LIVEBLOG

Coronanieuws: bijna drie keer zoveel coronabesmettingen als een dag eerder

10 juli om 06:00 • Aangepast 12 juli om 10:34
De teststraat in Breda. (Foto: Collin Beijk)
De teststraat in Breda. (Foto: Collin Beijk)
Ook deze zaterdag hielden we je in het liveblog op de hoogte over de ontwikkelingen van het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In een dag tijd zijn er 1486 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd
  • Jongeren die zijn geboren in 2008 kunnen vanaf deze zaterdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie.
  • Nederlanders kiezen dit jaar vanwege het coronavirus massaal voor de autovakantie.
  • Ruim 3,1 miljoen mensen keken vrijdagavond naar de persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

22.35

Gedragswetenschapper: zelfreflectie miste in de persconferentie

Reint Jan Renes, gedragswetenschapper aan de Hogeschool van Amsterdam, miste vrijdagavond op de coronapersconferentie zelfreflectie van demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. De bewindspersonen hadden niet anderen de schuld moeten geven van het sterk toegenomen aantal coronabesmettingen, maar beter kunnen zeggen dat ze zelf "beslissingen hebben genomen die achteraf niet heel erg verstandig waren", aldus Renes in Nieuwsuur. "Dat miste ik gister heel erg".

19.40

Flinke terugval in testafspraken na persconferentie


Veel mensen hebben zaterdag hun testafspraak bij Testen voor Toegang afgezegd na de persconferentie van vrijdagavond. De testorganisatie hield rekening met 50.000 geplande testafspraken, maar er zijn uiteindelijk maar 16.000 testen uitgevoerd, meldt een woordvoerder. Op vrijdag werden er nog ruim 102.000 testen gedaan.

Door de nieuwe maatregelen zijn er ineens een stuk minder toegangsbewijzen nodig. Zo maakten demissionair zorgminister Hugo de Jonge en demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond tijdens een persconferentie bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet meer gehouden mogen worden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Het is een van de maatregelen van het kabinet om het groeiend aantal besmettingen met het coronavirus te stoppen.

17.05

Scholen, kerken en terrassen weer open in Suriname


Hoewel het aantal coronabesmettingen in Suriname maar langzaam terugloopt, heeft de regering toch besloten de lagere scholen vanaf woensdag weer te laten beginnen. Ook kerken en andere gebedshuizen mogen weer open, net als de terrassen van horecagelegenheden.

De lagere scholen zijn het huidige schooljaar op enkele weken na dicht geweest. Hoewel het Surinaamse schooljaar nog maar een week of zes te gaan heeft tot de vakantie begint, heeft het ministerie toch besloten deze laatste weken wel les te geven.

16.05

Woede en verslagenheid in festivalwereld: 'Het vertrouwen is volledig weg'


De woede in de festivalwereld is groot na de persconferentie vrijdagavond. "Zonder grondslag is van de ene op de andere dag de stekker eruit getrokken", zegt organisator Johan Dortmans. Hij overweegt een stap naar de rechter nu 7th Sunday: Live Again! dit weekend niet door kan gaan. Festivalorganisator ID&T, waar onder meer Decibel onder valt, kondigde vrijdagavond al een gang naar de rechter aan.

Duizenden mensen zouden dit weekend losgaan in Erp (7th Sunday: Live Again!) of Haaren (Beetje Dansen en Reawake). Maar de realiteit is anders. Nog voordat er überhaupt gefeest is, moet het festivalterrein worden afgebroken.

Wachten op privacy instellingen...
15.23

Ook landelijk veel nieuwe besmettingen, meer dan tienduizend

Voor het eerst sinds 25 december zijn meer dan 10.000 nieuwe coronagevallen vastgesteld in één dag tijd. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 10.345 meldingen van positieve tests. Dat is negen keer zo veel als het aantal van vorige week zaterdag. Dat is een stijging van 49 procent ten opzichte van de bijna 7000 positieve tests die het RIVM vrijdag meldde.

