Speciekuipmoord Steenbergen: loodgieter eindelijk begraven, proces gestart

12 juli 2021 om 10:57 • Aangepast 13 juli 2021 om 09:38
nl
In de rechtbank van Breda is maandagochtend de rechtszaak begonnen over de geruchtmakende speciekuipmoord. Vier verdachten staan terecht voor de gewelddadige dood van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden, ruim twee jaar geleden. Het slachtoffer is pas begraven, zo werd maandag bekend.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De verdachten waren mogelijk uit op zijn geld, denkt de politie. Ze ontvoerden hem, doodden hem, zaagden het lijk in stukken en dumpten lichaamsdelen in het riool en Schelde-Rijnkanaal.

Begrafenis
In de zaal zitten maandag, net zoals bij de voorgaande zittingen, veel nabestaanden, onder wie de familie van het slachtoffer. Aan het begin van de zitting maakte de rechtbankvoorzitter bekend dat onlangs de begrafenis is geweest van Johan.

Drie nabestaanden claimen in totaal 360.000 euro schadevergoeding. Het proces gaat de hele week duren. Dinsdag worden de strafeisen verwacht.

Bus
De Belgische loodgieter Johan van der Heyden verdween spoorloos in juni 2019. De politie ontdekte dat zijn bus naar Nederland was gereden. Een snelwegcamera fotografeerde de bus bij Ossendrecht. Maar het vreemde was dat er iemand anders achter het stuur zat. En er reed iemand achter.

Het spoor leidde naar een woonwagenkamp in Steenbergen en de politie pakte vier verdachten.

Rol verdachten
Het OM zegt dat Edna V. (41) en Wanda van R. (41) het slachtoffer in België hebben ontvoerd, vastgebonden en gedrogeerd. Daarna is de Belg naar Steenbergen gebracht. Cheyenne (20), de dochter van Edna, zou daarbij hebben geholpen. Ze zou Johan hebben bewaakt en op de uitkijk hebben gestaan.

De Belg is volgens het OM dagenlang vastgehouden in zijn eigen bus. Daarna is hij vermoord door Nicky S. (32) uit Bergen op Zoom. Hij zou het lijk in stukken hebben gezaagd, verbrand en weggegooid in het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw Vossemeer. Pas een half jaar later werden de eerste lichaamsresten gevonden. Zijn complete stoffelijke overschot is nooit gevonden.

Nicky S. heeft altijd ontkend dat hij de Belg doodde. Alle verdachten wijzen naar elkaar.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.