Liveblog

Coronanieuws: zonder afspraak vaccineren op veel plekken, GGD is bereikbaar

22 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 23 juli 2021 om 11:36
nl
Ook deze donderdag hebben we je via dit liveblog op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus, in én buiten Brabant.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

Liveblog

20.24

'Alleen volledig gevaccineerden toelaten'

Wanneer alle volwassenen straks de kans hebben gehad hun coronaprikken te halen, mogen alleen nog volledig gevaccineerden toegang krijgen tot openbare gelegenheden als cafés en festivals. Dit vindt 62 procent van de gevaccineerden, aldus een peiling van EenVandaag.

Het actualiteitenprogramma deed onderzoek onder 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Van de deelnemers is 83 procent al gevaccineerd of van plan zich te laten prikken. 14 procent wil zich zeker of waarschijnlijk niet laten inenten. Zij zijn vrijwel zonder uitzondering (98 procent) tegen beperking van toegang voor ongevaccineerden.

In Nederland is er geen vaccinatieplicht en kun je ook met een negatieve test of bewijs dat je corona hebt gehad naar evenementen of op vakantie. Nu de Delta-variant tot veel besmettingen leidt, is er discussie of volledige vaccinatie verplicht moet worden voor toegang tot niet-noodzakelijke gelegenheden. Veel gevaccineerden zien dit wel zitten. Zij vinden dat mensen die geen prik willen, geen verantwoordelijkheid nemen om de pandemie in te dammen en anderen voor de gevolgen laten opdraaien.

20.25

GGD-sites weer bereikbaar

Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een DDoS-aanval op een leverancier lag donderdag het hele afsprakensysteem plat, maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Ook woensdag waren er zulke aanvallen. Daardoor konden mensen niet met hun DigiD-gegevens inloggen bij de GGD. Het was ook vrijwel onmogelijk om testuitslagen te bekijken of eerder gemaakte afspraken in te zien. Af en toe lukte het iemand om via de website toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen kwamen er niet doorheen.

19.00

Ook zonder afspraak vaccineren in Den Bosch

Behalve in Breda, Eindhoven en Helmond is ook in Den Bosch vaccineren zonder afspraak mogelijk. De GGD Hart voor Brabant biedt deze service. Ze is bedoeld voor de bewoners van de wijken Noord, Muntel en Vliert.

De gemeente Den Bosch laat verder weten dat er in het stadsdeel de Hambaken een vaccinatiecampagne is begonnen en dat 113 bewoners zich hebben laten prikken. Ook worden inloopmiddagen georganiseerd voor inwoners met zorgen, twijfels of vragen. En het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert prik- en informatiemomenten rondom de Arrahma Moskee in de Vogelstraat.

17.39

GGD-sites weer plat door nieuwe DDoS-aanval

De sites van de GGD-sites voor test- en prikafspraken liggen net als dinsdag plat. Oorzaak is een nieuwe DDoS-aanval. De overkoepelende GGD-GHOR Nederland meldt dit. Door de aanval kunnen burgers problemen hebben om testuitslagen te bekijken, afspraken te maken voor een coronatest of vaccinatie of om eerder gemaakte afspraken in te zien.

Bij een DDoS-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig en eenvoudig.

17.20

ANVR: ’Geen zorgen voor vakantiegangers’

Nederlanders moeten niet in paniek raken nu grote delen van ons land donkerrood kleuren op de Europese coronakaart. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen. Dit zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.

Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM, strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Maar Oostdam voorziet geen extreme maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.

17.10

Zonder afspraak prikken bij bus in de wijk

De GGD West-Brabant is donderdag begonnen met het zonder afspraak vaccineren van inwoners van Breda. Dit kan in een 'prikbus' die op het parkeerterrein van winkelcentrum Hoge Vucht staat. De service is bedoeld voor Bredanaren vanaf twaalf jaar die nog niet ingeënt zijn, zoals laaggeletterden of mensen die niet of slecht Nederlands spreken.

