Video

Chaletbewoners zijn nog steeds aan het opruimen na hoogwater in Maashees

27 juli 2021 om 10:05 • Aangepast 28 juli 2021 om 17:39
nl
Een dikke week na het extreme hoogwater in de Maas is bij de chalets bij restaurant De Watervogel in Maashees de schade nog steeds goed te zien. Koelkasten staan buiten, kratten met eten zijn opgestapeld op hoge tafels. Iedereen is zijn wonden nog aan het likken. Uitbater Maurice Breuer van het restaurant heeft zelfs een bordje laten graveren: '14 meter en 92 centimeter boven NAP'.
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door
Florian van Velthoven

Het water reikte vorige week zaterdag tot aan het terras van De Watervogel. "Het water steeg de laatste dag erg snel. Alles dreef", zegt Breuer. De vorige keer, in januari 2011 kwam het water bij de trappen van het terras. Nu stond het water twee treden hoger.

"Uiteindelijk hebben we het zelf allemaal kunnen opruimen. De hulp die we kregen van kennissen en vrienden was geweldig. Zelfs de lokale brandweer heeft geholpen. "Die avond was het water weer van het terras af. Echt ongelofelijk, zo snel."

"Voor de coronamaatregelen komen er elke avond boa's langs, maar als dit gebeurt zie je niemand."

Toch moest Breuer zijn eigen noodmaatregelen treffen en dat moet volgens hem in het vervolg anders. "Van de gemeente Boxmeer hebben we niets gezien. Voor de coronamaatregelen komen er elke avond boa's langs, maar als dit gebeurt zie je niemand en dat is toch eigenlijk wel moeilijk."

Bovendien ligt het restaurant niet ver van de Limburgse grens. Daar was de noodtoestand van kracht. Landgoed Geijsteren ligt driehonderd meter verderop en kreeg wel hulp van de gemeente.

Zo hoog stond het water bij Restaurant De Watervogel
Zo hoog stond het water bij Restaurant De Watervogel

De chaletbewoners zijn inmiddels ook van de schrik bekomen. Walter Slaats: "Het water staat hier wel eens vaker hoog, maar dat is vaak in de winter. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt. Ik heb een eigen huis in Eindhoven, dus ik heb vorige week hier even mijn biezen gepakt."

Nu is hij de schade aan het opnemen. "Zo, de stroom kan er weer op. Die moest vorige week even uitgeschakeld worden worden."

"Dag en nacht onze uiterste best gedaan."

De gemeente Boxmeer laat in een reactie weten dat 'we met het crisisteam dag en nacht onze uiterste best gedaan hebben om de schade voor onze gemeenschap zoveel mogelijk te beperken. We begrijpen dat waar schade is, dit ook emoties met zich meebrengt.' Ook meldt ze dat ze open staat voor kritische opmerkingen, al zijn de meeste reacties 'vooralsnog overwegend positief.' Waar mogelijk en nodig zullen afspraken met de Veiligheidsregio worden aangescherpt.

Burgemeester Karel van Soest heeft, nog voordat het hoogwater de gemeente bereikte, nauw contact gehad met veel inwoners en bedrijven, zo laat de gemeente ook weten. "Toen de waterstand dit weer toeliet, is hij op bezoek geweest bij getroffen inwoners en bedrijven."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!