Video

'Als we niet bij ons café mogen naborrelen, doen we dit bij John Jorritsma'

24 juli 2021 om 10:07 • Aangepast 31 juli 2021 om 06:15
nl
Zwaar verontwaardigd zijn ze, omdat de gemeente Eindhoven twee horecazaken besloot te sluiten na het onbedoeld overtreden van de coronaregels. Daarom demonstreerden zo'n 150 Eindhovense horecaondernemers vrijdagnacht op het Stadhuisplein tegen het in hun ogen te strenge coronabeleid van de gemeente. Dit deden ze door op het Stadhuisplein, pal voor het gemeentehuis, een naborrel te houden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Normaal gesproken vindt de naborrel van het horecapersoneel, om even bij te komen na een lange werkdag, plaats bij ieders eigen café. Maar dit kwam twee restaurants in het centrum van Eindhoven eerder deze week duur te staan.

De gemeente wil deze zaken twee weken sluiten vanwege het overtreden van de coronaregels. Daar nam het personeel vlak na middernacht nog even een afzakkertje op het terras. Dat dit terras verder gesloten was voor bezoekers en dat de restaurants ook zichtbaar al dicht waren, deed volgens de handhavers niet ter zake.

Sjouwen
De strenge actie van de gemeente zit de Eindhovense horecaondernemers niet lekker. "We willen met deze actie op het Stadhuisplein laten zien dat wij gerust een drankje kunnen doen als we hard gewerkt hebben in de horeca", vertelde Roland van de Gevel van het Belgisch Biercafé aan het Stratumseind. "Dat je dan niet meteen twee weken gesloten hoeft te worden."

Samen met zijn medewerkers sjouwde hij stoelen en tafels van zijn eigen café naar het Stadhuisplein om voor een keertje daar de naborrel te doen. Daar verrees een alternatief terras. "We organiseren deze zitactie met alle eigenaren van horecagelegenheden aan het Stratumseind, De Kleine Berg, de Dommelstraat en de Markt."

Te streng
De gemeente is te streng voor de horeca, meent collega horeca-uitbater Frank van Dijk van Café Sands aan het Stratumseind. Volgens hem springt Eindhoven er echt uit in vergelijking met andere gemeenten. "Natuurlijk moet je je aan de regels houden, maar het moet niet zo zwartwit zijn", benadrukt hij.

"Naborrelen doet vrijwel iedere horecagelegenheid", legt Youri de Bok van café Tracé aan het Stratumseind en bar Mooie Boules aan de Kleine Berg uit. "Dit hoort er ook een beetje bij. Als ook dit niet meer mag, als je niet meer met je personeel een sigaretje mag roken na sluitingstijd of een drankje mag doen op je eigen terras met hen... Ik vind dat de maat vol is."

Luid gejuich
Daarom kwam hij vrijdagmiddag met andere horecaondernemers bij elkaar om na te denken of er een protestactie op touw gezet kon worden. "Dit gebeurde heel last minute", vertelde hij. "Uiteindelijk kwamen we op het idee van dit terras op het Stadhuisplein, als statement richting de gemeente en burgemeester Jorritsma. We hebben meteen doorgepakt, alle ondernemers aan de Kleine Berg, de Dommelstraat, de Markt en het Stratumseind ingelicht en dit alles op touw gezet."

Iedere horecaondernemer die aansluit en met tafels en stoelen op het Stadhuisplein arriveerde, werd met luid gejuich begroet. De grote opkomst deed Youri zichtbaar deugd. "Als wij niet op onze eigen grond mogen naborrelen, dan doen we dit bij Jorritsma voor de deur."

Schoonvegen
Uiteindelijk werd de actie na drie kwartier beëindigd. Agenten besloten het plein schoon te vegen, nadat jongeren - die na het sluiten van de horeca waren blijven rondhangen in het centrum - de confrontatie aangingen met de politie nadat een agent een jongere wilde arresteren vanwege wildplassen.

Met behulp van versterking lukte het de agenten om de jongeren van het Stadhuisplein te verwijderen. Daarna keerde de rust terug. Een paar jongeren zijn aangehouden omdat zij probeerden te voorkomen dat de agenten hun werk konden doen.

Zo veegt de politie het Stadhuisplein schoon nadat jeugd zich tegen agenten keert:

Horecapersoneel sjouwt terrasmeubilair naar het Stadhuisplein in Eindhoven (foto: Imke van de Laar).
Horecapersoneel sjouwt terrasmeubilair naar het Stadhuisplein in Eindhoven (foto: Imke van de Laar).
Vanwege de ongeregeldheden werd de horecaprotest op het Stadhuisplein in Eindhoven na drie kwartier beëindigd (foto: Imke van de Laar).
Vanwege de ongeregeldheden werd de horecaprotest op het Stadhuisplein in Eindhoven na drie kwartier beëindigd (foto: Imke van de Laar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.