De 10.345 nieuwe gevallen zijn er meer dan die van afgelopen zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag bij elkaar. Per dag stijgt het aantal positieve tests met gemiddeld ruim 40 procent. Dat betekent dat het record in zicht komt. Op 20 december meldde het RIVM 12.997 coronagevallen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 31.295 mensen positief getest, het hoogste niveau sinds 20 mei. De week ervoor werd het coronavirus vastgesteld bij 5144 mensen. Dat is een stijging van meer dan 500 procent.

15.18

1486 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Er zijn in de voorbije 24 uur 1486 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat is bijna drie keer zoveel als een dag eerder. Vrijdag waren het er 556 nieuwe positieve tests.

Wachten op privacy instellingen...
14.26

Kermis in Budel-Schoot gaat door, maar zonder horecaplein

De kermis in Budel-Schoot gaat ondanks de nieuwe coronamaatregelen, gewoon door. Dat laat de gemeente weten. De maatregelen hebben daar geen gevolgen voor. Voor het horecaplein ligt dat anders, daar zou wel een andere opzet gemaakt moeten worden, om het binnen de coronaregels te kunnen organiseren. Daarom is besloten door organisator Jong Nederland dat de activiteiten daar dot jaar niet door kunnen gaan.

12.40

OMT twijfelt aan voldoende werking van Janssen-vaccin na twee weken

Het Outbreak Management Team twijfelt eraan of het Janssen-vaccin, waarvoor één prik voldoende is, na veertien dagen voldoende bescherming biedt tegen de zogeheten deltavariant die flink is opgerukt in Nederland. Vooral jongeren melden zich voor deze vaccinatie, omdat ze dan sneller naar een evenement kunnen of uit kunnen gaan.

Sinds de versoepeling eind juni mochten mensen meteen na het prikken naar binnen, terwijl bekend was dat een vaccin niet meteen werkt. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge vond de voordelen opwegen tegen de nadelen, maar nadat er enkele corona-uitbraken waren, wijzigde hij dat beleid onlangs. Jongeren moeten toch eerst weer twee weken wachten na een prik voordat ze kunnen uitgaan.

12.20

Voldoende vaccins geleverd voor inenten zeventig procent EU-bevolking

De EU-landen hebben genoeg coronavaccins geleverd gekregen om zeventig procent van hun volwassen bevolking volledig in te enten. Daarmee heeft de Europese Unie haar woord gehouden, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zo'n vijfhonderd miljoen doses zijn tegen zondag verdeeld over de 27 lidstaten. De vaccinatiecampagne is sinds begin dit jaar enorm versneld, waarmee de gezamenlijke aanpak en inkoop volgens haar een succes zijn.

12.19

'Niet eerlijk dat jongeren nu de schuld krijgen'

Het is onterecht dat het jongeren wordt aangerekend dat het aantal coronabesmettingen snel stijgt, zegt voorzitter Ama Boahene van de Landelijk Studentenvakbond. Na de persconferentie van vrijdagavond waarin nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd, heerst dan ook een vervelend gevoel onder jongeren. "Iedereen heeft zich aan de regels gehouden, dansen en uitgaan mochten weer, en nu lijkt het de schuld van de jongeren dat de vrijheden teruggedraaid moeten worden en het slechter gaat."

12.18

Veel vragen over verkorten periode tussen vaccinaties


Bij het callcenter van de landelijke koepel GGD GHOR Nederland komen zaterdag veel vragen binnen over het verkorten van de periode tussen coronavaccinaties. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de tijd die zit tussen de eerste en tweede vaccinatie de komende weken korter en "flexibel" wordt.

11.46

Offroad Budel afgelast


Het evenement Offroad Budel, dat 9 en 10 oktober zou plaatsvinden, gaat niet door. Dat laat de organisatie weten. "Binnen de coronamaatregelen die nu gelden, kunnen we geen veilig Offroad Budel organiseren zonder afbreuk te doen aan het evenement. Denk met name aan het aantal deelnemers, terreinen en routes, en natuurlijk de sfeer. Mochten de richtlijnen versoepelen is het, in verband met de lange benodigde voorbereidingstijd, niet meer haalbaar om het evenement alsnog te organiseren."