De Bredase wethouder Mirjam Haagh is er blij mee: "Het geeft meer mensen de kans zich goed te laten informeren en zich meteen te laten vaccineren. Hopelijk kunnen we dan snel weer met minder maatregelen veilig op pad." Bovendien kan het de stijging van het aantal besmettingen afremmen, hoopt ze. De 'prikbus' staat er donderdag nog tot 20.00 uur; vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

De GGD Brabant-Zuidoost zet vanaf zaterdag de deuren van twee vaccinatielocaties open. Iedereen die nog geen eerste prik heeft gehad, kan er dan zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie. Het gaat om het Indoor Sportcentrum in Eindhoven en de locatie aan de Haverdijk in Helmond.

16.57

'Positieve Olympiëgangers in één vliegtuig'


De drie positief geteste leden van TeamNL bij de Olympische Spelen zaten op dezelfde vlucht. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Het gaat om skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een begeleider van de roeiploeg. Sportkoepel NOC*NSF bevestigt dat deze drie met dezelfde vlucht naar Japan vlogen.

De KL861 zat zaterdag volgens de krant afgeladen met leden van de Nederlandse olympische ploeg. De Nederlandse mannenhockeyselectie, de beachvolleyballers, de tennissers onder wie Kiki Bertens, en een deel van de wielerdelegatie, met onder anderen Tom Dumoulin en bondscoach Koos Moerenhout uit Welberg, zaten ook in het vliegtuig. De vrees bestaat dat mogelijk meer passagiers van die vlucht positief zullen gaan testen.

16.56

Afspraken ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen

Ziekenhuizen mogen met zorgverzekeraars afspraken maken over noodsteun, zodat de zorg in staat is de kosten van de corona-uitbraak op te vangen en niet ten onder gaat. De toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), gaat akkoord met de afspraken.

Zorgverzekeraars Nederland had vorig jaar met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie voor Universitair Medische Centra afgesproken dat de ziekenhuizen niet met elke zorgverzekeraar apart hoeven te onderhandelen, maar dat ze in één keer een deal met iedereen kunnen sluiten. Zo weten de ziekenhuizen zeker dat alle kosten voor het komende jaar gedekt zijn.

De ACM wil wel dat privéklinieken niet worden uitgesloten van de afspraken. Dan zou het namelijk moeilijker worden om achterstanden in de zorg in te lopen.

16.45

‘Barré-Syndroom’ als bijwerking in bijsluiter

Het Guillain-Barré Syndroom (GBS) wordt vermeld als een zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het coronavaccin Janssen. Dat meldt het Europese geneesmiddelenbureau EMA. Het syndroom is een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken. Het kan zelfs tot verlamming leiden, maar de meeste mensen herstellen ervan.

Lareb, het bijwerkingencentrum in Den Bosch, heeft enkele meldingen ontvangen van dit syndroom na een prik met Janssen. Na een prik met AstraZeneca kwamen elf van zulke meldingen binnen.

15.25

Vaccineren zonder afspraak ook in Zuidoost-Brabant

Vanaf zaterdag zet de GGD Brabant-Zuidoost de deuren van de vaccinatielocaties open, iedereen die nog geen eerste prik heeft gehad, kan dan zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie. Het gaat om het Indoor Sportcentrum in Eindhoven en de locatie aan de Haverdijk in Helmond.

Alle mensen vanaf 12 jaar zijn welkom voor een eerste prik. Iedereen moet een legitimatiebewijs meenemen. De arts bepaalt welke vaccinatie mensen krijgen, daarin is geen vrije keuze. En op=op. Mensen die alleen nog een tweede prik moeten krijgen, kunnen daarvoor niet zonder afspraak terecht.

15.22

1173 Nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er 1173 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er wat meer dan een dag eerder. Woensdag ging het om 961 positieve coronatests.

Wachten op privacy instellingen...
15.20

Landelijk 6301 nieuwe coronagevallen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 6301 positieve coronatesten geregistreerd tussen woensdag- en donderdagochtend. Dat is het laagste aantal van de afgelopen twee weken en beduidend minder dan vorige week donderdag, toen 11.000 besmettingen werden gemeld.

Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. De waarde van een dagcijfer is betrekkelijk, omdat aantallen nu eenmaal kunnen schommelen. Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8781 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden.

15.08

EU-landen doneren nog weinig Covid 19-vaccins aan armere landen

Landen van de Europese Unie hebben tot nu toe vier miljoen vaccins tegen Covid-19 gedoneerd aan arme landen. Dat is minder dan drie procent van de 160 miljoen vaccins die zouden worden gedoneerd om de pandemie in te dammen. Dat blijkt uit stukken van de EU. Het gaat vooral om doses AstraZeneca.

