Instorten parkeergarage Eindhoven Airport: geen schadevergoeding

28 juli 2021 om 11:29 • Aangepast 29 juli 2021 om 11:09
nl
Bouwbedrijf BAM kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die een vloerenleverancier heeft geleden na het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport, in 2017. Dit heeft de rechtbank in Utrecht beslist.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bubbledeck in Leiden, dat materiaal voor de bewuste vloer leverde, heeft na het instorten geen nieuwe opdrachten meer gekregen. Het bedrijf heeft hierdoor, zegt het, 10 miljoen euro schade geleden en dat wil het verhalen op BAM. Deze aannemer had de instorting kunnen voorkomen, zo stelt Bubbledeck. Ook vindt het bedrijf dat uitlatingen van BAM én een onderzoeksrapport moeten worden gerectificeerd. De rechter wees alle eisen af.

Minder beton nodig
Bubbledeck werkt met bollenplaatvloeren. Dit is een vloersysteem, dat bestaat uit een betonnen, gewapende breedplaatvloer met hier bovenop kunststof bollen. Door die bollen is minder beton nodig en wordt het totale gewicht van de vloer verminderd.

Wachten op privacy instellingen...

Tijdens het plaatsen van een van de vloeren voor de parkeergarage ging het op 27 mei 2017 mis. Er ontstonden scheuren, juist in een fase dat het gebouw nagenoeg klaar was voor oplevering. Bij de ineenstorting raakte niemand gewond.

Direct na de catastrofe werden onderzoeken ingesteld door BAM, TNO (op verzoek van Eindhoven Airport) en een adviesbureau. Hieruit bleek dat het bezwijken van de constructie was ontstaan bij een naad tussen twee vloerdelen.

'BAM had probleem kunnen voorkomen'
Volgens Bubbledeck had BAM het probleem kunnen voorkomen als direct maatregelen waren genomen toen er scheuren werden ontdekt. Maar volgens de rechtbank is niet aangetoond dat BAM onzorgvuldig heeft gehandeld en daardoor schuldig is aan ‘onrechtmatige gevaarzetting’.

Er is wel degelijk gerapporteerd over scheuren in de dakvloer en daar is ook onderzoek naar gedaan. De aannemer kan dus niet aansprakelijk worden gesteld, aldus de rechter.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.