'Ik ben geen monster', zegt Edna V. in rechtszaak over speciekuipmoord

14 juli om 13:59 • Aangepast 15 juli om 10:09
De drie hoofdverdachten, rechts Edna V. (tekening: Aloys Oosterwijk ANP)
De drie hoofdverdachten, rechts Edna V. (tekening: Aloys Oosterwijk ANP)
Edna V. heeft bekend dat ze heeft geholpen bij het op gruwelijke wijze laten verdwijnen van het dode lichaam van de Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56). "Ik ben geen monster", zo verdedigde ze zichzelf.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van ANP
Geschreven door

De Belg kwam in juni 2019 om het leven bij een mislukte en uit de hand gelopen poging om hem van zijn zwarte geld te beroven. Volgens het OM is de man zwaar afgetuigd in zijn rijdende bus en daarna doodgeslagen of mogelijk doodgeschoten.

Speciekuip
Daarna werd hij in een garage bij de woonwagen van Edna V. (41) in Steenbergen in stukken gezaagd en verbrand. De resten werden in twee big shoppers in een speciekuip gestopt. Die werd volgegoten met cement en enkele dagen later gedumpt in het Schelde-Rijnkanaal bij Nieuw-Vossemeer. Daar dook de politie de kuip een half jaar later op, na een anonieme tip.

Volgens de advocaat van Edna V. heeft ze nauwelijks meegeholpen om het slachtoffer af te persen en te doden. Daarom zou ze daarvan moeten worden vrijgesproken.

"De familie van Johan vroeg dinsdag waarom het stoffelijk overschot op zo'n verschrikkelijke manier was behandeld. Daar kon ze niet op antwoorden, omdat er geen logisch en rationeel antwoord is. Ze zei tegen me: 'Ik ben bang dat mensen me als monster zien, terwijl ik dat niet ben'. De raadsman legde uit dat Edna V. een naïeve en beïnvloedbare vrouw is, die niet durfde weg te lopen.

Vrijspraak
In de zaak klonken dinsdag strafeisen tot 22 jaar en tbs tegen Nicky S. uit Bergen op Zoom, die verantwoordelijk wordt geacht voor het fatale geweld. Tegen Edna werd tien jaar cel geëist omdat ze samen met twee anderen het plan bedacht om Van der Heyden te beroven en omdat ze meehielp bij zijn gijzeling.

Edna's dochter Cheyenne V. (20) zou volgens haar advocaat moeten worden vrijgesproken, omdat ze hooguit medeplichtig was bij het wegwerken van het lichaam. Medeplichtigheid was niet ten laste gelegd. Tegen haar was tien maanden cel geëist plus vijf maanden voorwaardelijk, omdat ze zou hebben geholpen bij het 'wegmaken' van het lijk, zoals dat heet. Zij ging mee naar de bouwmarkt waar onder meer een kettingzaag en cement werden gekocht.

Donderdag komen de advocaten van de twee hoofdverdachten Nicky S. en Wanda van R. aan de beurt. Tegen haar is twaalf jaar cel geëist.

De uitspraak is op 1 september.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...