Lachgasverbod in de helft van Brabant maar nauwelijks boetes uitgedeeld

28 juli 2021 om 11:35 • Aangepast 29 juli 2021 om 10:52
nl
Met het lachgasverbod dat de gemeente Tilburg maandag heeft ingesteld komt het totaal op 35 van de 61 Brabantse gemeenten. Toch worden er maar weinig bonnen uitgeschreven, zo blijkt uit een rondvraag van Omroep Brabant. Bekijk hier hoe het in jouw gemeente zit.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De gemeente Tilburg heeft maandag een totaal lachgasverbod in de stad ingevoerd. Door een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen er boetes uitgedeeld worden als iemand lachgas gebruikt of bij zich heeft.

Met het verbod lopen gemeenten vooruit op een mogelijk landelijk lachgasverbod. Daar wordt al maanden over gesproken in Den Haag, maar het is er nog steeds niet. Terwijl het gebruik van lachgas gevaarlijk kan zijn en vaak voor overlast zorgt. Veel Brabantse gemeenten deden eerder wat Tilburg nu doet: ze namen zelf het voortouw. Sommige zelfs al in 2018.

Altijd verboden of alleen bij overlast
Veel gemeenten laten aan Omroep Brabant weten dat het verbod het handhaven makkelijker maakt. Als iets niet mag is het eenvoudiger om het gesprek met gebruikers of verkopers aan te gaan. Het lachgasverbod kent wel vele verschijningsvormen, zo is in de ene gemeente het gebruik helemaal verboden, ergens anders is dat alleen als het voor overlast zorgt, of alleen op bepaalde plaatsen.

Kijk hier hoe de situatie in jouw gemeente is:

Wachten op privacy instellingen...

Het is onbekend tot hoeveel boetes het lachgasverbod tot nu toe heeft geleid. De politie heeft geen cijfers van de situatie in onze provincie. Naast agenten kunnen ook boa's van de gemeente boetes uitdelen, dat gebeurt mondjesmaat.

Veldhoven (lachgasverbod sinds december 2018) schreef wel boetes uit. In 2019 zijn er zeven boetes uitgedeeld, in 2020 eentje. In Rucphen zijn sinds het verbod in juni 2020 drie boetes uitgedeeld. Bescheiden cijfers, op de meeste plekken deelden opsporingsambtenaren geen boetes uit.

Risicogebieden
Opvallend: een woordvoerder van de gemeente Loon op Zand twijfelt of er wel boetes uitgedeeld kunnen worden, omdat er nog geen landelijk verbod is. Wel geeft hij aan dat beboeten niet de prioriteit is, de gemeente vindt het vooral belangrijk om met lachgasgebruikers in gesprek te gaan.

In Loon op Zand zijn dus geen boetes uitgedeeld. Dat is in meer plaatsen het geval, ook omdat in sommige gevallen de gemeente een 'risicogebied' aan moet wijzen waar het verbod geldt, maar dit nog nooit is gebeurd.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!