Video

4000 mensen staan in de rij voor kaas van de monniken: 'Hartverwarmend'

10 juli 2021 om 17:08 • Aangepast 12 juli 2021 om 10:35
nl
Het was zaterdagochtend een drukte van jewelste bij abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. Vanaf de abdij stond een lange rij mensen tot ver in de straat. Ruim vierduizend mensen kwamen daar namelijk kaas ophalen. De monniken zijn inmiddels van hun kaasoverschot van 15.000 kilo af.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Wie zaterdagochtend de Eindhovenseweg richting de abdij opreed, werd begroet door de vele auto's die overal in de berm geparkeerd waren. Op straat stond een lange rij mensen. Kaasliefhebbers uit heel Nederland kwamen speciaal voor de kaas van de monniken. Problemen met de lange rij en de drukte had niemand. "We staan lekker in het zonnetje en het is zaterdag. Heerlijk", vertelt een wachtende man.

"Het voelt alsof je bij de Efteling staat."

"Het voelt een beetje alsof je bij de Efteling staat. Ik miste alleen nog de bordjes die aangeven dat je nog een half uur in de rij moet staan", vertelt een man die net wat kazen heeft afgehaald. Een andere mevrouw heeft ook zo'n halfuur in de rij gestaan. "We hebben hiervoor ook nog twintig minuten erover gedaan om een parkeerplek te vinden. Maar ik hou wel van een kaasje, dus als je dan ook nog de monniken los kunt maken van alle kaas die ze over hebben, is dat mooi."

In de abdij in Berkel-Enschot maken de broeders zelf kaas en bier. Ze zijn het bekendst van hun bier, La Trappe. Elke biersmaak heeft zijn eigen kaas zoals Dubbel, Blond en Isid’or. De kaas is niet in de supermarkt te vinden en vanwege de coronacrisis was de horeca dicht. Het gevolg: de broeders zaten met een overschot van 15.000 kilo kaas. Om daar vanaf te komen, startten ze online een actie. Dat werkte, het liep al snel storm.

"Mooi om te zien hoe mensen massaal te hulp zijn geschoten!"

Zaterdag konden mensen hun bestelling tussen negen en twaalf uur 's ochtends af komen halen bij de abdij. "Deze drukte is geweldig. Mooi om te zien hoe dit zo'n succes geworden is en mensen massaal te hulp zijn geschoten", vertelt de gelukkige broeder Bernardus. "We zijn alle 15.000 kilo kaas kwijt. En dat in zo'n tien dagen. Dat is gigantisch!"

Broeder Bernardus is blij dat alle kaas is verkocht.
Broeder Bernardus is blij dat alle kaas is verkocht.

De opbrengst van de kaas gaat naar een goed doel. De monniken bouwen een school in Oeganda. "Het is hartverwarmend dat zoveel mensen ons goede doel komen steunen. Nu kunnen we het project afronden."

"Auto's werden niet altijd op een verantwoorde plek neergezet."

De tientallen auto's in de berm en de grote groep mensen merkte de politie ook op. Agenten brachten al snel een bezoekje aan de abdij.

"We hadden hier alles in goede banen geleid, maar de parkeeroverlast leidde tot wat problemen. Voor zoveel mensen is hier natuurlijk geen parkeergelegenheid, dus auto's werden niet altijd op een verantwoorde plek neergezet. Daar was de politie terecht een beetje boos over", vertelt broeder Bernardus.

Na één uur 's middags was de rij mensen eindelijk weggewerkt. "Wat een megasucces! Mensen uit heel het land kwamen hierheen. Wauw", zegt een van de verkopers.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.