Kermis FM toch te zien op lokale omroepen in Tilburg en Goirle

14 juli 2021 om 17:46 • Aangepast 14 juli 2021 om 22:11
nl
Kermis FM is dit jaar toch deels te zien bij de lokale omroepen van Tilburg en Goirle. Eerder tikte het Commissariaat van de Media beide omroepen nog op de vingers voor het uitzenden van het commerciële Kermis FM. De uitzendingen worden ingrijpend aangepast zodat de kermiszender toch kan worden doorgegeven. Het bereik van Kermis FM wordt flink groter. Voor het eerst is het radiostation ook landelijk via DAB+ te ontvangen.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Omroep Tilburg stopte in 2019 met het doorgeven van Kermis FM op televisie. De lokale omroep overtrad de Mediawet volgens het Commissariaat van de Media als ze de kermiszender toch zouden doorgeven. Kermis FM zag dat toen anders en ging in zee met de lokale omroepen in Goirle en Hilvarenbeek. Alleen kregen ook zij vorig jaar een tik op de vingers van de mediahandhaver.

"Hoe meer samenwerking, hoe beter."

Hoofdredacteur Ron Schuurkes van Omroep Tilburg is blij. "Er is nu duidelijkheid en ik kijk ernaar uit om weer samen te werken." Wat hem betreft is de Tilburger er alleen maar bij gebaat als er overal uitgebreid verslag wordt gedaan van de kermis. "Hoe meer samenwerking, hoe beter. Zolang we maar aan de Mediawet voldoen." De boetes en sancties liegen er namelijk niet om.

Dat de Tilburgse omroep Kermis FM niet meer doorgaf, zorgde voor veel commotie, tot in de gemeenteraad toe. De kou is nu uit de lucht. "We hebben toen nooit van het Commissariaat te horen gekregen dat het doorgeven zoals we deden niet mocht", vertelt Kermis FM-voorzitter Gijs Brekelmans. Toen vond hij dat wet te streng werd nageleefd en gehandhaafd.

Inmiddels ziet hij dat anders, maar hij baalt wel van de enorme concessies die Kermis FM moet doen. "In de tv-uitzendingen voor de lokale omroepen zijn onze logo's niet te zien, onze naam mag niet genoemd worden en we mogen ook niet onze Kermis FM-shirts dragen." Alleen de naam Kermis FM wordt door de mediawaakhond al als commerciële uiting gezien. Een publieke omroep mag die niet zomaar uitzenden.

"Het is cru dat we als commercieel worden gezien."

Kermis FM is een stichting en maakt geen winst en niemand krijgt er salaris. De evenementenzender kan vooral bestaan door subsidies en de inzet van vrijwilligers. En dat is niet heel anders dan bij de lokale omroep. "Het is cru dat we als commercieel worden gezien, want we verdienen niets met Kermis FM. Vrijwilligers moeten zelfs vijftig euro inleggen zodat we eten en drinken voor ze kunnen kopen", legt de voorzitter Brekelmans uit.

Om ervoor te zorgen dat alle tv-items en uitzendingen aan de strenge regels van de mediawet voldoen, neemt Kermis FM alles op voor Omroep Tilburg en Omroep Goirle. "Wij moeten er simpelweg voor zorgen dat bij hun onze naam niet genoemd wordt of in beeld komt", legt Brekelmans uit. Op de eigen kanalen van Kermis FM mag dat uiteraard wel en gebeurt dat ook gewoon.

"Kinderen nemen het station over."

Kermis FM heeft een nieuw onderkomen gevonden aan de Burgmeester Brokxlaan bij Ontdekstation013. "Er komt ook woensdag een kindermiddag. Kinderen nemen dan het station over en gaan echt radio en tv maken", vertelt Brekelmans enthousiast.

Door de coronapandemie kan Roze Maandag voor het tweede jaar niet doorgaan. In samenwerking met Omroep Brabant zendt Kermis FM op 19 juli het Grote Roze Maandag Gala uit, rechtstreeks vanuit Theaters Tilburg. De show wordt gepresenteerd door Jordy Graat en Christel de Laat. De uitzendingen van Kermis FM starten op vrijdag 16 juli en gaan door tot en met zondag 25 juli.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.