Zelfmoordpoeder moet nu echt verboden worden, vinden Kamerleden

28 juli 2021 om 11:50 • Aangepast 4 augustus 2021 om 10:36
nl
ChristenUnie, SGP en JA21 vinden dat de verkoop van zelfmoordpoeder nu echt moet worden verboden. Dit blijkt uit Kamervragen aan de ministers van Volksgezondheid en Justitie. De partijen willen ook hulp bij zelfdoding, door bijvoorbeeld de verkoop van dit middel, zwaarder bestraffen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De Kamervragen worden gesteld door:

  • Nicki Pouw-Verweij (JA21),
  • Kees van der Staaij (SGP),
  • Mirjam Bikker (ChristenUnie).

Aanleiding zijn recente berichten bij onder meer Omroep Brabant over de aanhouding van een 28-jarige Eindhovenaar. Deze Alex S. zou het zelfmoordpoeder aan honderden mensen hebben verkocht. Minstens zes van hen hebben het spul ingenomen om een eind aan hun leven te maken. De verdachte zit hiervoor nog zeker anderhalve week vast.

Drie jaar geleden werd hij al door Omroep Brabant ontmaskerd. Kamerleden van de drie partijen willen van de ministers weten waarom sindsdien niets is ondernomen tegen de verkoop van het poeder via Marktplaats. En dat terwijl in september 2018 al was aangekondigd deze handel zoveel mogelijk te zullen beperken.

'Taart met rattengif'
De Kamerleden vinden dat aanbieders al vervolgd moeten worden na verkoop van het fatale middel en niet pas wanneer iemand zichzelf om het leven heeft gebracht. Ze vergelijken de verkoop met het verzenden van een taart met rattengif met als doel iemand te laten sterven.

Ze bekritiseren ook de rol van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Alex S. was betrokken bij deze organisatie. De coöperatie geeft voorlichting over het gebruik van het zelfmoordpoeder en heeft in het verleden geprobeerd dit beschikbaar te maken voor iedereen die het wil gebruiken. Die poging is toen gestaakt omdat het OM met vervolging dreigde.

De Kamerleden willen dat beter toezicht wordt gehouden op Marktplaats of andere plekken waar het poeder wordt aangeboden. Volgens hen staat de verkoop haaks op ‘alle inzet voor suïcidepreventie en de zorg om kwetsbare (jonge) mensen in nood perspectief te bieden.’

'Verantwoordelijkheid nemen'
Hun aandacht wordt enorm op prijs gesteld door Randy Knol. Hij is de voorzitter van Ximena's Vlinder. Deze stichting is genoemd naar zijn dochter, die in 2018 een eind aan haar leven maakte door het zelfmoordpoeder in te nemen. De Udense was toen 19. ”Ik ben blij dat het nu politieke aandacht heeft. Ik hoop dat minister Hugo de Jonge nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en met spoed een wet maakt die verkoop van dit soort middelen verbiedt”, aldus Knol.

Zijn site heeft een meldpunt voor nabestaanden van mensen die zelfdoding hebben gepleegd.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld ook mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0800-0113.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.