Video

Broodfokker mag drie jaar geen pups meer verkopen

27 juli 2021 om 14:09 • Aangepast 28 juli 2021 om 13:30
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft een 55-jarige man uit Maarheeze veroordeeld voor het verwaarlozen van zijn honden. De fokker krijgt een geldboete van 7200 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar. In die tijd mag hij onder meer geen honden fokken, verkopen of daarin bemiddelen.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Dierenorganisaties voerden op verschillende momenten controles uit bij de hondenfokker. Verschillende keren troffen zij verwaarloosde honden aan. De honden verbleven in smerige hokken. Er waren tal van klachten:

  • De hokken lagen bezaaid met uitwerpselen.
  • Ze stonken naar urine.
  • Ze boden weinig beschutting tegen het weer.
  • Ze hadden geen goede nachtverblijven.
  • Er was geen drinkwater.

De fokker is meerdere keren gewaarschuwd maar liet geen verbetering zien. "Hij lijkt voornamelijk oog te hebben voor zijn eigen financieel gewin waarbij het welzijn van de honden voor hem kennelijk van ondergeschikt belang is. Ook kopers van de pups zijn hierdoor benadeeld", zei de rechter. De rechtbank rekende dit de verdachte aan, zeker omdat de honden volledig afhankelijk waren van zijn verzorging.

De rechtbank maakt zich zorgen dat de fokker ook nu nog niet doordrongen is van de ernst van de situatie. Ook het volgen van een vakbekwaamheidscursus bracht hem kennelijk niet tot andere inzichten.

Voorwaardelijke celstraf
Omdat de fokker niet de indruk maakte dat hij zijn gedrag gaat veranderen krijgt de man een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Hij mag drie jaar geen honden fokken en geen pups en volwassen honden verkopen of daarin bemiddelen. Doet hij dat toch dan moet hij die celstraf alsnog uitzitten.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.