Handelaar in zelfmoordpoeder wordt gelinkt aan zeker zes zelfdodingen

23 juli 2021 om 16:40 • Aangepast 24 juli 2021 om 14:22
nl
Volgens justitie zijn zeker zes mensen overleden nadat ze zelfmoordpoeder hadden gekocht van de 28-jarige Alex S. uit Eindhoven. Of het er meer zijn, moet nog uit verder onderzoek blijken. De man wordt ervan verdacht dat hij handelde in het poeder. Ook wordt hij beschuldigd van hulp bij zelfdoding én het overtreden van de Geneesmiddelenwet.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

De Eindhovenaar werd dinsdag aangehouden en blijft in ieder geval twee weken langer vastzitten, zo bepaalde de rechtbank vrijdag. Alex S. is dezelfde man die Omroep Brabant drie jaar geleden ontmaskerde. Hij kon daarna nog niet worden vervolgd, omdat hem geen strafbaar feit ten laste kon worden gelegd, aldus persofficier Janine Kramer van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch.

In mei van dit jaar kwam de verdachte voor het eerst echt in beeld bij het OM, na het overlijden van een vrouw uit Best. "Er werd een middel gevonden waarmee ze om het leven is gekomen. We hebben onderzocht hoe ze aan dit middel kwam en kwamen toen uit bij deze verdachte", aldus Janine Kramer. "Uit ons onderzoek blijkt ook dat hij sinds november 2018 al bezig is met de verkoop van dit middel."

"We doen onderzoek naar meer mensen die dit middel hebben gekocht."

De Eindhovenaar zou het middel aan mogelijk honderden klanten aan de man hebben gebracht. "Tot nu toe is gebleken dat zes mensen zijn overleden nadat ze dit middel hadden gekozen. We doen onderzoek naar mogelijk meer mensen die dit middel hebben gekocht", aldus Kramer.

Alex S. zou volgens justitie ook een medicijn hebben aangeboden dat braakneigingen vermindert. "Dat medicijn kun je alleen krijgen via een arts of apotheek." Omdat de man geen arts of apotheker van beroep is, heeft hij hiermee de Geneesmiddelenwet overtreden. Verder wordt de man verdacht van witwassen. Justitie spreekt van een bijzondere zaak, omdat het de eerste keer is dat de handel in het zelfmoordpoeder aan de kaak wordt gesteld. De verdachte was lid van Coöperatie Laatste Wil, zo bevestigt het OM. Dit is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed.

Veel ophef na dood Ximena
De man is al jaren actief, zo bleek uit onderzoek van Omroep Brabant in 2018. In die periode was er veel ophef over de dood van de 19-jarige Ximena uit Uden. Ze had het zelfmoordpoeder via internet besteld en gebruikte het om een eind aan haar leven te maken.

"Breng het middel naar een apotheek ter vernietiging."

Voor haar ouders komt de berichtgeving over de Eindhovenaar hard aan. Zij vinden dat paal en perk gesteld moet worden aan de praktijken waarvan deze man wordt beschuldigd. "Wij roepen iedereen die dit middel heeft aangeschaft op om dit niet te gebruiken! Het gebruik is inhumaan, langzaam en pijnlijk. Breng het naar een apotheek ter vernietiging", zo waarschuwt vader Randy Knol. Hij zou willen dat hiervoor een campagne op touw wordt gezet.

Vorige week onthulden Ximena's ouders in Veghel een bankje om hun dochter te herdenken. Het zou ook een plek moeten zijn voor mensen om met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren.

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0800-0113.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.