Video

Agenten vegen plein Eindhoven schoon nadat jeugd zich tegen politie keert

24 juli 2021 om 06:02 • Aangepast 26 juli 2021 om 09:50
nl
Agenten hebben vrijdagnacht het Stadhuisplein in Eindhoven schoongeveegd na ongeregeldheden die veroorzaakt werden door jongeren.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Op het Stadhuisplein vond rond middernacht een demonstratie plaats van horecamedewerkers. Dit verliep rustig, maar trok de aandacht van enkele jongeren die na het uitgaan en de sluiting van de horeca nog aanwezig waren in de stad.

Wildplassen
Toen een van de jongeren door een agent werd aangesproken omdat hij aan het wildplassen was en na een achtervolging werd aangehouden, sloeg de sfeer om. Een deel van de jongeren keerde zich tegen de politie. Een paar jongeren wilden de arrestatie verhinderen. Een agent liep hierbij een klap op.

"Ook was een motorrijder rond het plein aan het scheuren", laat een ooggetuige weten. "Die leek eropuit te zijn de boel te verstoren." Zelf laat de motorrijder aan Omroep Brabant dat hij de politie juist wilde helpen. Maar de agenten ter plekke hadden dit anders ingeschat.

Die riepen versterking in. Daarna lukte het de jongeren van het Stadhuisplein te verwijderen en keerde de rust terug. Een paar jongeren zijn aangehouden omdat zij probeerden te voorkomen dat de agenten hun werk konden doen.

Horecaprotest afgebroken
Vanwege de ongeregeldheden werd het horecaprotest, waarbij zo'n 150 café- en restauranteigenaren en -werknemers aanwezig waren, na drie kwartier afgebroken. De horecaondernemers balen ervan dat hun vreedzame actie op deze manier is geëindigd, laat een van hen weten. Maar op het horecaprotest zelf - ze hielden een naborrel op het Stadhuisplein en namen hiervoor stoelen en tafels van hun eigen terrassen mee - kijken ze wel tevreden terug.

Toen de ongeregeldheden uitbraken pakten ze meteen alle tafels en stoelen op en liepen ze daarmee rustig terug naar hun zaak.

Twee weken sluiting
Het horecaprotest vond plaats omdat de gemeente deze week twee zaken in de stad per direct twee weken sluiting oplegde vanwege het negeren van de coronaregels. Handhavers zagen dat het personeel daar na middernacht nog een kleine naborrel hield op het terras. Volgens de eigenaren van deze restaurants waren hun zaken op dat moment zichtbaar gesloten. Ze zouden zich er niet van bewust zijn geweest dat een naborrel van het personeel na een lange werkdag ook niet mocht.

Een rechter heeft inmiddels bepaald dat deze restaurants, Fling en Antonio's aan de Dommelstraat, in ieder geval tot 27 juli toch mogen openblijven.

LEES OOK:

De agenten moesten ingrijpen toen de sfeer op het Stadhuisplein in Eindhoven omsloeg (foto: Dave Hendriks/SQ Vision).
De agenten moesten ingrijpen toen de sfeer op het Stadhuisplein in Eindhoven omsloeg (foto: Dave Hendriks/SQ Vision).
De politie hield enkele jongeren aan na de ongeregeldheden in Eindhoven (foto: Dave Hendriks/SQ Vision).
De politie hield enkele jongeren aan na de ongeregeldheden in Eindhoven (foto: Dave Hendriks/SQ Vision).

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.