Azc in Overloon moet dicht: COA begrijpt en betreurt besluit gemeenteraad

9 juli 2021 om 09:21 • Aangepast 10 juli 2021 om 09:14
nl
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betreurt het besluit van de gemeente Boxmeer om na mei volgend jaar te stoppen met het asielzoekerscentrum (azc) in Overloon. Aanleiding is de aanhoudende overlast door een deel van de bewoners van de opvang.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Door het besluit van de gemeenteraad wordt de bestuursovereenkomst voor het azc, die in mei 2022 afloopt, niet verlengd. Het COA heeft wel begrip voor de volgens haar zorgvuldige en genuanceerde wijze waarop de gemeenteraad donderdagavond tot zijn beslissing is gekomen.

"Wij kunnen en mogen geen onderscheid maken."

De gemeente Boxmeer had geëist dat zogeheten veiligelanders niet meer in Overloon zouden worden opgevangen. Zij worden gezien als de rotte appels in de mand. “Maar”, laat het COA weten, “wij kunnen en mogen geen onderscheid maken. Elke vluchteling die hier asiel aanvraagt, wordt opgevangen en begeleid. We konden om die reden ook geen gehoor geven aan de eis vanuit Boxmeer om sommige asielzoekers niet meer in het asielszoekerscentrum in Overloon op te vangen.””

Het COA zegt zich bewust te zijn van de overlast die omwonenden en ondernemers, maar ook eigen medewerkers en medebewoners de laatste paar jaar in de omgeving van het azc hebben ervaren en neemt dat heel serieus.

Samen met alle betrokken instanties zoals de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie, heeft het COA al een groot aantal maatregelen genomen om deze overlast tegen te gaan en te voorkomen. De opvangorganisatie laat weten dat ze hiermee doorgaat.

“De komende periode gaan we actief aan de slag met een aantal aanvullende wensen op dit vlak vanuit de gemeente Boxmeer en haar inwoners”, zo staat in een verklaring.

"We willen niet dat de omgeving overlast heeft van een handjevol probleemgevallen."

“We willen niet dat de omgeving overlast heeft van een handjevol probleemgevallen die het bovendien verpesten voor de grote groep kwetsbare asielzoekers die huis en haard hebben verlaten, op zoek naar een veiliger toekomst”, aldus het COA. In het azc in Overloon verbleven eind vorige maand nog bijna vijfhonderd bewoners, van wie zeker 20 procent uit Syrië komt.

Het azc zit sinds 2014 in een voormalige gevangenis. De eerste jaren leverde dat volgens het college van Burgemeester en Wethouders geen problemen op. Sinds enige tijd wel. Onder meer de Dorpsraad Overloon maakte zich sterk voor sluiting, op zijn site wordt summier en zonder commentaar melding gemaakt van het raadsbesluit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.