11.26

Verkoop scooters verder gestegen door coronacrisis


De verkoop van nieuwe scooters is in het eerste halfjaar van 2021 verder gestegen. Dat komt doordat mensen vanwege de coronapandemie nog steeds vaak kiezen voor individueel vervoer. Dat melden RAI Vereniging en dataleverancier RDC. In de eerste helft van het jaar werden 39.455 nieuwe scooters verkocht, tegen 36.305 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging van 8,7 procent. De toename volgt op de forse stijging van 23,7 procent in het eerste halfjaar van 2020 ten opzichte van voor de coronacrisis.

10.51

Risiconiveau regio's gaat omhoog door oplopende besmettingen


De corona-risiconiveaus in de veiligheidsregio's gaan omhoog vanwege het sterk opgelopen aantal besmettingen. Uitgaande van de cijfers op vrijdag zal het niveau in twee regio's uitkomen op het hoogste niveau van 'zeer ernstig'. In tien andere regio's gaat het dan naar 'ernstig' en in dertien regio's wordt het niveau 'waakzaam'. Demissionair minister Hugo de Jonge schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vermeldt niet om welke regio's het gaat.

10.44

Jongeren geboren in 2008 kunnen vaccinatieafspraak maken


Jongeren die zijn geboren in 2008 kunnen vanaf deze zaterdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Jongeren van 12 tot en met 15 jaar oud besluiten na overleg met ouders of verzorgers of ze gevaccineerd willen worden. Als ze dat willen, krijgen ze bij de GGD het vaccin van Pfizer/BioNTech. Vanaf 16 jaar mogen jongeren zelf beslissen of ze wel of geen prik halen. Het kabinet besloot kortgeleden dat na het prikken van jongeren vanaf 12 jaar met een medisch risico, nu ook gezonde tieners mogen worden gevaccineerd.

Wachten op privacy instellingen...

10.00

Toeschouwers toegestaan bij wedstrijden PSV

Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen mogen bij de oefenwedstrijd van PSV tegen het Griekse PAOK volgende week woensdag 23.500 toeschouwers aanwezig zijn. Alle kaarthouders ontvangen maandag een mail met belangrijke bezoekersinformatie. Daarin vinden ze de voorwaarden van de Corona Check die de overheid aan een wedstrijdbezoek stelt en het tijdslot waarmee de Eindhovense voetbalclub werkt.

08.07

Ruim 3,1 miljoen kijkers voor coronapersconferentie

Ruim 3,1 miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar de persconferentie over de aangescherpte coronamaatregelen van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat meldt Stichting KijkOnderzoek. De uitzending op NPO 1 was met ruim 1,9 miljoen kijkers het best bekeken. RTL 4 volgt met 992.000 kijkers en via SBS6 keken nog eens 238.000 mensen. Het extra journaal op NPO 1 was bovendien het best bekeken programma van de hele dag.

Wachten op privacy instellingen...
06.13

Oprichters Hulptroepen sluisden geld naar commerciële bv

Sywert van Lienden en zijn partners van de stichting Hulptroepen maakten niet alleen voor hun mondkapjesdeal met de overheid gebruik van een commerciële vennootschap. Zeker honderden klanten betaalden hun rekeningen voor de aankoop van sneltesten en mondkapjes aan Relief Goods Alliance bv, zonder te weten dat het om een commerciële entiteit ging die los staat van de Hulptroepen, meldt Follow the Money op basis van onderzoek.

05.40

Overheid gaat minder dubbel betalen voor coronatests


De overheid gaat minder dubbel betalen voor PCR-coronatests. Zeven hoogvolumelaboratoria, die gegarandeerd worden betaald voor deze tests, krijgen nu het leeuwendeel van de testmonsters uit de GGD-teststraten. Dit gaat ten koste van kleinere laboratoria, die inkomstenderving vrezen, is te lezen in De Volkskrant.

