Raket van Oliver Daemen en Bezos staat klaar op lanceerplatform

20 juli 2021 om 13:43 • Aangepast 21 juli 2021 om 09:42
nl
De raket die de 18-jarige Oliver Daemen uit Oisterwijk richting de ruimte moet brengen, staat klaar voor de lancering. Hij is in de nacht van maandag op dinsdag (lokale tijd) geïnstalleerd op het lanceerplatform in Texas. Rond 15.00 uur Nederlandse tijd moet de raket beginnen aan de toeristische ruimtereis.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Naast Oliver Daemen zitten nog drie anderen in het vaartuig. Een van hen is Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde. Hij is de drijvende kracht achter het project. Bezos wil toeristische vluchten naar de rand van de dampkring verkopen. Daarvoor heeft hij een bedrijf opgericht, Blue Origin, dat de raket heeft ontwikkeld. Het vaartuig is al een paar keer getest zonder bemanningsleden en neemt nu voor het eerst mensen mee.

Jongste astronaut ooit
Als het vaartuig de dampkring verlaat, op een hoogte van 100 kilometer, is Oliver de jongste astronaut aller tijden. Ook is hij dan de vierde geboren Nederlander die in de ruimte is geweest, na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en André Kuipers.

Bezos is verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met andere multimiljardairs als Richard Branson (Virgin Galactic) en Elon Musk (SpaceX), die zich ook op ruimtetoerisme hebben gestort. Zij proberen elkaar af te troeven. Eerder deze maand vloog Branson met zijn eigen ruimtevliegtuig naar ongeveer 86 kilometer hoogte.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.