Crystal methlab in verhuurde schuur: 'kwetsbaar' echtpaar krijgt werkstraf

6 juli 2021 om 15:22 • Aangepast 7 juli 2021 om 14:45
nl
Een echtpaar uit Zundert moet een werkstraf uitvoeren omdat ze hun schuur hadden verhuurd aan drugscriminelen. De man achter het lab gaat wél de cel in: hij kreeg ruim 4 jaar van de rechtbank. En een boete van 20.000 euro.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het lab werd vorig jaar zomer ontdekt aan de Achtmaalsebaan net buiten Zundert. Het heeft vermoedelijk een paar maanden gedraaid en er werd crystal meth gemaakt. Door de chemische reacties binnen was de betonnen vloer zwaar aangetast.

Het echtpaar van 61 en 58 jaar oud werd meteen opgepakt voor medeplichtigheid. Daar zijn ze ook voor veroordeeld. Ze kregen ieder 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk. Het echtpaar maakte zelf geen drugs in de schuur.

Huis jaar dicht
De rechtbank kon een celstraf opleggen, gezien de ernst van de zaak. Maar er werd rekening gehouden met hun situatie. Zo hebben de man en vrouw geleden in de cel toen ze in voorarrest zaten. Hun gezondheid zal er onder lijden als ze opnieuw de cel in hadden gemoeten. Bovendien was hun huis een jaar dicht op last van de burgemeester van Zundert. Het gevaar op herhaling is klein. De man en vrouw blijven wel beide nog een tijdje onder reclasseringstoezicht staan.

De rechtbank stelde dat dit soort situaties van drugslabs vaker voorkomen en dat als mensen wegkijken of zelfs toestemmen ze het probleem in stand houden.

Man uit Oosterhout
Ze hadden hun schuur verhuurd. Pas later werd de man achter het lab opgespoord, mede dankzij chats uit de grote Encrochat-hack van de politie. De berichten leidden naar een Oosterhouter.

De politie ontdekte dat hij ook had te maken met een garagebox in Zundert waarin ketels stonden voor een drugslab. Ook daarvoor is hij veroordeeld. Hij kreeg in totaal 50 maanden cel, wat neerkomt op ruim vier jaar.

Een vierde verdachte uit Teteringen kreeg een werkstraf van 150 uur en vier maanden voorwaardelijk. Hij heeft spullen vervoerd vanuit Tilburg naar de garagebox in Zundert.

Mogelijk waren er nog meer mensen bezig met de drugs omdat het echtpaar bij de politie ook sprak over Limburgse mannen. Maar die zijn niet of nog niet opgespoord.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.