De Europese Unie heeft zichzelf verplicht om kwetsbare mensen over de wereld te helpen vaccineren, maar tot nu toe zijn er vooral vaccins aangeschaft om de eigen bevolking te helpen. In totaal hebben de landen binnen de unie nu zo'n 500 miljoen doses ontvangen van de verschillende farmaceuten. Dat zijn genoeg vaccins om zeventigprocent van alle volwassenen volledig te kunnen vaccineren.

14.56

Duitsland wil Nederland indelen bij 'hoogrisicolanden'

Duitsland wil vrijdag Nederland en Spanje op de lijst van landen met een hoog risico zetten ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Dit meldt de mediagroep Funke. Het zou betekenen dat mensen die uit Nederland en Spanje naar Duitsland reizen aan strengere beperkingen worden onderworpen zoals de verplichting een negatieve test mee te nemen. Duitsland past op vrijdagen de landenlijsten aan.

14.40

Dertien nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Er zijn de afgelopen 24 uur dertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Dat zijn er dertien meer dan een dag eerder. Er liggen nu 58 mensen mensen met Covid-19 in de Brabantse ziekenhuizen. Vijf patiënten zijn ontslag, niemand is overleden.

In het hele land liggen er nu 436 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan woensdag en het hoogste aantal in een maand tijd, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

13.05

Sunweb gaat weer naar oranje gebied

Reisorganisatie Sunweb gaat vanaf 4 augustus weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. Klanten houden de mogelijkheid om kosteloos te annuleren of om te boeken als hun bestemming naar oranje gaat. Het bedrijf zegt daarmee de richtlijnen van de Europese Commissie en het advies van brancheorganisatie ANVR te volgen. Ook de klanten zouden in meerderheid gewoon op vakantie willen.

12.00

Vrouwen in Britse coronahotels krijgen vrouwelijke bewakers

Vrouwen die in coronaquarantaine moeten in Britse hotels krijgen waar mogelijk vrouwelijke bewakers toegewezen. Dat hebben de autoriteiten volgens de BBC toegezegd nadat meerdere vrouwen zich hadden beklaagd over seksuele intimidatie door mannelijke beveiligers.

Bij de Britse omroep hadden zich zestien vrouwen gemeld met klachten over onwenselijk gedrag. Ze kregen onder meer berichten met opmerkingen over hun uiterlijk of zijn nagefloten door beveiligers.

Reizigers moeten in het Verenigd Koninkrijk 10 dagen in hotelquarantaine als ze terugkeren uit een land op de 'rode lijst' met risicogebieden. Ze moeten dan zoveel mogelijk in hun kamer blijven, maar mogen onder begeleiding van een bewaker wel naar buiten om te bewegen.

11.20

'70 procent vakantiegangers wil op reis, ondanks code oranje'

Zeventig procent van de Nederlandse vakantiegangers die afreist naar onlangs oranje gekleurde gebieden op de coronakaart, wil gewoon gaan. Dat schrijft reisorganisatie Prijsvrij Vakanties na een onderzoek onder duizend klanten.

Het reisadvies voor Spaanse eilanden, waaronder Mallorca, Ibiza en Tenerife en Portugal en Cyprus werd afgelopen vrijdag aangescherpt. Prijsvrij Vakanties kreeg 'duizenden vragen' binnen van klanten die de komende weken vertrekken. "De reacties zijn gemengd, sommige klanten geven aan liever niet af te willen reizen naar een oranje bestemming (29,6 procent). Voor die klanten zijn er dan twee keuzes, annuleren (32,9 procent) of omboeken (67,1 procent)", laat de reisorganisatie weten.

Dit laatste gebeurt volgens Prijsvrij naar bestemmingen met code geel, zoals Griekenland, Italië of Kroatië. "Maar het overgrote deel (70,4%) geeft aan gewoon op vakantie te willen naar de bestemming die ze oorspronkelijk geboekt hadden maar nu dus oranje is gekleurd."

10.26

Brabant kleurt donkerrood op Europese coronakaart

Brabant kleurt donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Ook Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.

Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Zo zou Duitsland kunnen besluiten dat Nederlanders alleen nog het land in komen als ze aan de grens een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien.

10.15

Taekwondoka Oogink mist Spelen na positieve test

Taekwondoka Reshmie Oogink moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan na een positieve coronatest. Ze moet tien dagen in quarantaine.

"Ik heb er geen woorden voor", aldus Oogink. "Ik heb er alles aan gedaan en keihard gewerkt om hier te komen, ook na mijn zware knieblessures. En nu houdt het op deze manier op. Dit is het einde van mijn carrière."

Oogink is de tweede Nederlandse sportster die niet in actie kan komen in Tokio. Woensdag testte skateboardster Candy Jacobs positief op Covid-19. Ook zij zit in isolatie.

08.21

Herstel groothandel Sligro na moeilijke jaarstart door lockdown

roothandel Sligro heeft in het eerste halfjaar flink minder omzet behaald dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Dat wijt het bedrijf aan een langere periode van lockdowns in 2021, waarbij bovendien consumenten niet welkom waren in de winkels van Sligro, zoals aan het begin van de coronacrisis wel het geval was.

Toch zag Sligro ook lichtpuntjes, want hoewel de lockdowns tot half mei effect hadden, herstelden de verkopen zich daarna snel. Met name in juni was dat het geval.

08.02

China hekelt WHO-plan voor vervolgonderzoek naar herkomst virus

China is niet te spreken over een plan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om nogmaals onderzoek te komen doen naar de herkomst van de uitbraak van het coronavirus. Onderminister van Volksgezondheid Zeng Yixin maakte op een persconferentie duidelijk onaangenaam verrast te zijn door het voorstel. Hij beklemtoonde dat zijn land niet zal meedoen aan zo'n plan.

07.02

Consumentenbestedingen stegen in mei minder hard dan in april


De bestedingen van Nederlandse consumenten zijn in mei met 8,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Volgens het CBS is die stijging iets kleiner dan in april, toen de consumptie met 9,7 procent het sterkst groeide na de Tweede Wereldoorlog. De hoge groeicijfers in april en mei komen volgens het CBS onder meer doordat de consumptie in het voorjaar van 2020 op een zeer laag niveau lag door de eerste lockdown. In mei 2021 besteedden consumenten nog 4,2 procent minder dan in mei 2019.

06.44

Werkloosheid in juni onder de 300.000

De werkloosheid in Nederland is in juni uitgekomen op 297.000 werklozen. Dat is 3,2 procent van de beroepsbevolking, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten. De laatste keer dat er minder dan 300.000 werklozen waren, was in maart 2020 bij het begin van de coronacrisis. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met 10.000 per maand. Het aantal werkenden nam in dezelfde periode toe met 21.000 per maand.

Wachten op privacy instellingen...
04.29

Een op vijf horecawerknemers wil binnen twee jaar weg


Een op de vijf horecawerknemers wil binnen nu en twee jaar de sector verlaten, zo'n 70.000 mensen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna drieduizend (ex-)werknemers dat FNV Horeca liet uitvoeren, meldt het AD. Een aderlating voor de sector, die toch al kampt met een enorm personeelstekort. Volgens cijfers van de Koninklijke Horeca Nederland is in coronatijd bijna een kwart van de 450.000 medewerkers uitgestroomd, zo'n 340.000 mensen zijn nog over.

03.30

Nederland waarschijnlijk nog roder op coronakaart van Europa


Nederland kleurt donderdag hoogstwaarschijnlijk nog roder op de kaart van coronagevallen in Europa. De provincie Groningen is momenteel donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, de andere provincies zijn rood. Maar provincies zoals Noord-Brabant, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel gaanmogelijk ook naar donkerrood.

De coronakaart wordt wekelijks gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het RIVM. De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland stijgt nog, ook al is dat afgelopen week minder snel dan de week ervoor.

23.23

Coronamaatregelen Bonaire vanwege toename aantal besmettingen


Bonaire verhoogt vanaf 23 juli het veiligheidsrisico op het eiland naar niveau twee vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna woensdag bekendgemaakt. Hoewel er geen coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, noemt hij de situatie 'zorgelijk'. Vooral degenen die nog niet volledig zijn gevaccineerd, lopen het risico heel erg ziek te worden, aldus Rijna.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!