04.03

Nederland kiest voor vakantie met de auto


Nederland gaat dit jaar massaal voor de autovakantie. Of dat nu in eigen land is of in Duitsland, Frankrijk, België, Italië of Oostenrijk maakt niet uit, want in noodgevallen wil de vakantievierder onmiddellijk zelfstandig naar huis kunnen afreizen, is te lezen in De Telegraaf.

03.30

Op dag 500 is het coronavirus terug van nooit weggeweest


Een rustige zomer zou het worden. Het coronavirus zou af en toe opduiken, her en der zouden plukjes mensen positief testen, maar over het algemeen zou het virus tijdens de warme maanden op de achtergrond sluimeren, in de slaapstand tot het begin van het snotterseizoen. De maatregelen konden met een gerust hart worden versoepeld. Dat is een illusie gebleken. Het aantal gevallen explodeert. Zaterdag is de 500e dag van de coronacrisis in Nederland en het virus is helemaal terug.

03.30

Na volledige vaccinatie nog twee weken wachten op groen vinkje


Mensen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus moeten vanaf zaterdag twee weken wachten tot zij op basis van hun vaccinatie een QR-code aan kunnen maken in de CoronaCheck-app. Zo'n 'groen vinkje' geeft toegang tot bijvoorbeeld horecagelegenheden en evenementen waar geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden.

02.07

Tijd tussen twee prikken wordt korter en flexibel

De tijd die zit tussen de eerste en tweede coronavaccinatie wordt volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid de komende weken korter en 'flexibel'. Hoeveel tijd het gaat schelen, vermeldt de minister niet in zijn brief aan de Tweede Kamer. Het aanpassen van deze zogeheten 'prikinterval' is mogelijk omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Door mensen sneller hun tweede prik BioNTech/Pfizer of Moderna te geven, zijn ze eerder beschermd.

01.43

Aantal coronavaccinaties onduidelijk door juridisch gesteggel

Het is nog steeds onduidelijk hoeveel coronavaccinaties er zijn gezet. Het RIVM en ICT-bedrijven hebben maandenlang gesteggeld over privacy, zo blijkt uit een reconstructie van Trouw. Softwarebedrijven pleitten in januari voor zorgvuldigheid terwijl het RIVM haast had, er werd immers al ingeënt. De juridische discussie liep zo hoog op dat huisartsen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen maandenlang niet alle vaccinatieregistraties konden opsturen naar het RIVM.

01.19

OMT wilde maatregelen al voor het weekend laten ingaan


De aangescherpte coronaregels, waaronder een sluitingstijd voor horeca om middernacht en het volledig sluiten van nachtclubs, hadden al voor dit weekend moeten ingaan. Dat adviseerde het Outbreak Management Team (OMT) tenminste in haar laatste spoedadvies. Het kabinet volgde dat advies niet op. De maatregelen gingen pas om zes uur zaterdagochtend in. Kroegen en clubs waren daardoor vrijdag nog open.

De afgelopen weekenden was het ouderwets druk op de (Korte) Heuvel in Tilburg (foto: Jack Brekelmans/SQ Vision Mediaprodukties).
De afgelopen weekenden was het ouderwets druk op de (Korte) Heuvel in Tilburg (foto: Jack Brekelmans/SQ Vision Mediaprodukties).
00.46

Nog veel vragen bij festivals na aangescherpte maatregelen


Bij de festivals die de komende weken zouden plaatsvinden leven nog veel vragen. De meeste organisatoren laten via de website of via sociale media weten binnenkort met meer informatie voor tickethouders te komen. Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdag bekend dat meerdaagse festivals tot half augustus niet mogen doorgaan. Eendaagse evenementen mogen minder bezoekers ontvangen, die bovendien allemaal moeten zitten.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...