Video

Zo vertrok astronaut Oliver richting sterren: kijk hier de lancering terug

20 juli 2021 om 15:41 • Aangepast 26 juli 2021 om 13:36
nl
Oliver Daemen, 18 jaar: astronaut. De jonge Oisterwijker kan het zonder liegen toevoegen aan zijn CV op LinkedIn. Dinsdagmiddag vertrok hij vanaf het lanceerplatform in Texas met een raket richting de sterren, als vierde bemanningslid op de commerciële ruimtereis van Amazon-oprichter Jeff Bezos. En zo zag die lancering eruit.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Bekijk de beelden van de ruimtevlucht:

De liefde van Oliver voor de ruimtevaart begon met de animatieserie Thunderbirds. En tot dinsdagmiddag kwam hij niet dichter bij ruimtevaart dan dat. Maar inmiddels is hij dan echt astronaut, de jongste ooit zelfs.

Om iets na half drie stapte Oliver in de capsule van raket Blue Shephard, die Blue Origin speciaal voor commerciële ruimtereizen heeft ontworpen. En om twaalf over drie zei de presentatrice, die een live-uitzending rond de lancering aan elkaar praatte: "Let's light this candle." Er werd afgeteld in Texas en daar ging de raket de lucht in, grote uitlaatvlammen uitstotend.

Grote uitlaatvlammen bij landen van de booster (Beeld: livestream Blue Origin).
Grote uitlaatvlammen bij landen van de booster (Beeld: livestream Blue Origin).

Op de vlucht, die slechts een minuut of acht duurde, werd Oliver in de Blue Shephard vergezeld door 's werelds rijkste mens Jeff Bezos zelf, zijn broer Mark en de 82-jarige Amerikaanse Wally Funk, na piloot nu ook astronaut, de oudste ter wereld. Tijdens hun bijzondere trip konden ze weinig meer uitbrengen dan: "Weeewwww!"

De raket vloog in een paar minuten naar een hoogte van 107 kilometer. Daarmee heeft hij de dampkring verlaten. Op die hoogte zien astronauten de sterren, de kromming van de aarde en de rand van de atmosfeer.

"Heel erg bedankt, dat was geweldig."

Direct na de landing hadden ze wat meer tekst, zo was te horen via de boardradio: "We have a very happy crew in here, we want you to know." En daarna volgde een hele reeks van vreugdekreten, van 'It was amazing' tot 'That was incredible' en 'Best day ever'.

De eerste woorden van Oliver bij terugkeer op aarde waren: "Heel erg bedankt, dat was geweldig." Die woorden zal hij thuis wellicht nog eens herhalen richting zijn vader. Want hoewel je waarschijnlijk van een onbetaalbare ervaring kunt spreken, betaalde die er toch een hoop miljoenen voor. Hoeveel precies is niet bekend.

De vader van Oliver was de eerste betalende klant van Blue Origin.

Oliver Daemen (archieffoto)
Oliver Daemen (archieffoto)

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.