Eurocircuit mag blijven, eindelijk duidelijkheid voor zes sportverenigingen

16 juli 2021 om 12:08
nl
De zes verenigingen die gebruik maken van het Eurocircuit in Valkenswaard mogen dit blijven doen. Het gebruik paste niet het bestemmingsplan uit 1977, maar de gemeente gaat een nieuw bestemmingsplan maken zodat dit gelegaliseerd kan worden. Dat besliste de gemeenteraad donderdagavond.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Op het Eurocircuit werden heel veel motorcrossrally's verreden. In de jaren zeventig werd het Achteruitrijden en de Caravanrace van het populaire tv-programma 'Ter land, ter zee en in de lucht' daar ook opgenomen. De toekomst van het Eurocircuit hield de betrokkenen al jarenlang bezig.

Actualiseren
In 2018 en 2019 nam de gemeente al stappen om het oude bestemmingsplan te updaten. Maar na een uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof bleek het nieuwe ontwerpbestemmingsplan juridisch niet houdbaar. Daarop besloot de gemeenteraad in oktober 2019 dit bestemmingsplan Eurocircuit niet aan te nemen.

Sindsdien werkte het projectteam Toekomst Eurocircuit aan een nieuwe visie op de toekomst. Vorig jaar begon de uitwerking van een aantal toekomstscenario’s. Die zijn met belanghebbenden en betrokkenen gedeeld en in april dit jaar werd inwoners naar hun mening gevraagd.

Eindelijk duidelijkheid
De betrokken verenigingen zijn:

  • MVV (motorsport),
  • NRV (rallysport),
  • ToerWielerClub De Kempen,
  • BMX-fietsclub Lion D’or,
  • schutterij Sint-Martinus Gilde,
  • politiehondenvereniging De Verdediger.

Tijdens de commissievergadering van 1 juli dit jaar benadrukten zij wat de onzekerheid met hen deed. De gemeente nam dat mee in haar besluit.

"Verschillende opties zijn overwogen, voor- en nadelen zijn afgewogen", laat wethouder Kees Marchal weten. "Nu is er eindelijk duidelijkheid voor alle betrokkenen van het Eurocircuit-terrein. De voorbereidingen voor de bestemmingsplanprocedure worden nu in gang gezet."

Het Haakje
Het besluit dat donderdagavond werd genomen houdt in dat het gebruik van het circuit door de zes verenigingen wordt gelegaliseerd. De gemeente zorgt dat de juiste vergunningen afgegeven worden, dat de rijtijden van de motorcross en rallycross duidelijk zijn en dat het bestemmingsplan op orde komt.

"De verenigingen hebben nu duidelijkheid dat ze mogen blijven en kunnen straks weer vooruit", legt een woordvoerster van de gemeente uit. "Dat is waarvoor we dit allemaal doen."

Daarnaast besliste de gemeenteraad om het achterliggende gebied Het Haakje te gebruiken voor de ontsluiting van het Eurocircuit. Dat was noodzakelijk, want het complex dreigde onbereikbaar te worden na de aanleg van de nieuwe N69 (Veldhoven-Hasselt), de afsluiting van de Mgr. Smetsstraat en de plannen om de Kempervennendreef autoluw te maken.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!