiebereidheid ligt volgens de minister op 87 procent.

Wachten op privacy instellingen...
13.26

Lange wachtrij Oranjefans bij fanzone in Boedapest

Het is zaterdag in Boedapest al behoorlijk druk met Oranjefans. Een dag voor de achtste finale van het Nederlands elftal tegen Tsjechië op het Europees kampioenschap voetbal staan de supporters in een lange rij voor het City Park Ice Rink. In het stadspark is een fanzone ingericht. Om daar zondag in aanloop naar het duel met de Tsjechen naar binnen te mogen, hebben mensen een groen polsbandje nodig. Veel supporters halen het bandje deze zaterdag al op. Naast hun paspoort moeten ze een negatieve PCR-test laten zien bij een van de balies.

13.19

'Weer druk bij Testen voor Toegang, maar loopt goed door'

In de teststraten van Testen voor Toegang is het zaterdag opnieuw druk. Dat laat de Stichting Open Nederland, het bedrijf achter deze testfaciliteit weten. "Net als vrijdag zijn meerdere plekken volgeboekt. Maar op dit moment lijkt alles goed door te lopen", vertelt een woordvoerder. Mensen die zich vrijdag meldden bij de teststaat moesten soms uren wachten. Deze vertraging had te maken met een hackpoging. Die leidde tot technische problemen en lange wachttijden.

Drukte bij het Testen voor Toegang (foto: ANP 2021/Paul van Riel).
Drukte bij het Testen voor Toegang (foto: ANP 2021/Paul van Riel).
11.48

Nachtclubs willen zo snel mogelijk van toegangstesten af

Als het aan de nachtclubs ligt vervallen de toegangstesten zo snel als mogelijk. Door de coronatestverplichting zullen jongeren mogelijk besluiten een clubavond te laten schieten of ze melden zich met het verkeerde toegangsbewijs aan de deur. Ook vragen de clubeigenaren zich af of er wel voldoende testcapaciteit is, zeker als straks ook het festivalseizoen weer losbarst.

10.41

'Verdere kaalslag in de winkelstraat niet te voorkomen'

Een verdere kaalslag in de winkelstraat lijkt niet te voorkomen. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie van non-foodwinkels INretail op het moment dat Nederland weer verder van het coronaslot af is. Gemeenten zouden volgens de organisatie met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen goed moeten nadenken over wat ze in de toekomst willen met de stads- en dorpscentra.

10.20

Mondkapjes geschikt voor hergebruik

Wim Daniëls staat nooit met de mond vol tanden. De taaldeskundige uit Eindhoven weet ook woord en beeld vaak op originele wijze met elkaar te verbinden. Of hij zelf de mannen in een deze ochtend verstuurd tweetje zover heeft weten te krijgen om het mondkapje een andere bestemming te geven, is de vraag. Mogelijk heeft hij wel nagedacht over een andere naam. Bilkapje? Kontkapje?

Wachten op privacy instellingen...
10.06

Nog meer Janssen-vaccins

Er zijn de komende weken nog eens 175.000 Janssen-vaccins beschikbaar voor mensen die liever deze prik krijgen dan het vaccin van Moderna of Pfizer. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze vaccins komen bovenop de 200.000 extra Janssen-vaccins die beschikbaar waren. Voor die eerste 'lading' zijn al veel afspraken ingepland. Van de eerste 200.000 Janssenvaccins waren er vrijdagavond nog ongeveer 15.000 over.

Wachten op privacy instellingen...
7.15

In juli veel minder festivals dan in 2019

Ondanks de versoepelingen voor grote evenementen, staan in juli nog niet heel veel festivals op de agenda. Dat laat de nieuwssite Festivalinfo aan het ANP weten. Er zijn de komende maand 49 festivals te bezoeken en dat zijn er bijna honderd minder dan in juli 2019, toen nog niemand van het coronavirus had gehoord. Sommige evenementen zijn wel verplaatst naar later in de zomer of in het najaar.

6.40

College bestrijdt verhalen rond vaccins

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) blijft strijden tegen de desinformatie over de vaccins tegen het coronavirus. Dit zegt voorzitter Ton de Boer in het Algemeen Dagblad. Het college werd ooit in het leven geroepen om vaccins goed te keuren, maar er gaan veel verhalen rond over de coronavaccins en daar heeft het de handen aan vol.

De Boer: "Voor een gedeelte is het onwetendheid van mensen. Een deel is gaan geloven in complotten. Wij proberen er steeds de feiten tegenover te zetten. Ik snap alle opwinding ook wel. Het is ongekend, een pandemie, alle maatregelen en schade voor de economie die daarbij komen kijken, dat plotseling iedereen gevaccineerd moet worden. Maar ja, wat slikken en drinken we allemaal? Ik kan u verzekeren dat dat veel gevaarlijker is dan het coronavaccin."

De meest hardnekkige misverstanden die De Boer vaak leest en hoort zijn dat het om een experimenteel vaccin zou gaan, dat het gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en dat het bijwerkingen op lange termijn zou kunnen geven. De Boer: "Experimenteel, dat is gewoon een onjuiste term."

4.50

‘Mensen onder 30 jaar hadden het zwaar’

De mentale gezondheid van jongeren kreeg een flinke optater in de eerste maanden van dit jaar, is te lezen in Trouw. Dertigminners voelden zich in deze periode - toen er een strenge lockdown met avondklok gold - bijna dubbel zo vaak uitgeput dan gemiddeld, ook voelden ze zich vaker lusteloos en somber en sliepen ze slechter. Dit blijkt uit een Lifelines-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG onder 30.000 inwoners van Noord-Nederland.

4.40

‘Kabinet verkeek zich op prikstart’

Het kabinet heeft zich pijnlijk verkeken op de start van de vaccinatiecampagne, in januari dit jaar. Door niet te kiezen voor een snelle symbolische eerste prik kleeft er nog altijd een faalfactor aan het prikprogramma, terwijl Nederland de schade allang heeft ingehaald. De weg naar heropening was eveneens een worsteling, met een felle strijd over lockdownregels en frustraties in het kabinet. Ministers doen een boekje open in het Algemeen Dagblad en de Brabantse kranten.

"We hadden geen idee wat het precieze effect was", zegt een bewindvoerder. "Het exacte moment van beginnen maakt op termijn epidemiologisch niets uit, maar we hebben qua beeldvorming onderschat wat dit betekent", verklaart een collega.

00.00

Nachtelijk vertier in horeca weer mogelijk

Formeel zouden vanaf vrijdag middernacht discotheken en nachtclubs weer open mogen gaan. Ook cafés mogen dan weer na tien uur 's avonds open blijven. Op een aantal plekken gold deze verruiming van de coronamaatregelen echter al vanaf vrijdagavond tien uur. Hierdoor werd voorkomen dat een kroeg twee uur dicht moest blijven waarna om twaalf uur de zaak kon worden heropend.

00.00

Mondkapjes op veel plekken niet meer verplicht

Vanaf deze zaterdag vervalt na bijna zeven maanden op de meeste plekken de mondkapjesplicht, zoals in winkels. Eén van de meest opzichtige én controversionele maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus geldt nog wel in het openbaar vervoer, zoals in de trein of bus, op vliegvelden en in vliegtuigen, maar ook op plekken rond het openbaar vervoer, zoals bij haltes, perrons en op stations. Ook geldt mondkapje op in taxi's, op veerboten en touringcars, maar ook in gangen in het voortgezet onderwijs. Elders is het mondkapje af. Bovendien blijft de Eigen Verklaring uitzondering mondkapjesplicht overeind voor mensen die door een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.